EPN

ØAETI4000 Etikk og bedriftenes samfunnsansvar Emneplan

Engelsk emnenavn
Ethics and CSR
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2021/2022
Emnehistorikk

Innledning

Hvordan ivaretas etiske hensyn internt i bedrifter og andre organisasjoner? Emnet tar blant annet for seg de etiske forutsetningene som er forankret i regelverket som regulerer bedriftenes samfunnsansvar, og etiske spørsmål som oppstår innenfor eller utenfor disse rammene.

Forkunnskapskrav

Ingen forkunnskapskrav.

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har

  • avansert kunnskap om etiske teorier og om problemkretsen som dekkes av betegnelsen -bedriftenes samfunnsansvar-
  • inngående kunnskap om de ulike formene for samfunnsansvar som kan gjøre seg gjeldende i tilknytning til bedriftenes finansielle og øvrige økonomiske disposisjoner, og i bedriftenes organisering, ledelse og forhold til de ansatte.
  • bevissthet om den gjennomgående betydningen av egen integritet i ulike situasjoner

Ferdigheter

Studenten kan

  • foreta systematisk beskrivelse og analyse av situasjoner der verdier og/eller handlinger kommer i konflikt med hverandre. Det gjelder både situasjoner som oppstår med utspring i en bedrift og hverdagskonflikter.
  • ta ansvar for beslutninger og er i stand til å begrunne egne vurderinger av verdiene som står på spill i det konkrete tilfellet
  • forstå og til å formidle de moralske verdiene som står på spill for dem selv og for andre

Innhold

Emnet skal gi en grundig innføring i

  • ulike etiske teorier og deres terminologi. Det skal ta utgangspunkt i det prinsipielle skillet mellom pliktetiske og konsekvensetiske teorier og det metodiske skillet mellom deskriptiv og normativ etikk
  • originaltekster og sette dem inn i en historisk kontekst
  • gjennomgang av forholdet mellom etiske og økonomiske teorier, både med hensyn til samfunns- og bedriftsøkonomi
  • de rettslige rammene for bedriftenes samfunnsansvar og de etiske forutsetningene som er forankret i regelverket. Dette omfatter forholdet til offentligrettslige krav som bl.a. regnskaps- og skatteregler, andre regler som skal motvirke økonomisk kriminalitet, regler om arbeidsmiljø og varsling, regler om forurensing, regler om forholdet mellom bedriftene, herunder konkurranseregler, regler om avtaleinngåelse og -oppfyllelse mv.
  • etiske spørsmål som oppstår innenfor eller uavhengig av de rettslige rammene, herunder knyttet til incentiv- eller bonussystemer som medfører adferdsrisiko (moral hazard)
  • behandlingen av mellommenneskelig forhold internt i bedriftene
  • analyse av aktuelle etiske problemstillinger bl.a. knyttet til finanskrise (adferdsrisiko) og til arbeidsliv (for eksempel sykelønn)

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen vil bestå av både forelesninger og gruppearbeid med praktiske eksempler og gjennomgang av -cases-. Studentene gir muntlige presentasjoner av begrunnede standpunkter. Det vil bli lagt opp til diskusjon eller kontradiktorisk behandling av konfliktspørsmål, herunder rollespill.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:

I emnet inngår en obligatorisk skriftlig innlevering på åtte til ti sider. Dersom innleveringen ikke blir godkjent, får studentene anledning til å levere forbedret versjon én gang. Faglærer informerer om frist for innlevering.

Vurdering og eksamen

Skoleeksamen (5 timer).

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F.

Sensorordning

Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av besvarelsene. 

Et uttrekk på minst 25 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på disse samsensurerte besvarelsene skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.

Emneansvarlig

Erik Friis Fæhn