Studentombudet | Studentstøtte - Student

Studentombudet

Studentombudet

Studentombudet er et lavterskeltilbud for deg som har spørsmål om dine rettigheter som student.

Portrettbilde av studentombud Rebekka Midgaard.

Studentombudet er uavhengig og kan gi råd og bistand i saker som gjelder studiesituasjonen din enten du er student eller stipendiat ved OsloMet. Kontakt Rebekka Midgaard, studentombud ved OsloMet (oslomet.no).

  • Hva er studentombudet?

    Studentombudet skal sørge for at din rettssikkerhet som student blir ivaretatt, og kan gi råd og bistand hvis du har spørsmål om dine rettigheter i studiesituasjonen. Ombudet er uavhengig og har taushetsplikt, ombudet skal ikke ta parti eller bestemme utfallet av en sak.

    Studentombudets mandat

    1. Studentombudet (ombudet) ved OsloMet er en uavhengig instans som gir råd og bistand i saker om studentenes studiesituasjon. Ombudet skal se til at sakene blir rettmessig behandlet. Ombudets verdigrunnlag (uavhengig, konfidensiell, uformell, nøytral) skal etterleves i utøvelsen av oppgaven.
    2. Ombudet skal sørge for at instansen er godt kjent blant studentene som et lavterskeltilbud.
    3. Ombudet kan gi tilbud om opplæring til studenttillitsvalgte om studentenes rettigheter og plikter.
    4. Ombudet er administrativt plassert i HR-avdelingen i divisjon for organisasjon og infrastruktur, og rapporterer personalmessig og administrativt til HR-direktør. Ombudet har ikke instruksjonsmyndighet overfor enhetene ved OsloMet.
    5. Ombudet skal bidra til at saker løses på lavest mulig organisasjonsnivå. Ombudet har ikke beslutningsmyndighet. Ombudet er heller ikke klage eller ankeinstans for beslutninger og vedtak fattet av OsloMet.
    6. Ombudet avgir årlig skriftlig rapport om sin virksomhet til universitetsstyret. Rapport legges frem for læringsmiljøutvalget og universitetsstyret. Rektor orienteres løpende om viktige saker.
    7. Ombudet mottar all skriftlig informasjon utarbeidet av OsloMet om studentenes studiesituasjon.
    8. Ombudet skal være i jevnlig kontakt med relevante enheter i organisasjonen, og i samråd med nærmeste leder ta initiativ til læring hos ansatte knyttet til studentenes situasjon. Ombudet kan fremme saker innenfor sitt område direkte til styret, i tråd med de til enhver tid gjeldende prosedyrer for styresaker.
    9. Ombudet avgjør selv om og på hvilken måte råd og bistand til studentene skal gis. Avslag skal alltid begrunnes. Avslag og misnøye med ombudets avgjørelse kan ikke påklages.
    10. Ombudet har innsyn i saksdokumenter i en sak så lenge studenten saken gjelder samtykker, jf. personopplysningslovens § 8 første punktum. Ombudet er underlagt taushetsplikt etter forvaltningslovens § 13.
    11. Ombudet er ansatt som tjenestemann og er underlagt tjenestemannslovgivningen i staten. Ombudet har som ansatt ved OsloMet krav på personalmessig oppfølging av sin leder og tilbud om relevant og nødvendig videreutvikling.
  • Hva kan studentombudet hjelpe deg med?

    Har du spørsmål om opptak til studier, eksamen, praksis, klagesaker, HMS og psykososialt miljø, fuskesaker eller skikkethetsaker kan du ta kontakt med studentombudet.

    Studentombudet kan blant annet hjelpe deg med spørsmål om dine rettigheter i studiesituasjonen, kommunisere med ulike deler av universitetet og informere om retningslinjer og prosedyrer. Ombudet kan også hjelpe deg med hvordan du kan klage på et vedtak eller hvis du opplever at en prosedyre eller praksis ved OsloMet ikke blir fulgt på riktig måte. Er du ikke sikker på hvor du skal henvende deg for å få hjelp, kan studentombudet gi deg råd.

