EPN

SERNB1300 Mikronæringsstoffer og andre bioaktive kostkomponenter Emneplan

Engelsk emnenavn
Micronutrients and other Bioactive Compounds
Studieprogram
Bachelorstudium i samfunnsernæring
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2018/2019
Timeplan
Emnehistorikk

Forkunnskapskrav

Godkjente arbeidskrav i SERNB1100

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:

Kunnskap

Studenten

  • har bred kunnskap om fordøyelse, omsetning/metabolisme, funksjon, behov, og utnyttelse av mikronæringsstoffer
  • har bred kunnskap om kilder til, og innhold av mikronæringsstoffer i ulike matvaregrupper, samt utvikling i norsk kosthold
  • har bred kunnskap om anbefalingene for mikronæringsstoffer og grunnlaget for disse anbefalingene
  • har kunnskap om andre bioaktive kostkomponenter og mulige funksjoner av disse
  • har bred kunnskap om konsekvenser av høye og lave inntak av de ulike mikronæringsstoffene
  • har innsikt i hvordan omsetning av mikronæringsstoffer ved ulike behov gjør seg gjeldende og gjøre en vurdering av ernæringsstatus for de ulike mikronæringsstoffer

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende næringsberegningssystem som verktøy for vurdering og sammensetning av kosthold i forhold til makro- og mikronæringsstoffer
  • kan justere en dagsmeny eller et måltid i henhold til kostanbefalingene både teoretisk og i praktisk kjøkkenarbeid

Innhold

  • ernæringsfysiologi - vitaminer (vitamin A, tiamin, riboflavin, niacin, B6, B12, folsyre, vitamin C, D, E) og mineraler (kalsium, jod, sink, jern, selen, kobber)
  • bioaktive kostkomponenter
  • ernæringsstatus i forhold til mikronæringsstoffene
  • næringsberegningssystemer
  • praktisk kjøkkenarbeid

Arbeids- og undervisningsformer

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, kjøkkenøvelser, datalaboratorium, gruppearbeid og selvstudium.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • minimum 80 % deltakelse på datalaboratorium
  • 100 % deltakelse på kjøkkenøvelser
  • en individuell skriftlig oppgave

Vurdering og eksamen

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, 4 timer

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F

Sensorordning

Interne