EPN-V2

MBIB4900 Fritt fordypningsemne Emneplan

Engelsk emnenavn
Independent study
Studieprogram
Masterstudium i arkiv-, bibliotek- og informasjonsvitenskap
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2025/2026
Emnehistorikk

Innledning

Dette emnet gir studenten mulighet til å fordype seg i et selvvalgt tema som ikke dekkes av eksisterende emner. Studenten kan utforske et spesifikt fagområde, en teori eller praksis som er relevant for masterstudiet. Arbeidet kan være i form av en studie i et selvvalgt tema, deltakelse i et forskningsprosjekt, deltakelse i en profesjonell praksis, utvikling av et programvareprodukt eller dataproduksjonsløype eller annen form for arbeid i tråd med studentens ønskemål. Temaet for arbeidet kan være tilknyttet masteroppgaven. Alle former for arbeid rapporteres i form av en semesteroppgave.

Undervisningsspråk er hovedsakelig på norsk eller annet skandinavisk språk. Noe undervisning kan bli gitt på engelsk.

Forkunnskapskrav

Ingen forkunnskapskrav.

Læringsutbytte

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har

  • avansert kunnskap innenfor det valgte temaet innenfor arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag.
  • spesialisert faglige kunnskaper og ferdigheter til å gjennomføre avansert analyse og drøfting innenfor et tematisk avgrenset område.

Ferdigheter

Studenten kan

  • selvstendig planlegge og gjennomføre en litteraturstudie, forskningsprosjekt eller annen relevant oppgave knyttet til emnet.
  • gjøre rede for og diskutere et spesifikt fagområde, en teori eller praksis som er relevant for masterstudiet.
  • orientere seg i en omfattende litteratur i feltet, og finne komplementerende litteratur av relevans for en selvvalgt eller oppgitt problemstilling.
  • løse problemstillingen gjennom et selvstendig skriftlig arbeid, med klar argumentasjon/drøftelse, under veiledning.
  • på selvstendig grunnlag skrive en vitenskapelig oppgave.

Generell kompetanse

Studenten kan

  • arbeide selvstendig med en vitenskapelig oppgave.
  • skrive i en akademisk sjanger, med en tydelig avgrensning, godt bruk av vitenskapelige referanseverk, og tydelig skille mellom gjengivelse av andres arbeid og egne konklusjoner.

Arbeids- og undervisningsformer

Dette emnet er et selvstudium og krever derfor at studenten arbeider selvstendig. Studenten skal utarbeide en prosjektplan som beskriver prosjektet, målsetninger, og plan for gjennomføring. Tema og prosjektplan må godkjennes av emnesansvarig innen studenten begynner arbeidet.

Studenten tilbys to timer veiledning av en fagperson med relevant ekspertise for studentens tema. Veiledningen består av tilbakemelding på grunnlag av utkast av oppgaven. En preliminær pensumliste godkjennes av fagpersonen i samband med det første veiledningsmøtet.

Resultatet av prosjektet presenteres på et seminar. Studentene legger frem oppgaven på seminaret, og får kommentarer og tilbakemeldinger fra lærere og opponenter. Seminaret foregår hybrid.

Dersom man velger et tema som er beslektet med masteroppgaven, er det viktig å være bevisst på eventuell risiko for selvplagiering. Vi minner om viktigheten av å sette seg inn i reglement om gjenbruk av eget arbeid. Mer detaljert informasjon vil du finne i canvas.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:

Godkjenning av tema og prosjektplan. Studenten skal utarbeide en prosjektplan på 1-2 sider som beskriver prosjektet, målsetninger, og plan for gjennomføring. Tema og prosjektplan må godkjennes av emnesansvarlig innen studenten begynner arbeidet. Formålet med arbeidskravet er at studenten demonstrerer valg av et tema som motsvarer emnets krav samt demonstrerer ferdigheter i planlegging av et selvstendig prosjekt.

Tema og prosjektplan må være godkjent innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom tema og prosjektplan ikke blir godkjent, gis det anledning til å kunne levere en forbedret versjon en gang innen angitt frist.

Vurdering og eksamen

Eksamen i emnet er en individuell semesteroppgave på 13-15 sider. Forside, innholdsfortegnelse, tabeller, diagrammer og screenshots samt litteraturliste og vedlegg teller ikke med i antall sider. Semesteroppgaven kan være i form av en litteraturoversikt eller rapportere erfaringer fra forsking, praksis, produksjon eller utvikling. Oppgaven kan skrives på norsk, engelsk eller et annet skandinavisk språk. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial / Calibri 12pkt. Linjeavstand: 1,5.

En student kan ved ikke bestått levere omarbeidet versjon av semesteroppgaven til sensur én gang.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Bestått / ikke bestått.

Sensorordning

Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av alle besvarelsene