EPN-V2

ØABED1100 Managerial Accounting I Course description

Course name in Norwegian
Bedriftsøkonomi
Weight
7.5 ECTS
Year of study
2016/2017
Course history
Curriculum
SPRING 2017
Schedule
  • Introduction

    All exams in the first and second years of the programme must be passed before the student is assigned a supervisor for his/her master's thesis.

    Students waiting to be assessed for a new/postponed exam may participate in the initial seminar and start the planning of the paper. The supervisor is announced after the exam has been passed.

  • Recommended preliminary courses

    Kurset bygger på Finansregnskap med IKT

  • Required preliminary courses

    Ingen forkunnskapskrav.

  • Learning outcomes

    Kunnskaper

    Studenten

    • har kunnskaper om sentrale bedriftsøkonomiske begreper
    • har kunnskaper om bedriftens mål og dens plass i det økonomiske systemet, og økonomifunksjonens rolle og plass i bedriften
    • har kunnskaper om ulike kostnads- og inntektsbegreper, og om fornuftige pris- og kostnadsbeslutninger bedrifter bør ta på ulike markeder
    • har kunnskaper om ulike prinsipper for produktkalkulasjon, enkle driftsregnskap, og enkle analyser av optimale produktvalg i situasjoner med begrenset ressurstilgang
    • har kunnskaper om kostnads-, resultat og volumanalyser
    • har kunnskaper om hvordan man identifiserer beslutningsrelevante kostnader og inntekter og hvordan beslutningsproblemer løses

    Ferdigheter

    Studenten kan:

    • forklare sentrale begreper og redegjøre for viktige verktøy som brukes i analyser av bedriftsøkonomiske problemstillinger
    • stille kritiske spørsmål til sentrale forutsetninger og antagelser innen det bedriftsøkonomiske fagområdet, og reflektere over dette.
    • fordele kostnader fra art via kostnadssted/aktivitet til kalkyleobjekt
    • gjøre rede for de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene ved de tradisjonelle kalkulasjonsmetodene
    • gjøre rede for tankegangen ved normalkostkalkulasjon og formålet med driftsregnskap basert på normalkost, og utarbeide normalkostregnskap
    • gjennomføre kostnads-, resultat- og volumanalyser
    • foreta enkle analyser av optimale produktvalg i situasjoner med begrenset ressurstilgang
    • identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og løse ulike beslutningsproblemer
    • utvikle egne modeller i regneark for å løse bedriftsøkonomiske problemstillinger

    Generell kompetanse

    Studenten kan

    • anvende tilegnede kunnskaper i analyser og diskusjoner av bedriftsøkonomiske problemstillinger, og skille mellom relevant og irrelevant informasjon
    • gi skriftlige svar på spørsmål knyttet til bedriftsøkonomisk analyse som gjør at leserne forstår anvendt fremgangsmåte og svaret som fremkommer
  • Teaching and learning methods

    Det undervises i plenumsforelesninger. Oppgaveløsing under veiledning av studentassistenter. Som en del av kurset inngår et større prosjektarbeid i gruppe. Stemplet og signert prosjektarbeid kan brukes som hjelpemiddel til eksamen, og er en forutsetning for å kunne besvare eksamen på en tilfredsstillende måte.

  • Course requirements

    Det er seks innleveringer i løpet av semesteret, og minst fire må være bestått for å ha rett til å gå opp til eksamen. Innleveringene skjer via Fronter, og varighet på hver innlevering vil være mellom 1 og 3 timer. Innleveringene er fordelt utover semesteret, og fra innleveringen gis, har studentene inntil én uke på å levere. Innenfor denne uken, har de 3 forsøk for å bestå, med tilbakemelding etter hvert forsøk. Faglærer vil opplyse om utlevering og innleveringsfrister.

  • Assessment

    Grade scale A-F. The master's thesis can be adjusted up or down by one grade on the basis of the oral exam.

  • Grading scale

    One external and one internal examiner will assess all the students.

  • Examiners

    Ekstern sensor godkjenner eksamensoppgavene og vil sammen med intern sensor sensurere eksamensbesvarelsene.