
Helseministeren holdt gjesteforelesning
9. mai besøkte helseminister Jan Christian Vestre sykepleiestudenter ved OsloMet for å forelese og samtale om bærekraftsmål og folkehelse.
Helseministeren besøkte andre års sykepleiestudenter som nå har folkehelse på pensum, og som jobber med betydningen av FNs bærekraftsmål og hvordan helse- og sosialtjenesten er organisert.
Jan Christian Vestre var invitert for å komme med sine perspektiver på disse temaene, og for å samtale med studentene for å bidra til deres læringsutbytte.
– Forebygging og helsefremmende arbeid må foregå på alle samfunnsområder. Vi må bort fra silotenkning. Vi må gjøre jobben for en bedre folkehelse, alle sammen, sa helseminister Vestre, og understreket at han var glad for å besøke en av landets mest attraktive utdanninger.
– Dere som studerer sykepleie har valgt et av de mest attraktive yrkene i dag og fremover, vi trenger dere alle sammen og flere til, sa Vestre.
Alt henger sammen
Deretter gikk han gjennom en rekke viktige punkter for å bidra til god folkehelse, gjennom å redusere sosiale forskjeller, fysisk aktivitet, kosthold, psykisk helse og et tett internasjonalt helsesamarbeid inne blant annet vaksiner.
– Alt henger sammen med alt, som en klok kvinne en gang sa, konkluderte han med.
Studentene var aktive og stilte flere spørsmål til helseministeren om hva vi konkret kan gjøre i dag for en bedre folkehelse, om tiltak til utsatte grupper, frivillighetens rolle i samfunnet, forholdet til rusreformen og hvordan kommunenes økonomiske situasjon skaper utfordringer i tjenestene.
Vestre svarte på spørsmålene, og understreket også at politikerne i en del tilfeller må avveie mellom flere gode formål.
Vestre understreket at «gulrøtter» for gode personlige valg var viktig, samtidig som reguleringer og forbud iblant må til.
– Forbud mot røyking i bil der det er med barn, aldersgrenser på energidrikker og sosiale medier, mobilforbud på barne- og ungdomsskolen er områder der reguleringer og forbud vil kunne gi positive folkehelseeffekter, mente Vestre.