Programplaner og emneplaner - Student
BLD3460 Ledelse av arbeidet med språkmiljø i barnehagen Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Language Environment in Kindergarten
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i barnehagelærerutdanning - samlings- og nettbasert
- Omfang
- 30.0 stp.
- Studieår
- 2022/2023
- Emnehistorikk
-
Innledning
Studentene arbeider individuelt med masteroppgaven i dialog med veileder. I spesielle tilfeller kan to veiledere bli tildelt. Veileder(e) blir tildelt av instituttet basert på students avgrensing og arbeid i MEST4320 og MEST4800. Studentene oppfordres til å danne kollokviegrupper. Det vil være workshops og seminarer for studieretningen og for hele masterkullet i emnet.
Forkunnskapskrav
Læringsutbytte
Studentene velger mellom to ulike eksamensløsninger. Begge eksamensløsningene har to deleksamener som behandles som to separate deler. I begge eksamensløsningene en del kan gjøres i samarbeid med en annen medstudent. Dette må være avgjort før emnet begynner.
Eksamensløsning A:
- Skriftlig oppgave (individuell) og
- Praktisk eksamen (alene eller i par)
Utdyping: Den skriftlige oppgaven (Del 1) er en individuell oppgave av 16,000-20,000 ord. Praktisk eksamen kan gjøres i samarbeid med en annen medstudent om et felles emne. Den praktiske eksamenen vil normalt være utstilling/forestilling av eget estetisk arbeid/prosess eller dokumentasjon av masteroppgavens undersøkelser. Materialet som vises samt valg gjort for utstillingen presenteres muntlig. Begge eksamenene teller 50% av totalkarakter, og resultatet rundes opp. Skriftlig eksamen kan påklages, Formidling-eksamen kan ikke påklages.
Eksamensløsning B:
- Skriftlig oppgave (alene eller i par) og
- Formidling av masteroppgavens undersøkelser (individuell)
Utdyping: Den skriftlige oppgaven (Del 1) kan gjøres alene eller i samarbeid med en annen medstudent om et felles emne. En individuell oppgave er på 20 000-24 000 ord og en samarbeidsoppgave er på 28 000-32 000 ord. Formidling av masteroppgavens undersøkelser (Del 2) er en individuell oppgave. Det vil normalt være en poster eller visuell fremstilling som innbefatter undersøkelsesdesign, analyser, resultat og hovedpoeng fra drøftingen. Poster/visuell fremstilling utdypes gjennom en muntlig presentasjon. Den skriftlige eksamen (del 1) teller 75% av den totale karakteren. Formidlingen (del 2) teller 25% av den totale karakteren. Skriftlig eksamen kan påklages, Formidling-eksamen kan ikke påklages.
Gjelder begge eksamensløsninger:
Tidsplanen for innlevering av hver eksamensdel vil bli informert ved starten av emnet. Tidsomfang på gjennomføring bør ligge på 20-30 min (del 2). Eksamenene del 1 og 2 behandles som to ulike og separate eksamener. En student som stryker eller ikke får levert en eksamen, må kun ta den eksamenen på nytt/senere. Konteeksamen tas normalt i begge eksamenene tidligst mulig påfølgende semester.
Gjelder begge eksamensløsninger hvis en del av eksamen er gjort med en medstudent:
Studentene vurderes samlet med én karakter på denne eksamenen. For både eksamensløsning A og B, eksamen, skal en kort refleksjon om samarbeidet formidles skriftlig.
Innhold
Innholdet i fordypningen består av følgende 9 hovedtemaer:;
1. Organisering av barnehagens språkmiljø
- Personalledelse, veiledning
- Organisering av barnehagehverdagen
- Språkgrupper, språkrom, materiell
- Voksenrollens betydning for språkmiljøet
2. Samtaler
- Samtaler mellom voksne og barn og mellom barn og barn
- Hverdagssamtaler
- Måltidet
- Samlingsstunden
3. Lek og språk
- Språkets betydning for lek og lekens betydning for språket
- Humor, språklek
- Lek som fortelling
4. Multimodale tekster
- Bildebøker
- Formidling, konkretisering og dramatisering
- Digitale verktøy, apper
5. Barns egne fortellinger
6. Tidlig utforsking av lesing og skriving
7. Flerspråklighet
- Flerspråklighet som en ressurs hos voksne og barn
- Synliggjøring av flere språk i barnehagen
8. Prosjektarbeid
9. Artikkelskriving;
Arbeids- og undervisningsformer
Gradert skala A-F på begge eksamener, uavhengig av hvilken eksamenform som velges.
Alle eksamensdeler må være vurdert til karakter E eller bedre for at studenten skal kunne få bestått emne.
Skriftlig eksamen kan påklages.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Det benyttes en ekstern og en intern sensor til begge eksamene. Dersom det er uenighet er det ekstern sensor som avgjør karakter. Det tilstrebes å ha samme sensorer på begge eksamene.
Vurdering og eksamen
Avsluttende vurdering gjennomføres i vårsemesteret. Eksamen består av:
- Individuell skriftlig semesteroppgave. Fagartikkel basert på kunnskap og erfaringer fra prosjektarbeid, omfang 2000 ord +/- 10 %.
Ny/utsatt eksamen
Studenter som ikke består semesteroppgaven, leverer en bearbeidet versjon av semesteroppgaven ved første forsøk. Ved senere forsøk leveres ny semesteroppgave.
Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp.;
Skikkethetsvurdering
Se programplanen for bachelorstudium i barnehagelærerutdanning (180 studiepoeng) deltid eller http://www.hioa.no/Studier-og-kurs/Skikkethetsvurdering for nærmere informasjon.;
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisninger følges
Vurderingsuttrykk
A - F
Sensorordning
Eksamen vurderes av intern og ekstern sensor.