Programplaner og emneplaner - Student
ØABED1100 Managerial Accounting I Course description
- Course name in Norwegian
- Bedriftsøkonomi
- Weight
- 7.5 ECTS
- Year of study
- 2016/2017
- Course history
-
- Curriculum
-
SPRING 2017
- Schedule
-
Introduction
I dette emnet tilegner studentene seg grunnleggende kunnskaper i bedriftsøkonomisk teori og metode, samt innsikt i og trening i bruk av sentrale bedriftsøkonomiske modeller og analysemetoder. Studentene oppøver sine kunnskaper om fremskaffelse, analyse og kommunikasjon av relevant beslutningsinformasjon, slik at de kan diskutere og vurdere alternativer, treffe beslutninger og formidle relevant og nyttig informasjon til brukere.
-
Recommended preliminary courses
All aids are permitted, as long as the rules for source referencing are complied with.
-
Required preliminary courses
Ingen forkunnskapskrav.
-
Learning outcomes
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskaper om sentrale bedriftsøkonomiske begreper
- har kunnskaper om bedriftens mål og dens plass i det økonomiske systemet, og økonomifunksjonens rolle og plass i bedriften
- har kunnskaper om ulike kostnads- og inntektsbegreper, og om fornuftige pris- og kostnadsbeslutninger bedrifter bør ta på ulike markeder
- har kunnskaper om ulike prinsipper for produktkalkulasjon, enkle driftsregnskap, og enkle analyser av optimale produktvalg i situasjoner med begrenset ressurstilgang
- har kunnskaper om kostnads-, resultat og volumanalyser
- har kunnskaper om hvordan man identifiserer beslutningsrelevante kostnader og inntekter og hvordan beslutningsproblemer løses
Ferdigheter
Studenten kan:
- forklare sentrale begreper og redegjøre for viktige verktøy som brukes i analyser av bedriftsøkonomiske problemstillinger
- stille kritiske spørsmål til sentrale forutsetninger og antagelser innen det bedriftsøkonomiske fagområdet, og reflektere over dette.
- fordele kostnader fra art via kostnadssted/aktivitet til kalkyleobjekt
- gjøre rede for de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene ved de tradisjonelle kalkulasjonsmetodene
- gjøre rede for tankegangen ved normalkostkalkulasjon og formålet med driftsregnskap basert på normalkost, og utarbeide normalkostregnskap
- gjennomføre kostnads-, resultat- og volumanalyser
- foreta enkle analyser av optimale produktvalg i situasjoner med begrenset ressurstilgang
- identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og løse ulike beslutningsproblemer
- utvikle egne modeller i regneark for å løse bedriftsøkonomiske problemstillinger
Generell kompetanse
Studenten kan
- anvende tilegnede kunnskaper i analyser og diskusjoner av bedriftsøkonomiske problemstillinger, og skille mellom relevant og irrelevant informasjon
- gi skriftlige svar på spørsmål knyttet til bedriftsøkonomisk analyse som gjør at leserne forstår anvendt fremgangsmåte og svaret som fremkommer
-
Teaching and learning methods
Det undervises i plenumsforelesninger. Oppgaveløsing under veiledning av studentassistenter. Som en del av kurset inngår et større prosjektarbeid i gruppe. Stemplet og signert prosjektarbeid kan brukes som hjelpemiddel til eksamen, og er en forutsetning for å kunne besvare eksamen på en tilfredsstillende måte.
-
Course requirements
Det er seks innleveringer i løpet av semesteret, og minst fire må være bestått for å ha rett til å gå opp til eksamen. Innleveringene skjer via Fronter, og varighet på hver innlevering vil være mellom 1 og 3 timer. Innleveringene er fordelt utover semesteret, og fra innleveringen gis, har studentene inntil én uke på å levere. Innenfor denne uken, har de 3 forsøk for å bestå, med tilbakemelding etter hvert forsøk. Faglærer vil opplyse om utlevering og innleveringsfrister.
-
Assessment
On a given occasion, research projects will announce places for scientific assistants at the master's program. The student contacts the project manager and submits a request for a place on the research project. The research leader decides whether there is room for the student and reports this.
An agreement is made about the content of the scientific assistance work, which in scope will correspond to 6 weeks of full-time studies. The project leader supervises the student in accordance with the agreement before and after the work. The work must end in a professionally relevant production.
-
Grading scale
No coursework requirements
-
Examiners
The exam is an individual semester assignment consisting of a report of approx. 10 pages. Font Arial or Calibri, size 12 points, line spacing: 1.5.
The report shall contain the following components: Introduction, presentation of topic, presentation of the assignment and production, method, method reflections, potential findings and reflections on challenges with the work. The report can also explain the type of publication the work has aimed to include or be realized as, whether this applies to contributions to publications from the project, or as an independent publication (for example a separate article), when relevant.