Studieinfo emne SERNB1300 2018 HØST
SERNB1300 Mikronæringsstoffer og andre bioaktive kostkomponenter Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Micronutrients and other Bioactive Compounds
- Studieprogram
-
Bachelorstudium i samfunnsernæring
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2018/2019
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Forkunnskapskrav
Godkjente arbeidskrav i SERNB1100
Læringsutbytte
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:
Kunnskap
Studenten
- har bred kunnskap om fordøyelse, omsetning/metabolisme, funksjon, behov, og utnyttelse av mikronæringsstoffer
- har bred kunnskap om kilder til, og innhold av mikronæringsstoffer i ulike matvaregrupper, samt utvikling i norsk kosthold
- har bred kunnskap om anbefalingene for mikronæringsstoffer og grunnlaget for disse anbefalingene
- har kunnskap om andre bioaktive kostkomponenter og mulige funksjoner av disse
- har bred kunnskap om konsekvenser av høye og lave inntak av de ulike mikronæringsstoffene
- har innsikt i hvordan omsetning av mikronæringsstoffer ved ulike behov gjør seg gjeldende og gjøre en vurdering av ernæringsstatus for de ulike mikronæringsstoffer
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende næringsberegningssystem som verktøy for vurdering og sammensetning av kosthold i forhold til makro- og mikronæringsstoffer
- kan justere en dagsmeny eller et måltid i henhold til kostanbefalingene både teoretisk og i praktisk kjøkkenarbeid
Innhold
- ernæringsfysiologi - vitaminer (vitamin A, tiamin, riboflavin, niacin, B6, B12, folsyre, vitamin C, D, E) og mineraler (kalsium, jod, sink, jern, selen, kobber)
- bioaktive kostkomponenter
- ernæringsstatus i forhold til mikronæringsstoffene
- næringsberegningssystemer
- praktisk kjøkkenarbeid
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, kjøkkenøvelser, datalaboratorium, gruppearbeid og selvstudium.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:
- minimum 80 % deltakelse på datalaboratorium
- 100 % deltakelse på kjøkkenøvelser
- en individuell skriftlig oppgave
Vurdering og eksamen
Eksamensinnhold: Læringsutbyttene
Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, 4 timer
Hjelpemidler ved eksamen
Ingen
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F
Sensorordning
Interne