Programplaner og emneplaner - Student
MBH4420 Diversity and Sustainability in Early Childhood Education Course description
- Course name in Norwegian
- Mangfold og bærekraft i barnehagen
- Study programme
-
M. Phil Programme in Early Childhood EducationM. Phil Programme in Early Childhood Education
- Weight
- 15.0 ECTS
- Year of study
- 2025/2026
- Curriculum
-
FALL 2025
- Schedule
- Programme description
- Course history
-
Introduction
I emnet vil studentene møte en tverrfaglig tilnærming til mangfold og bærekraft, som i tråd med FNs bærekraftsmål er tuftet både på det globale samspillet mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold og som utgår fra en bevissthet om hvordan verdens utfordringer henger sammen. Undervisningen fokuserer på å knytte teori til praksis gjennom studentaktive læringsformer. Studentene vil jobbe med prosjekter som tar utgangspunkt i temaer knyttet til mangfold og bærekraft i barnehagen eller andre relevante barnehagefaglige miljøer. Undervisningen legger vekt på å fremme handlingskompetanse, praktisk kompetanse og kritisk tenkning.
Mangfold og bærekraft er en del av barnehagens verdigrunnlag. Verdiene som ligger i barnehagenes samfunnsmandat skal gjenspeiles i barnehagens praksis, men hvordan blir barnehagene «gode» på mangfold og hvordan kan barnehagene fremme en praksis som bidrar til en bærekraftig utvikling? I barnehagen møter man mange forskjellige typer mangfold: kulturelt, språklig og religiøst mangfold, samt variasjoner i erfaringer og familiebakgrunn.
OsloMet er et storbyuniversitet og byer spiller en nøkkelrolle i utviklingen av flerkulturelle, flerspråklige og bærekraftige samfunn. Barnehager har en sentral rolle som møteplass i lokalmiljøet og har muligheter til å skape inkluderende nærmiljøer. Barnehagen skal gi barn begynnende erfaringer med bærekraftig utvikling: fremme respekt for natur og arter, utvikle solidaritet med andre mennesker samt hjelpe barn til kritisk tenkning.
Learning outcomes
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- har avansert kunnskap om eksisterende forskning og metoder knyttet til praktisk arbeid med bærekraft i barnehagen, lokalt, nasjonalt og globalt
- har dyptgående kunnskap om mangfold i barnehage som kultur og religion og ulike perspektiver på kjønn og seksualitet
- har avansert kunnskap om pedagogisk arbeid med miljø og barnehagens nærnatur
- har spesialisert kunnskap om flerspråklighet og urfolks- og minoritetsperspektiver
Ferdigheter
Studenten
- kan arbeide didaktisk med mangfold, dette inkluderer både urfolks- og minoritetsperspektiver
- kan utvikle, gjennomføre og formidle tverrfaglige prosjekter i barnehagen knyttet til mangfold og bærekraftig utvikling
- kan anvende ulike estetiske uttrykksformer knyttet til mangfold og bærekraft
- kan bidra til at hele barnehagens praksis blir mer bærekraftig
Generell kompetanse
Studenten
- kan analysere relevante fag- og profesjonsetiske problemstillinger knyttet til inkluderende praksiser i barndom og barnehage.
- kan bidra til nytenkning, innovasjonsprosesser og praktiske prosjekter for arbeid med bærekraftig utvikling i fremtidens barnehage
- er i stand til å identifisere og diskutere kjernetemaer og spørsmål knyttet til sosial rettferdighet, mangfold og miljø
Content
Emnet har en helhetlig tilnærming til bærekraftig utvikling slik at bærekraft omfatter hele barnehagens virksomhet. Det følger FNs bærekraftsmål som er knyttet til verdier som demokrati, mangfold og miljø.
Faglige hovedtemaer i emnet inkluderer
- Bærekraftsdidaktikk
- Bærekraftig utvikling i storbyen
- Kulturelt og språklig mangfold
- Livssynsåpent samfunn, religion og kjønn
- Demokrati og medborgerskap
- Natur og miljø
- Estetiske uttrykksformer
Teaching and learning methods
Undervisningen legger opp til studentaktive og tverrfaglige arbeidsformer. Den er samlingsbasert, og samlingene er tematiske og foregår på ulike steder slik som campus, på OsloMets lokaler i Holmlia og på ekskursjoner. Undervisningsformene er basert på forskjellige pedagogiske arbeidsformer som forelesninger, seminarer, verksteder, gruppearbeid og prosjektarbeid. Arbeidsformene er knyttet til pedagogisk arbeid med mangfold og bærekraftig utvikling i barnehagen. Bærekraftdidaktikken tar utgangspunkt i barns utforskertrang, nysgjerrighet, kroppslige, lekende væremåte og gryende kritiske tenkning. Disse egenskapene utvikles gjennom deltagelse i prosjekter, opplevelser i naturen, sanseopplevelser og estetiske uttrykk. Det forutsettes at studentene er aktive og arbeider med egne prosjekt og arbeidskrav i og mellom samlingene. Studentene vil knyttes til barnehager der de kan drive prosjekt.
Course requirements
Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjente arbeidskrav og tilstedeværelse i undervisning.
Arbeidskrav
- Individuell prosjektskisse (1000 ord +/- 10%) som beskriver planer for prosjektarbeid i barnehagesektoren.
- Individuell tekst i kronikksjangeren (4500 tegn inkludert mellomrom +/- 10 %) knyttet til selvvalgt tema relevant for å arbeide med bærekraft i barnehagen.
- Individuell posterpresentasjon på om lag 10 minutter basert på gjennomført prosjektarbeid.
Det gis veiledning individuelt og i gruppe på arbeidskravene.
Krav om 70 prosent tilstedeværelse i undervisningen
Det er krav om 70 % tilstedeværelse på alle deler av samlingene.
For utfyllende informasjon om arbeidskrav og krav om tilstedeværelse i undervisning, se programplan for Master i barnehagekunnskap.
Assessment
Individuell muntlig eksamen, omfang om lag 30 minutter.
Eksamen består av følgende komponenter:
Individuell posterpresentasjon (inntil 10 minutter) og fagsamtale (inntil 20 minutter) knyttet til denne. Posterpresentasjonen er basert på eget prosjekt i barnehagen.
Ny/utsatt eksamen
Ny og utsatt eksamen gjennomføres som ved ordinær eksamen. Ved første ny og utsatt eksamen kan studenten presentere en bearbeidet versjon av posterpresentasjonen. Ved senere forsøk presenteres ny posterpresentasjon. Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av Forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen.
Permitted exam materials and equipment
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsesarbeidet til posterpresentasjonen. Det forutsettes at regler for kildehenvisning følges.
Grading scale
Eksamen vurderes etter gradert skala fra A til E for bestått og F for ikke bestått.
Examiners
Det benyttes en ekstern og en intern sensor.