EPN

One-Year Programme in Arts Management Programme description

Programme name, Norwegian
Årsstudium i kulturledelse
Valid from
2018 FALL
ECTS credits
60 ECTS credits
Duration
2 semesters
Schedule
Here you can find an example schedule for first year students.
Programme history

Introduction

Programplanen gjelder for studieåret 2018-2019.

Har du kunstfaglig utdanning eller bakgrunn fra kreative fagområder og ønsker å utvikle dine karrieremuligheter innen kunst- og kulturfeltet? Det finnes i dag et stort utdanningstilbud innen kreative fagområder. En utfordring er å omsette dette i en yrkeskarriere der du overlever økonomisk og samtidig oppnår dine faglige og kreative mål i henhold til dine ambisjoner - enten du ønsker å starte egen virksomhet eller ønsker å jobbe i eksisterende institusjoner og organisasjoner som prosjektleder, produsent eller leder på ulike nivåer.

Studiet i kulturledelse er et årsstudium som henvender seg til personer som har bakgrunn fra kunstfaglige og kreative fagområder, og som ønsker å utvikle sin kompetanse innen kulturledelse. Kulturledelse består av mange ulike fagområder, og studiet består av fag og emner som er grunnleggende for den som vil organisere og lede egen virksomhet, eller ønsker å jobbe i organisasjoner og institusjoner innen kunst- og kulturfeltet.

Target group

Studiets målgruppe er personer med minimum bachelorgrad (180 studiepoeng) eller tilsvarende realkompetanse fra kunst- og kulturfeltet eller kreative fagområder. Det forutsettes at søkere har kunstfaglig kompetanse/erfaring fra før og ønsker å komplettere sin kompetanse for å kunne jobbe innen kunst- og kulturfeltet og kreative næringer - som eksempelvis prosjektleder, produsent eller leder på ulike nivåer - eller for å kunne starte og drive sin egen virksomhet.

Admission requirements

Opptakskravet er fullført bachelorutdanning innen kunst- og kulturfaglige og kreative fagområder på 180 studiepoeng eller tilsvarende. Eksempler på slike utdanninger er:

  1. utøvende/skapende utdanninger innen eksempelvis billedkunst, produktdesign, musikk, dans, drama, teater, film, litteratur, arkitektur og reklame
  2. teoretiske studier innen eksempelvis teatervitenskap, musikkvitenskap, kunsthistorie, litteraturvitenskap, filmvitenskap, medievitenskap, journalistikk, bibliotek- og informasjonsvitenskap og kulturfag
  3. pedagogiske fagutdanninger innen kreative fag som eksempelvis musikk, dans, drama, estetiske fag, formgivning, kunst- og håndverk

Søkere kan bli tatt opp på bakgrunn av dokumentert realkompetanse. For å oppfylle kravene til realkompetanse må man ha minimum fem års dokumentert jobberfaring fra kunst- og kulturfeltet eller kreative yrker (man må kunne dokumentere at dette har vært hovedbeskjeftigelsen). Det er en forutsetning at søkeren har generell studiekompetanse. Se nærmere informasjon om søknad om opptak på grunnlag av realkompetanse på nettsiden.

Rangeringsregler

Søkere rangeres etter regler fastsatt i Forskrift om opptak til studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Relevant tilleggsutdanning er utdanninger som nevnt i punktene 1), 2) og 3) under Opptakskrav ovenfor. Relevant yrkespraksis er arbeid som kunster eller kulturarbeider.

Learning outcomes

En kandidat med fullført årsstudium i kulturledelse skal ha følgende fagspesifisert læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten

  • har kjennskap til sentrale trekk ved kunst- og kulturfeltet i Norge, og kunnskap om utfordringer innen organisering og ledelse på dette feltet.
  • har grunnleggende og oppdatert kunnskap om teorier innen kulturledelse fra ulike fagfelt som organisasjon og ledelse, økonomi, medier og kommunikasjon, entreprenørskap, markedsføring, prosjekt- og teamarbeid.
  • har oversikt og kan reflektere over viktige dilemmaer en må håndtere for å kunne starte opp og livnære seg som kunstner/kulturarbeider og/eller påta seg lederoppgaver i små og store organisasjoner innen kunst- og kulturfeltet.

