Visste du at alle OsloMet-studenter kan bruke Makerspace?

Nyhetportlet

OsloMet-student Sander sitter bank en trebenk og smiler til kamera. Oppå benken står en modellbåt.

Student ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Sander Vestby, bruker Makerspace til å lage en modellbåt på fritida. Foto: Mina K. Abrahamsen

Visste du at alle OsloMet-studenter kan bruke Makerspace?

I Pilestredet 35 holder skaperverkstedet Makerspace til. Der kan studenter fra alle studieprogram ved OsloMet jobbe med prosjekter, enten det er i forbindelse med studier eller fritid.

– Det er gøy å ha med seg båten videre og tenke at jeg bygget den da jeg gikk på OsloMet, sier Sander Vestby.

Båten han er godt i gang med å lage, er inspirert av 1700-tallets fregatter og kunne sklidd rett inn i Pirates of the Caribbean-filmene. Selv om interessen for historie har inspirert Sander, er det bachelorstudiet i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet som er studieprogrammet hans.

Nettopp derfor har skaperverkstedet Makerspace i Pilestredet 35 blitt viktig for han.

– Hverdagen min er preget av mye teori og stillesitting. Da er det veldig fint å ha Makerspace til å bruke hendene på noe annet enn å taste på et tastatur, sier Sander.

Tilgang til et helt verksted

Han trodde først at Makerspace var forbeholdt ingeniørstudentene. Da han fikk vite at alle studenter ved OsloMet kan ta det i bruk, begynte han å dra dit når det var rolige perioder på studiet. 

Han føler seg priveligert som har et helt verksted til rådighet.

– Det er ikke så mange som har tilgang til verktøy til to millioner kroner til enhver tid, sier Sander.

Møter andre studenter

I Makerspace har han møtt studenter fra mange forskjellige studieprogram som har hatt ulike prosjekter som å sy klær på symaskin, lage klistremerker og buttons. Flere av dem har kommet bort for å prate når de har sett han holde på med båten sin.

Han liker at han kan jobbe der uten å bli forstyrret, men også få tips og råd fra studenter og ansatte som er innom.

– Makerspace er en arena som kan gi en annen type mestring enn å få tilbakemelding på en studieoppgave, sier Sander.

En forlengelse av utdanningen

Kersti Fosse Blålid er avdelingsingeniør i Makerspace og administrerer mye av det som skjer der. Hun startet med å bruke verkstedet da hun var kunst- og håndverkslærerstudent ved OsloMet.

Kersti opplevde at Makerspace ga henne mulighet til å gjennomføre studieoppgavene sine på mange flere måter enn hun kunne i klasserommet sitt.

– Makerspace er en forlengelse av utdanningstilbudet OsloMet allerede gir deg, sier hun.

I forbindelse med studiet laget hun en arkitekturmodell i Makerspace. I tillegg hadde hun egne hobbyprosjekter som å lage brettspill, sy klær og lage julepynt nok til å fylle et helt juletre.

Til slutt hadde hun vært der så mye at hun ble tilbudt fast jobb som mentor. Mentorene kommer fra ulike fagområder på OsloMet og har ansvar for kursene man må ta for å bruke maskinene i Makerspace.

Alle kan bruke Makerspace

Kersti forstår at noen kan synes at det er skummelt å sitte i et lokale hvor du får inntrykk av at de andre kan veldig mye. Men ifølge henne er brukerne bevisste på at alle som kommer dit har startet fra bunnen av en gang.

– I Makerspace er ingen spørsmål for dumme, sier Kersti.

Mer om Makerspace

Les mer om hva du kan gjøre i Makerspace på oslomet.no.

Vil du ta i bruk Makerspace?

Gå inn i Makerspace-rommet i Canvas og velg «Join this course» (oslomet.instructure.com). Fullfør modulen om generell informasjon og sikkerhet. Da er du klar til å delta på opplæringskurs og jobbe med prosjektene dine i Makerspace.