Publisert
Sist oppdatert
Koronavirus
Studiestedene er stengt. Les oppdatert informasjon for studenter og ansatte.
Fastsatt av studieutvalget ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet – storbyuniversitetet, heretter: OsloMet) 1. november 2012 med hjemmel i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler § 3-5 og forskrift om godskriving av høyere utdanning § 5, fastsatt av Kunnskapsdepartementet 10. april 2006, nå opphevet og erstattet av forskrift om godskriving og fritak av høyere utdanning, fastsatt av Kunnskapsdepartementet 21. desember 2018. Retningslinjene trådte i kraft fra det tidspunkt de ble fastsatt av det daværende studieutvalget.
Retningslinjene gjelder ved behandling av søknader om godskriving, fritak og faglig godkjenning etter lov om universiteter og høyskoler § 3-5.
Utdanning i form av beståtte emner, fag, eksamener eller prøver fra institusjon under lov om universiteter og høyskoler eller tidligere institusjon som nå er del av en institusjon under loven, skal godskrives med samme antall studiepoeng eller normert studietid etter tid-for-tid-prinsippet i den utstrekning utdanningen oppfyller de faglige kravene for en bestemt eksamen, grad eller utdanning ved OsloMet.
Godskriving av norsk utdanning i forhold til eksamen, grad eller yrkesutdanning ved OsloMet forutsetter at utdanningen hadde formell akkreditering, etableringsgodkjenning eller eksamensrett som høyere utdanning fra aktuell myndighet på det tidspunkt den ble gjennomført. Eldre utdanning uten formell akkreditering, etableringsgodkjenning eller eksamensrett kan likevel godskrives når dette er anbefalt av tidligere Nasjonalt koordinerende utvalg for godkjenning av eksamener (NKU) under Universitetsrådet eller av Universitets- og høgskolerådet, se punkt 2-4.
Godskriving etter tid-for-tid-prinsippet, jf. punkt 2-1, gjelder ikke eldre utdanninger på lavere grads nivå av tre års omfang eller mindre som ble godskrevet med redusert uttelling i det tidligere gradssystemet (cand.mag.-grad), jf. forskrift om godskriving og fritak av høyere utdanning § 6.
Dette gjelder følgende utdanninger:
Ingeniørutdanning
Ergoterapeututdanning
Fysioterapeututdanning
Radiografutdanning
Sykepleierutdanning
Vernepleierutdanning
Praktisk-pedagogisk utdanning
Maritim utdanning
Musikkonservatorieutdanning
Høgskolen i Sør-Trøndelag, utdanning fra tidligere Statens næringsmiddeltekniske høgskole
Høgskolen i Stavanger, Avdeling Norsk hotellhøgskole
For examen philosophicum og examen facultatum eller annen fakultetsspesifikk forprøve (forprøven i fonetikk og lingvistikk/språkvitenskap, humanioraprøven eller metodeprøven i samfunnsvitenskap) gjelder følgende godskrivingsregler:
Examen philosophicum alene eller i kombinasjon med examen facultatum eller fakultetsspesifikk forprøve godkjennes ikke som den obligatoriske breddeenheten i en bachelorgrad på grunnlag av selvvalgt løp etter forskrift om studier og eksamen ved OsloMet § 2–3 første ledd bokstav c, selv om samlet omfang utgjør 30 studiepoeng.
Eldre utdanning fra norsk institusjon eller tilbyder som på det aktuelle tidspunkt ikke hadde formell akkreditering, etableringsgodkjenning eller eksamensrett som høyere utdanning fra aktuell myndighet, godskrives som del av en bachelorgrad ved OsloMet i tråd med eventuelle anbefalinger gitt av tidligere Nasjonalt koordinerende utvalg for godkjenning av eksamener (NKU) under det daværende Universitetsrådet.
Tidligere bedriftsinterne videreutdanninger i sykepleie, det vil si videreutdanninger som ble gjennomført før utdanningene fikk nasjonale rammeplaner og ble overført til høgskolene i 1999/2000, godskrives som del av en bachelorgrad i tråd med følgende anbefalinger fra Universitets- og høgskolerådet:
Videreutdanning i anestesisykepleie
Videreutdanning i barnesykepleie
Videreutdanning i intensivsykepleie
Videreutdanning i operasjonssykepleie
Videreutdanning i kreftsykepleie
Det kan gis fritak for deler av studium ved OsloMet på grunnlag av annen velegnet eksamen eller prøve. Dokumentasjon av realkompetanse kan også gi grunnlag for fritak.