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende teori for å beskrive og analysere aktører og organisasjoner innen kunst- og kulturfeltet.
  • kan anvende faglig kunnskap og relevante metoder og verktøy for å kunne starte opp egen virksomhet, kommunisere gjennom ulike medier og fungere som leder innen kunst- og kulturfeltet og kreative yrker.
  • kan reflektere over egen adferd og vurdere hva som er effektive arbeids- og ledelsesprosesser når man jobber i prosjekter.

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan anvende sine analytiske ferdigheter innen kulturledelse.
  • har kompetanse innen samarbeid og forhandlinger, kommunikasjon og kreativ problemløsing.

Content and structure

Emnet Organisering og ledelse av kunst og kultur er obligatorisk å starte med. Det kreves at minimum arbeidskravene i emnet er godkjent før man kan starte på de øvrige fem emnene på årsstudiet. Merk at emnet er obligatorisk å starte med også for de som velger alternativt studieløp, se nedenfor.

Alternativt studieløp

Studiet gjennomføres normalt på heltid, men det er mulig å søke om alternativt studieløp, dvs. deltidsstudium over to år, etter opptak. Søknaden må leveres innen gitt frist og begrunnes. Studenter med alternativt studieløp må ta minimum ett emne per semester for å beholde sin studierett, og følgende studieprogresjon anbefales:

  • Organisering og ledelse av kunst og kultur (obligatorisk 1. semester, høst)
  • Innføring i økonomi (1. semester, høst)
  • Kulturøkonomi og digitalisering (2. semester, vår)
  • Prosjektledelse (3 semester, høst)
  • Markedsføring og entreprenørskap (4. semester, vår)
  • Ledelse (4. semester, vår)
Optional course Spans multiple semesters

1st year of study

2. semester

Teaching and learning methods

Det vil bli brukt varierte arbeidsformer som forelesninger, presentasjoner, skriftlige oppgaver, diskusjoner i grupper/plenum, rollespill og prosessarbeid i grupper. Studiet forutsetter deltakelse på forelesninger. For å kunne avlegge eksamen er det et krav at obligatoriske arbeidskrav, som er spesifisert i de ulike emnene, er godkjente. Der hvor arbeidskravet er en innlevering, vil ny innlevering skje etter avtale med faglærer.

Om gruppearbeid

Det forekommer at studenter/grupper endrer tema underveis i arbeidet. Det hender også at studenter forlater en gruppe og/eller knytter seg til en annen gruppe. Dersom dette skulle forekomme, skal studentene umiddelbart informere faglærer i vedkommende emne. Deltagerne forplikter seg til å yte likeverdige bidrag til gruppe-/prosjektoppgaver.

Dersom det i løpet av arbeidsprosessen oppstår uenighet i gruppen med hensyn til likeverdig bidrag/deltakelse i gruppearbeidet, skal saken umiddelbart tas opp med faglærer i vedkommende emne. Dersom kravet om likeverdig bidrag/deltagelse ikke er oppfylt, defineres dette som «ikke møtt» til eksamen for den aktuelle studenten. Ny eksamen må da avlegges ved neste ordinære eksamen som arrangeres i vedkommende emne.

Internationalisation

Det er ikke mulighet for studier i utlandet da dette er et årsstudium.

Work requirements

Arbeidskrav er krav som er direkte knyttet opp mot eksamensretten, det vil si at man ikke får adgang til eksamen dersom ikke arbeidskravet er godkjent. Arbeidskrav vil være angitt i den enkelte emneplan under punktet Arbeidskrav/obligatoriske aktiviteter. Arbeidskrav må leveres/gjennomføres innen fastsatte frister. Overskridelse av fristen medfører at en ikke får avlegge eksamen i emnet. Arbeidskravets omfang, frister og regler for innlevering opplyses om av faglærer ved undervisningsstart. For mer informasjon om arbeidskrav, bl.a. i tilfeller hvor det er innført nye arbeidskrav, vises det til lenken Studieadministrativ informasjon på nettsiden Studentinformasjon Årsstudium i kulturledelse.

Assessment

Vurdering og sensur skal foregå i samsvar med bestemmelsene om vurdering i lov av 1. april 2005 nr.15 om universiteter og høyskoler og Forskrift om studier og eksamen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Som vurderingsuttrykk brukes enten bestått/ikke bestått eller en gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått.

Etter fullført årsstudium får studenten tildelt karakterutskrift med alle sluttkarakterer på alle de emner som inngår i årsstudiet.