Saksgang | skikkethetssaker - Student

Statisk artikkel

Saksgang i skikkethetssaker

Slik foregår saksgangen i en skikkethetssak.

Skikkethetsansvarlig mottar en melding om tvil om skikkethet på en student. Skikkethetsansvarlig undersøker saken og henter tilleggsinformasjon (for eksempel praksisrapporter, e-poster eller lignende).

  • Hvis tvilen er ubegrunnet avviser skikkethetsansvarlig tvilsmeldingen.
  • Hvis tvilen er begrunnet innkalles studenten til en vurderingssamtale.

Vurderingssamtalen 

I vurderingssamtalen deltar skikkethetsansvarlig, instituttleder eller studieleder, og referent/saksbehandler. Det vil stå i innkallingsbrevet til samtalen hvem som deltar. Studenten kan ha med seg en person. Studentombudet kan delta som nøytral observatør. I vurderingssamtalen får studenten legge frem sin side av saken.

Det føres referat fra samtalen. Studenten får referatet og kan levere kommentarer til referatet.  Referatet skal inneholde en beskrivelse av saken og eventuelt plan for utvidet veiledning og oppfølging. Det vil også stå i referatet når oppfølgingssamtale skal avholdes.

Det er to utfall av en vurderingssamtale:

  • Det kommer frem momenter som viser at dette ikke er en skikkethetssak og saken avsluttes med denne samtalen.
  • Det avklares at dette er en skikkethetssak og plan for videre arbeid i saken avtales.

Utvidet veiledning og oppfølging

Avtalt plan følges opp. Den eller de som gir studenten utvidet veiledning og oppfølging vil sende en rapport til skikkethetsansvarlig. Studenten kalles inn til oppfølgingssamtaler etter avtale.
Resultatet av utvidet veiledning og oppfølging kan være:

  • Studenten viser refleksjon, endring og utvikling som gjør at skikkethetsansvarlig anser studenten som skikket til å fortsette studiet og så langt en kan vurdere skikket til fremtidig yrkesutøvelse.
  • Studenten tar ikke veiledning og saken oversendes/fremmes for skikkethetsnemnda.

Skikkethetsnemnd

Skikkethetsansvarlig oversender saken til nemnda med en beskrivelse av saken og den oppfølging som er gitt studenten. Studenten kan la seg bistå av advokat dekket av OsloMet fra saken fremmes for skikkethetsnemnda. Advokatutgifter dekkes av OsloMet etter gjeldende satser.

Studenten kan legge frem sine synspunkter i nemndsmøte ved å være tilstede eller ved skriftlig tilsvar. 

Skikkethetsnemnda lager en innstilling til nemnd for studentsaker på bakgrunn av fremlagt dokumentasjon og studentens redegjørelse. I innstillingen inngår det hvorvidt studenten er skikket eller ikke skikket, og om studenten bør utestenges fra utdanningen, samt lengden på utestengningsperioden.

Nemnd for studentsaker 

Nemnd for studentsaker fatter vedtak om studenten er skikket eller ikke skikket etter lov om universiteter og høgskoler. Studenten kan utestenges i inntil 5 år. Studenten kan ikke søke om opptak ved tilsvarende utdanninger i den perioden utestengingen varer.

Felles klagenemnd

Studenten kan klage på vedtaket fattet av universitetets klagenemnd til Felles klagenemnd. Hvis studenten ikke får medhold kan studenten klage til rettsapparatet.