Slik fikk studentene pris for beste bacheloroppgave

Nyhetportlet

Studentene på scenen under prisutdelingen hos NITO.

Slik fikk studentene pris for beste bacheloroppgave

Fem byggingeniørstudenter fikk NITOs pris for beste bachelor- eller masteroppgave for 2024. Her får du vite mer om hvordan de nådde opp.

NITO, som deler ut prisen er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer, med over 15 000 studentmedlemmer.

NITO-prisen ble delt ut for første gang høsten 2024, og gikk til årets beste bachelor- eller masteroppgave innenfor ingeniør- eller teknologifag. 

Høgskoler og universiteter fikk invitasjon til å nominere oppgaver, og hvert studiested kunne nominere inntil to kandidater.

Veilederne til oppgaven har vært førsteamanuensis Diego Maria Barbieri (OsloMet) og postdoktor Baowen Lou (NTNU).

Vi har spurt Diego Maria Barbieri om hva som skulle til for å få NITOs pris for beste bacheloroppgave.

Bidrar til å gjøre veiprosjektet bærekraftige

– I begrunnelsen for prisen blir det sagt at oppgaven vil bidra til å gjøre fremtidige veiprosjekter mer bærekraftige. Hvordan?

– Enkelt sagt er det to byggematerialer som vanligvis brukes for å bygge veier: tilslag og asfalt. Asfalt består av tilslag og bitumen, og det finnes mange firmaer som leverer disse byggematerialene, forteller Diego Maria Barbieri.

– Før var kriteriet for å vinne et offentlig anbud mest knyttet til pris på prosjektet, men i det siste har det endret seg, spesielt i Norden og i forbindelse med «det grønne skiftet»:

– Det har blitt mer og mer fokus på miljøfotavtrykk knyttet til produksjon av byggematerialer.
Bacheloroppgaven har sett nærmere på miljødeklarasjoner, såkalte «Environmental Product Declarations» (EPD) fra alle leverandører som leverer tilslag og asfalt til veibygging i Oslo-området.

Ved å sammenligne CO2-utslipp som er angitt i disse miljødeklarasjonene, kan man benytte seg av den leverandøren som kan sikre minst fotavtrykk.
Studentene samlet omfattende informasjon om leverandørene, og sammenlignet dem, og fant ut hvilke leverandører som passet best i en case-studie, nemlig en ny veistrekning i Bærum kommune.

De har også tatt hensyn til vegprosjektering ved å bruke BIM-verktøy Trimble Novapoint, som er veldig mye brukt i bransjen.

Motivasjon, engasjement, vitenskapelig nysgjerrighet og faglig kreativitet 

– Oppgaven fikk også toppkarakteren A. Hva må til for å skrive en slik god oppgave, mener du?

– Motivasjon, motivasjon og motivasjon, … og evne til å jobbe systematisk!

– Studentene har hatt en veldig stor lidenskap for transportinfrastruktur, og de har jobbet på en entusiastisk måte gjennom hele våren 2024 med bacheloroppgaven!

– Videre har studentene vist et forbløffende nivå av engasjement, vitenskapelig nysgjerrighet og faglig kreativitet. 

– Til tross for kompleksiteten i oppgaven, har de klart å gi et tydelig svar på sentral ingeniørmessig problematikk knyttet til bærekraft. Det må også framheves at studentene har utarbeidet hele bacheloroppgaven på engelsk for å tiltrekke nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

– Både studentene og veilederne er meget fornøyde, og det har vært en stor ære for veilederne å kunne jobbe sammen med såpass motiverte studenter.

– Ellers har dette vært de første studentene jeg veileder på OsloMet, og jeg er veldig fornøyd med dette resultatet.

På OsloMet er det nå mulig å studere transportinfrastruktur både på bachelor- og masternivå, da Institutt for Bygg- og energiteknikk det siste året har til og med lansert en ny og spennende masterspesialisering i transportinfrastruktur som et nytt satsningsområde.

Finn et emne du brenner for

– Om du skulle gi råd til andre som vil skrive en god bacheloroppgave, hvilke råd ville du da gi?

– Det beste rådet er å finne et tema som du som student brenner for. På den måten blir det veldig hyggelig og lærerikt å skrive oppgaven.

– Videre er det veldig viktig å holde konstant dialog mellom student, veileder og industripartner, slik at det blir god oppfølgning hele «veien».
Samarbeid med industrien gir muligheter

– Hadde studentene noen ekstern samarbeidspartner eller oppdragsgiver?

– Som relativt nyansatt hos OsloMet, synes jeg at vi kontinuerlig bør videreutvikle forhold mellom akademia og industri, både lokalt og nasjonalt.

– I løpet 2023 begynte jeg derfor å ta kontakt med alle hovedsakelige offentlige og private aktører som er knyttet til transportinfrastruktur i Oslo-området.

– Blant annet begynte jeg dialog med det internasjonale ingeniørselskapet AFRYs kontor i Oslo, og de var meget begeistret for å skrive en bacheloroppgave i samarbeid med OsloMet.

– Hva er så tilbakemeldingen fra AFRY?

– Kollegaene i AFRY er veldig fornøyde, og satte enorm pris på studentens engasjement og det vellykkete samarbeidet med OsloMet.

Man kan lese mer om det samarbeidet mellom OsloMet og AFRY på afry.com.

Bærekraftige valg i veibygging har stor betydning

Denne bacheloroppgaven er veldig relevant for alle interesserte som har lyst til å ta for seg evaluering av miljøfotavtrykk i veiprosjekter.

Dette temaet er jo sentralt siden veinettet i Norge omfatter ca. 100 000 km: det er veldig viktig at de mest bærekraftige byggematerialene utnyttes til bygging og vedlikehold.

De fem studentene er: Patryk Strzalkowski, Abdul Qaher Faizi, Mustafa Gilo Barkal, Ibrahim Fawakherji og Moa Khair.

Mer om prisen for beste oppgave (kommunikasjon.ntb.no).