Studieinfo emne HETEK4000 2023 HØST
HETEK4000 Samspill i helse og teknologi Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Interactions in Health and Technology
- Studieprogram
-
Masterstudium i helse og teknologi – spesialisering i biomedisin / Masterstudium i helse og teknologi – spesialisering i radiografi
- Omfang
- 10 stp.
- Studieår
- 2023/2024
- Pensum
-
HØST
2023
- Timeplan
Innledning
Internasjonale og nasjonale helse- og velferdsordninger vektlegger teknologi som et viktig satsingsområde, ofte sett i lys av fremtidens demografiske utfordringer med et økende antall eldre og nye brukergrupper. Ny teknologi tas hele tiden i bruk i helsesektoren. Begrepet teknologi er vidt og kan inkludere alt fra maskiner, automasjon og kunstig intelligens til digitale plattformer for bruker/pasientkommunikasjon og smarthusteknologi. Den raske teknologiske utviklingen i helsesektoren krever bedre og nye typer samhandling mellom ulike aktører for å fremme bedre og mer effektive helsetjenester.
Emnet introduserer sentrale begreper knyttet til teknologisk utvikling, systemdesign og tjenesteinnovasjon. Sentrale offentlige og private aktører i utviklingen kan være universitets- og høgskolesektoren, spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten, næringsliv og bruker- og interesseorganisasjoner. Studentene skal utforske hvordan ny teknologi kan bidra til bærekraftige løsninger i helse- og omsorgstjenester og innen forskning og utviklingsarbeid, men skal også kunne reflektere over etiske utfordringer som oppstår når ny teknologi tas i bruk. I skjæringspunktet mellom helse og teknologi er det muligheter for ulike former for samskaping mellom aktørene med utgangspunkt i brukerbehov, og ulike spesialiserte fagområder kan bidra til bedre helse gjennom tjenestedesign og innovasjon. Tverrfaglig samhandlingskompetanse i utvikling og implementering av ny teknologi i helse- og sosialtjenesten vektlegges.
Forkunnskapskrav
Studenten må være tatt opp på Masterstudium i helse og teknologi.
Læringsutbytte
Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- kan redegjøre for sentrale begreper knyttet til teknologisk utvikling, systemdesign og tjenesteinnovasjon
- har kjennskap til ulike aktører og deres rolle i helsetjenesten
- kan beskrive egnede faglige verktøy for å identifisere brukeres behov og vurdere funksjonsnivå
- kan redegjøre for betydningen av og beskrive fremgangsmåter for brukerorientert designtenkning
- kan beskrive viktige faktorer som fremmer eller hemmer implementering av teknologi og vellykket samhandling i praksis
- kjenner til teknologiske løsninger benyttet i helsefremmende og re/habiliterende arbeid
Ferdigheter
Studenten
- kan vurdere noen etablerte og nye relevante metoder innen forskning og kreativt utviklingsarbeid i helse og teknologi
- kan diskutere hvordan forskning og innovasjon relatert til helse og teknologi kan utformes basert på rammeverket for samfunnsansvarlig innovasjon og forskning (Responsible Research and Innovation, RRI)
- kan reflektere over etiske problemstillinger knyttet til caser med et helse- og teknologiperspektiv
- kan formidle selvstendig arbeid ved bruk av fagområdenes uttrykksformer
- kan delta i diskusjon og populærvitenskapelig formidling om forskning og egen praksis
- kan ved bruk av framtidsscenarioer drøfte antatt utvikling av eget fagområde både nasjonalt og internasjonalt
- kan orientere seg om relevante lovverk og standarder
Generell kompetanse
Studenten
- kan reflektere over og integrere egen faglig bakgrunn, identitet og kompetanse i en tverrfaglig sammenheng
- kan reflektere over og identifisere muligheter for innovasjonsprosesser innen eget fagområde og foreslå nye og bærekraftige løsninger, arbeidsmåter, tjeneste- eller produktbaserte innovasjonsprosjekt ved hjelp av brukerorientering, systemdesign og kritisk tenking
- har et bevisst forhold til å utforske og tilpasse egen praksis til nye teknologier
- kan bruke et egnet begrepsapparat som fremmer tverrfaglig samhandling og bidra i tverrfaglig teamarbeid
Arbeids- og undervisningsformer
Arbeids- og undervisningsformene vil være case-fokuserte og inkluderer gruppearbeid med praktiske øvelser og tematiske forelesninger med bidrag fra utøvere fra kommune- og spesialisthelsetjenestene, næringsliv og andre interesseorganisasjoner.
I størst mulig grad søkes caser som reflekterer hvordan tverrfaglig samarbeid vil skje i arbeidslivet. Casestudiene tar utgangspunkt i ulike brukerbehov. En slik orientering mot systemer, tjenester og prosesser gir en tilnærming til de mange samspillssonene mellom helse og teknologi.
Studentene vil arbeide i grupper på 5-7 studenter. Etter en innledende teoriinnføring og brukerorientering utarbeider studentene forslag til en case med en overordnet felles problemstilling i skjæringspunktet mellom helse og teknologi. Avhengig av case søkes gruppen koblet til eksterne interessenter som de kan ha dialog med underveis i emnet. Det veksles mellom en gjennomgang av teori og praktisk gruppearbeid.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
For å fremstille seg til eksamen må følgende være godkjent:
-
Muntlig presentasjon i gruppe på 5-7 studenter, inntil 30 minutter. Gruppen skal presentere eget helse- og teknologiprosjekt, og presentasjonsformen velges avhengig av prosjektet. Problemstillinger underveis må beskrives. Presentasjonen skal holdes på engelsk dersom engelskspråklige studenter følger emnet.
Vurdering og eksamen
Prosjekteksamen i gruppe på 5-7 studenter, i form av skriftlig oppgave levert av samme gruppe som under arbeidskravet. Oppgaven utarbeides i løpet av emneperioden, med et omfang på inntil 5000 ord. Oppgaven kan skrives på engelsk eller et skandinavisk språk.
Ny eksamen: Dersom den skriftlige oppgaven vurderes til F (ikke bestått) har gruppen anledning til å levere omarbeidet versjon én (1) gang.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F
Sensorordning
Hver besvarelse vurderes av to sensorer, hvorav minst én ekstern.
Emneoverlapp
Ingen.