EPN-V2

MASOP5000 Surgical Examinations, Treatment and Infection Medicine Course description

Course name in Norwegian
Kirurgisk undersøkelse, behandling og infeksjonsmedisin
Study programme
Master's Programme in Advanced Practice Nursing to Acute and Critically Ill Patients - Operating Theatre Nursing
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2025/2026
Curriculum
FALL 2025
Schedule
Course history

Introduction

Som grunnlag for å kunne utføre selvstendige og systematiske kliniske vurderinger og beslutninger relatert til kirurgisk undersøkelse og/eller behandling må operasjonssykepleieren oppnå kunnskap om menneskets anatomi, fysiologi og patofysiologi og kunnskap om anerkjente kirurgiske prinsipper og metoder samt kunnskap om relevante områder innenfor anestesiologi. For å forebygge infeksjoner og andre komplikasjoner perioperativt skal studenten fordype seg i mikrobiologi, smittevern og infeksjonsmedisin.

Required preliminary courses

Opptak til studiet.MASY4000, Medisinsk og naturvitenskapelig kunnskap 10 stp., og MASOPPRA20 Praksisstudier i operasjonssykepleierens funksjons- og ansvarsområder, trinn 2, 25 stp., må være bestått for å kunne fremstille seg til eksamen i dette emnet.

Learning outcomes

Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte, definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • kan drøfte organsystemers anatomi, fysiologi og patofysiologi med særlig relevans for operasjonssykepleie
  • kan drøfte kirurgiske prinsipper, kirurgisk behandling, kirurgiske undersøkelser, kirurgisk leiring og komplikasjoner ved kirurgien
  • kan drøfte traumatologi og traumebehandling
  • kan vurdere premedikasjon, legemiddelhåndtering og anestesiens konsekvenser for kirurgisk undersøkelse og/eller behandling
  • kan drøfte teorier og metoder i mikrobiologi og mikrobiologisk prøvetaking, smitterisiko, antibiotikabruk, resistensutvikling og aseptisk og antiseptisk smittevern
  • kan drøfte lover og forskrifter knyttet til bruk av medisinsk utstyr som er relevant for yrkesutøvelsen

Ferdigheter

Studenten

  • kan analysere og forholde seg kritisk til eksiterende teori og metoder innenfor kirurgiske undersøkelser og/eller behandling og infeksjonsmedisin
  • kan arbeide selvstendig med teoretiske problemløsninger relatert til preoperativ vurdering av risikofaktorer, kirurgisk undersøkelse og/eller behandling og infeksjonsmedisin
  • kan arbeide selvstendig med forebygging av sykehusinfeksjoner generelt og postoperative sårinfeksjoner spesielt

Generell kompetanse

Studenten

  • kan anvende kunnskap i infeksjonsmedisin og kirurgi for å administrere kirurgisk undersøkelse og/eller behandling forsvarlig og rettet mot pasienten, miljøet og aktuell kontekst

Teaching and learning methods

Forelesninger og selvstudier.

Course requirements

Ingen.

Assessment

Language of instruction: Norwegian

In this course, students will learn how to make simple nutritional assessments and how to provide dietary advice for users and patients. Different types of special diets and nutritional supplements are discussed in this context. The students will be given an introduction to rules and regulations concerning practical nutrition work, including the roles of different expert groups in this work.

Permitted exam materials and equipment

Ingen.

Grading scale

The student must have been admitted to the Master’s Degree Programme in Health Sciences - Specialisation in Nutrition Competencies for Health Personnel.

Examiners

After completing the course, the student should have the following learning outcomes defined in terms of knowledge, skills and general competence:

Knowledge

The student

  • can describe how key nutritional challenges are treated using diet in selected user and patient groups
  • can discuss how clinical conditions in different phases of a disease’s development (during treatment, after treatment has been concluded, at the end of life) are related to food intake and appetite
  • can discuss dietary treatment in relation to common diet-related allergies, intolerances and diseases of the digestive system
  • can assess the need for and compare different types of special diets and nutritional supplements
  • can describe how the effect of certain medication can affect nutritional status, and vice versa

Skills

The student

  • can perform a simple nutritional assessment of users and patients
  • can provide dietary advice

General competence

The student

  • can discuss ethical aspects related to dietary treatment of disease
  • knows responsibilities in multidisciplinary nutritional work and can collaborate with clinical dietitians and other health professionals

Overlapping courses

The course will be mainly online, except for one seminar on campus during the start of the course. The online course will involve presentations, seminars and supervision. The course will use varied, student-active working methods, individually and in groups. The student is responsible to be up-to-date on activities and academic content in the learning platforms.