EPN

SERNB2300 Sociolgy of Food and Food Culture Course description

Course name in Norwegian
Matsosiologi og matkultur
Study programme
Bachelorstudium i samfunnsernæring
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2019/2020
Schedule
Programme description
Course history

Required preliminary courses

Opptak til studiet

Learning outcomes

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har bred kunnskap om sentrale teorier og begreper innen matsosiologi og matkultur
  • har bred kunnskap om de ulike sosiale og flerkulturelle faktorer som påvirker matforbruk
  • har kunnskap om hvordan mat og måltider er blitt brukt og brukes og hvilken symbolfunksjon mat har i ulike kulturer
  • har bred kunnskap om hvordan samfunnstrender nasjonalt og globalt påvirker matkultur, måltidsmønster og matvaner
  • kjenner til ulike sider av matens og måltidets kulturelle og samfunnsmessige dimensjoner for å markere sosiale skillelinjer i forhold til kjønn, alder og sosial klasse

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende faglig kunnskap til praktisk matlaging og planlegging av måltider for ulike grupper
  • kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff relatert til matvaner i ulike grupper
  • kan anvende didaktiske modeller i en presentasjon

Generell kompetanse

Studenten

  • kan diskutere etiske sider relatert til matforbruk

Content

  • sosiologiske teorier om mat og samfunnet
  • mat og identitet
  • mat og sosiale klasser
  • matkultur
  • mat og religion
  • norske mattradisjoner og nye trender, mathistorie
  • spisevaner og måltidsmønster i ulike sosiale grupper
  • spisevaner og måltidsmønster i et flerkulturelt perspektiv
  • mat, etikk og bærekraftighet
  • didaktikk
  • praktisk matlaging og demonstrasjon

Teaching and learning methods

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, matlaging på kjøkken og selvstudium.

Course requirements

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • minimum 80 % deltakelse på kjøkkenøvelser
  • en skriftlig individuell oppgave, inntil 2000 ord, med muntlig framlegg
  • en praktisk gruppeoppgave med muntlig framlegg, inntil 4 studenter i gruppa

Assessment

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

Eksamensform: Praktisk og muntlig eksamen, 2 timer, gruppe på 3-4 studenter

Permitted exam materials and equipment

Nærmere spesifiserte lærebøker og hjelpemidler.

Grading scale

Gradert skala A-F

Examiners

2 interne sensorer