Filmen om Bjerketun

Hendelseskalender

Filmen om Bjerketun

Filmen om Bjerketun

Det er 60 år siden psykolog Gori Gunvald varslet Dagbladet om forholdene på Bjerketun offentlige verneskole i Bærum. Se dokumentarfilmen om Bjerketun og delta på ettersamtale med Jan Storø.

Dato/Tid

Sted

P32, Lille auditorium

Jenter helt ned i 11–12-årsalder risikerte å bli isolert i ukesvis hvis de rømte eller bare planla å rømme. Smil og latter eller et upassende ord under et måltid kunne være grunn nok til å havne på «cella». Det er eksempler på elever som «lå» både to og tre måneder sammenhengende uten å bli luftet. Når jentene skulle i isolat, ble de kroppsvisitert. Og hvis de nektet å kle av seg, ble mannlige ansatte eller politiet tilkalt. Enda verre ble det da psykolog Gunvald fikk forbud mot å besøke de isolerte elevene.

Dokumentarfilmskaper Morten Conradi, som også er Gori Gunvalds sønn, har intervjuet fire kvinner som var elever på Bjerketun mellom 1952 og 1960. For første gang forteller de nå sine historier. I tillegg dramatiserer filmen sentrale scener fra institusjonen, den rettslige høringen, møter i departementet og i Dagbladet.

Conradi kommer til visningen og vil delta på en ettersamtale sammen med Jan Storø.

Les mer om prosjektet på deres nettside (bjerketundokumentaren.no).