For ingeniørstudier gjelder i tillegg fritaksbestemmelser i forskrift om rammeplan for ingeniørutdanning § 5, jf. også forskriften § 3.
Utenlandsk utdanning som søkes godkjent som faglig jevngod med grad eller utdanning ved OsloMet eller som skal danne grunnlag for fritak for deler av studium ved OsloMet, må være offentlig godkjent eller akkreditert som høyere utdanning, og institusjonen må ha offentlig godkjenning eller akkreditering.
Utenlandsk høyere utdanning som inngår i opptaksgrunnlaget (generell studiekompetanse) ved norske universiteter og høgskoler i henhold til gjeldende forskrift om opptak til høyere utdanning, godkjennes normalt ikke som del av en grad eller utdanning ved OsloMet. Oversikt over krav til generell studiekompetanse for søkere med utenlandsk utdanning framgår av GSU-listen. Utenlandsk høyere utdanning som går utover det minstekravet som er spesifisert i GSU-listen for det aktuelle land, godkjennes normalt med normert studietid etter tid-for-tid-prinsippet. Se likevel neste avsnitt.
Eldre yrkesrettet grad eller utdanning fra utlandet godkjennes normalt med samme antall studiepoeng som tilsvarende norsk utdanning fra samme tid, jf. punkt 2-2, under forutsetning av tilsvarende omfang og nivå på den utenlandske utdanningen på det aktuelle tidspunkt.
For øvrig godkjennes utenlandsk utdanning i tråd med eventuelle nasjonale retningslinjer fastsatt av departementet eller Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), generell godkjenning gitt av NOKUT eller anbefaling gitt av det tidligere Informasjonssenter for internasjonal utdanning (National Academic Information Centre, NAIC) under det daværende Norgesnettrådet.
Søker har selv ansvar for å legge fram dokumentasjon på utdanning som søkes godskrevet eller faglig godkjent eller som skal danne grunnlag for fritak ved OsloMet. Utdanningen må dokumenteres med offentlig attesterte kopier av vitnemål og karakterutskrifter. OsloMet kan kreve at originaldokumenter legges fram.
Søknad om godskriving, fritak eller faglig godkjenning, herunder søknad om fritak for deler av studium, må normalt også dokumenteres med programplaner og/eller emneplaner/ kursbeskrivelser, pensumlister og liknende, som viser innhold, omfang og nivå på utdanningen og de enkelte deler av utdanningen som søkes godkjent. Om mulig bør det også framgå av dokumentasjonen hva slags læringsutbytte som er oppnådd gjennom utdanningen.
Utdanning fra utenlandsk institusjon skal dokumenteres ved vitnemål («diplom») og karakterutskrift på originalspråk og i oversettelse. Oversettelse skal normalt være til engelsk eller et skandinavisk språk. Oversettelse må være foretatt av statsautorisert translatør.
OsloMet og de enkelte fakulteter kan utarbeide skjemaer for søknader om godskriving, fritak og faglig godkjenning med angivelse av krav til dokumentasjon.
[1] Forskrift om godskriving av høyere utdanning, fastsatt av Kunnskapsdepartementet 10. april 2006 viderefører her særskilte godskrivingsregler fra forskrift om godskriving av grad, yrkesutdanning, utdanningsprogram, fag eller emne fra institusjon under lov om universiteter og høgskoler som del av cand.mag.-grad, fastsatt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet 28. oktober 1998. Sistnevnte forskrift ble opphevet 10. april 2006.
[2] NKUs liste datert 1. oktober 1995 med tilleggsliste i brev fra Det norske universitetsråd (Universitetsrådet) av 1. april 1996.
[3] Brev fra Universitets- og høgskolerådet av 15. mai 2001 til medlemsinstitusjonene om vekttallsvurdering av de tidligere bedriftsinterne videreutdanningene i sykepleie.
[4] GSU-listen er tilgjengelig på NOKUTs nettsider.