EPN

SERNB3000 Health and Nutrition Communication Course description

Course name in Norwegian
Helse og ernæringskommunikasjon
Study programme
Bachelorstudium i samfunnsernæring
Weight
15.0 ECTS
Year of study
2020/2021
Schedule
Programme description
Course history

Required preliminary courses

Opptak til studiet

Learning outcomes

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har bred kunnskap om kommunikasjonsteorier og modeller som kan anvendes i veiledningsstrategier overfor personer i målgrupper som ønsker kosthold- og livsstilsendringer
  • har bred kunnskap om fysiske rammebetingelser, verbale og non-verbale uttrykk i dialogen mellom sender og mottaker som kan fremme/hemme ernæringskommunikasjonen
  • har kjennskap til atferds- og læringsteorier med relevans for kostholds- og livsstilveiledning
  • har kjennskap til faktorer som kan påvirke personers forutsetninger for å lykkes med sine ønsker om kosthold- og livsstilsendring
  • har kunnskap om særegenheter og tilpasninger ved ernæringskommunikasjon overfor målgrupper med ulik kulturell og etnisk bakgrunn
  • har kjennskap til planlegging, gjennomføring og evaluering av ernæringsrettede tiltak overfor ulike, større målgrupper i samfunnet hovedsakelig i form av kampanjer og intervensjoner
  • har kjennskap til hvordan ulike typer massemedia fungerer og kan anvendes innen ernæringskommunikasjon
  • har kjennskap til hvordan ulike aktører innen helse- og ernæringskommunikasjon arbeider i samfunnet
  • har kjennskap til betingelser, forberedelser, deltakeratferd og oppfølgingsstrategier som personer som tilhører norske offisielle delegasjoner under internasjonale ernæringsforhandlinger bør forholde seg til

Ferdigheter

Studenten

  • kan gjennomføre kostholdsveiledning overfor klienter på et kommunikasjonsteoretisk, vitenskapelig kunnskapsbasert grunnlag
  • kan utøve ernæringskommunikasjon i 1:1-setting på en profesjonell måte, både verbalt og non-verbalt
  • kan skape et fysisk miljø rundt selve ernæringskommunikasjonen som bidrar til å fremme denne
  • kan tilpasse ernæringskommunikasjonen til klienter med ulikt kunnskapsnivå om kosthold og ernæring
  • kan gjennomføre ernæringskommunikasjon på et kultursensitivt grunnlag
  • kan delta i planlegging og assistere gjennomføring av ernæringskampanjer og intervensjoner
  • kan anvende ulike typer massemedia som kanaler for ernæringskommunikasjon
  • kan delta under internasjonale ernæringsforhandlinger

Generell kompetanse

Studenten

  • kan utøve tilpasset ernæringskommunikasjon overfor ulike målgrupper, i ulike settinger, og gjennom ulike kanaler, på et kommunikasjonsteoretisk, vitenskapelig basert grunnlag

Content

  • kommunikasjonsbegrepet
  • kommunikasjonsteorier med relevans til ernæringsveiledning og massekommunikasjon om kosthold og ernæring
  • Health literacy og nutrition literacy
  • faglige og etiske særegenheter ved ernæringskommunikasjon
  • profesjonalitetskriterier i rollen som ernæringsveileder og kommunikator
  • fysiske rammefaktorer for ernæringskommunikasjon i 1:1 settinger
  • rollemodellbegrepet
  • målgruppeanalyse
  • atferds- og læringsteorier med relevans for ernæringskommunikasjon
  • kostholdsveiledning for atferdsendring
  • kostholdsveiledning for kognitiv endring
  • kulturell kompetanse og kultursensitivitet innen ernæringskommunikasjon
  • strategier for ernæringstiltak overfor ulike, større målgrupper i samfunn
  • massemediers rolle som formidler av informasjon om kosthold og ernæring
  • å lage og formidle et vitenskapelig basert helsefremmende budskap om kosthold og ernæring
  • ernæringskommunikasjon i internasjonale forhandlinger

Teaching and learning methods

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, muntlige fremlegg, praktisk oppgave, gruppearbeid og selvstudium.

Course requirements

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • gruppeoppgave med muntlig framlegg à 15 minutter, inntil 4 studenter i gruppa.
  • en individuell skriftlig oppgave, omfang inntil 2000 ord.

Assessment

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

Eksamensform: Individuell muntlig høring basert på oppgitt emne, 15 minutter presentasjonstid, 48 timer forberedelsestid. Individuelt utarbeidet PowerPoint som brukes i høringen inngår i den samlede vurderingen.

Permitted exam materials and equipment

Grading scale

Gradert skala A-F

Examiners

2 interne