    Studentombudet kan ikke ta avgjørelser i saker eller endre OsloMet sin praksis. Studentombudet kan heller ikke fungere som en advokat i juridiske prosedyrer, ved for eksempel erstatningssaker.

  • Studentombudets verdier

    Verdiene som ligger til grunn for studentombudets arbeid er:

    • uavhengig
    • konfidensiell
    • uformell
    • nøytral

    Uavhengighet

    Uavhengighet er avgjørende for å gjøre en god jobb som studentombud.

    Studenter som havner i en vanskelig situasjon mangler ofte tillit til utdanningsstedet. Det kan være mange ulike årsaker til det. Kanskje har ikke studenten opplevd å bli hørt tidligere. Kanskje er nettopp den eller de som studenten møter involvert i konflikten, eller kanskje føler studenten at utdanningsstedet har noe å vinne eller tape på å gi et bestemt råd. Studentombudet er en uavhengig instans som kan gi råd og bistand.

    Studentombudet har god oversikt over regelverk og rutiner og kan derfor forstå og forklare hva som har skjedd, hvorfor, og om det er noe man kan gjøre for å løse det. I noen tilfeller kan det være at det som har skjedd er innenfor regelverket, da kan det være minst like viktig at studentombudet forklarer hvorfor. Hvis man forstår hvorfor noe har skjedd, blir det også lettere å akseptere resultatet.

    Konfidensiell

    Med særdeles få unntak har studentombudet taushetsplikt for alt det en får vite i forbindelse med stillingen. Det betyr at når en student kommer på kontoret, ringer eller sender e-post så skal hen være trygg på at det som blir sagt ikke forlater kontoret med mindre de har blitt enige om det. Det betyr at du kan fortelle studentombudet det du vil, uten å være redd for at noen andre skal få vite om det. Studentombudet har taushetsplikt om saken din overfor alle andre, både på OsloMet og utenfor.

    I noen saker ønsker studenten å være anonym. Dette gjelder særlig i saker der studenten ønsker å varsle om kritikkverdige forhold. Studentombudet kan hjelpe studenter som ønsker å varsle anonymt om for eksempel trakassering, mobbing, underslag eller brudd på sikkerhetsrutiner.

    Noen ganger kan studenten ha et behov for å si ifra om noe som har skjedd uten at saken tas videre. Informasjonen kan likevel være viktig fordi studentombudet kan se likhetstrekk som hen kan jobbe med på et overordnet nivå, uten at hen behøver å gå inn på den enkelte saken.

    Uformell

    Studentombudet er et lavterskeltilbud for studenter på OsloMet. For studentombudet er det viktig at studentene ikke skal føle at det er vanskelig å stille spørsmål. Døren er åpen enten du har en vanskelig og alvorlig bekymring, eller om du bare er usikker på hva dine rettigheter er som student, eller hvordan du bør gå frem i en sak.

    Nøytral

    For det første er studentombudet politisk nøytral, og uttaler seg derfor ikke om politiske spørsmål.

    For det andre vil studentombudet aldri ta side i en sak. Studentombudet jobber for å få en sak belyst fra alle sider og utforske ulike løsninger på en upartisk måte for å finne gode løsninger for alle. Studentombudet er bundet av regelverket, ikke av en "klient" eller en overordnet. Det betyr at studentombudet for eksempel kan hjelpe studenter med å finne hvilke argumenter som er relevante for at de skal kunne ivareta sine interesser i en sak, og hjelpe til med å finne ut av og bistå i ulike prosesser. Studentombudet vil imidlertid ikke skrive en klage for en student eller fungere som studentens advokat i et møte. Studentombud kan bekrefte eller avkrefte om feil har skjedd.

  • Kontakt studentombudet

    Telefon:
    906 67 216
    Sted/Adresse:
    A113, Pilestredet 52

    Kontakt Studentombudet på E-post