EPN-V2

SERNB2300 Sociolgy of Food and Food Culture Course description

Course name in Norwegian
Matsosiologi og matkultur
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2019/2020
Course history
  • Required preliminary courses

    Amela Pacuka og Wenche Bekken

  • Learning outcomes

    Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

    Kunnskap

    Studenten

    • har bred kunnskap om sentrale teorier og begreper innen matsosiologi og matkultur
    • har bred kunnskap om de ulike sosiale og flerkulturelle faktorer som påvirker matforbruk
    • har kunnskap om hvordan mat og måltider er blitt brukt og brukes og hvilken symbolfunksjon mat har i ulike kulturer
    • har bred kunnskap om hvordan samfunnstrender nasjonalt og globalt påvirker matkultur, måltidsmønster og matvaner
    • kjenner til ulike sider av matens og måltidets kulturelle og samfunnsmessige dimensjoner for å markere sosiale skillelinjer i forhold til kjønn, alder og sosial klasse

    Ferdigheter

    Studenten

    • kan anvende faglig kunnskap til praktisk matlaging og planlegging av måltider for ulike grupper
    • kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff relatert til matvaner i ulike grupper
    • kan anvende didaktiske modeller i en presentasjon

    Generell kompetanse

    Studenten

    • kan diskutere etiske sider relatert til matforbruk
  • Content

    • sosiologiske teorier om mat og samfunnet
    • mat og identitet
    • mat og sosiale klasser
    • matkultur
    • mat og religion
    • norske mattradisjoner og nye trender, mathistorie
    • spisevaner og måltidsmønster i ulike sosiale grupper
    • spisevaner og måltidsmønster i et flerkulturelt perspektiv
    • mat, etikk og bærekraftighet
    • didaktikk
    • praktisk matlaging og demonstrasjon

  • Teaching and learning methods

    Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, matlaging på kjøkken og selvstudium.

  • Course requirements

    Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

    • minimum 80 % deltakelse på kjøkkenøvelser
    • en skriftlig individuell oppgave, inntil 2000 ord, med muntlig framlegg
    • en praktisk gruppeoppgave med muntlig framlegg, inntil 4 studenter i gruppa
  • Assessment

    Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

    Eksamensform: Praktisk og muntlig eksamen, 2 timer, gruppe på 3-4 studenter

  • Permitted exam materials and equipment

    Nærmere spesifiserte lærebøker og hjelpemidler.

  • Grading scale

    Gradert skala A-F

  • Examiners

    2 interne sensorer