Programplaner og emneplaner - Student
ØABED2100 Managerial Accounting II Course description
- Course name in Norwegian
- Økonomistyring
- Study programme
-
Bachelor's Programme in Facility ManagementBachelor Programme in Business Administration and EconomicsBachelor Programme in Auditing and Accounting
- Weight
- 7.5 ECTS
- Year of study
- 2019/2020
- Curriculum
-
SPRING 2020
- Schedule
- Programme description
- Course history
-
Introduction
Emnet er en innføring i de grunnleggende metodene og teknikkene i driftsregnskap og budsjettering. Studentene skal tilegne seg kunnskaper og ferdigheter om fremskaffelse, analyse og kommunikasjon av relevant beslutningsinformasjon.
Recommended preliminary courses
There is one course assignment in groups of 2-3 students. In order to take the final exam, the assignment must be approved by the teacher. Students will be given the opportunity to try again if the assignment has not been approved. The teacher will give information regarding deadline for handing in the assignment.
Required preliminary courses
Ingen
Learning outcomes
Kunnskaper
Studenten har
- bred kunnskap som danner grunnlag for å utvikle og bruke relevante økonomiske styringsdata og styringssystemer i løpende oppfølging av virksomheter så vel som i spesielle beslutningssystemer
- kunnskaper om ulike finansielle og ikke-finansielle prestasjonsmål, samt oppøvet evne til å vurdere fordeler og ulemper med disse
- kunnskaper om tradisjonelle verktøy for kalkulasjon og budsjettering
- kunnskaper om nyere ideer og verktøy for planlegging, oppfølging og kontroll
Ferdigheter
Studentene kan
- fordele kostnader fra art via kostnadssted/aktivitet til kalkyleobjekt
- utføre produktkalkulasjon etter selvkost- og bidragsprinsippet for bedrifter i ulike bransjer herunder aktivitetsbasert kalkulasjon, og forstå de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene med de ulike kalkulasjonsmetodene
- forstå tankegangen ved normalkostkalkulasjon og kjenne forutsetningene og formålet med driftsregnskap basert på normalkost, og kunne utarbeide normalkostregnskap
- utføre kalkulasjon etter standardkostmetoden, aktivitetskorrigere virksomhetens budsjett og utarbeide driftsregnskap basert på standardkost, herunder fleksibelt budsjett
- beregne og forklare resultatvirkningen av beholdningsendringer
- foreta avviksanalyse, forklare årsaker til avvik og foreslå iverksetting av tiltak
- identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og løse ulike beslutningsproblemer
- drøfte formålet med budsjettering og utarbeide hovedbudsjettene for likviditet, resultat og balanse, og hvordan budsjettprosesser kan organiseres
Generell kompetanse
Studenten
- kan utvikle egne modeller i regneark i arbeidet med ferdighetene over
- har i tillegg til tradisjonelle økonomistyringssystemer også kunnskaper om nyere ideer for planlegging, oppfølging og kontroll
Teaching and learning methods
Det undervises i plenumsforelesninger. Oppgaveløsing under veiledning av studentassistenter.
Course requirements
Det er seks innleveringer i løpet av semesteret, og minst fire må være bestått for å ha rett til å gå opp til eksamen. Innleveringene skjer via Fronter, og varighet på hver innlevering vil være mellom 1 og 2 timer. Innleveringene er fordelt utover semesteret, og fra innleveringen gis, har studentene inntil én uke på å levere. Innenfor denne uken, har de 3 forsøk for å bestå, med tilbakemelding etter hvert forsøk. Faglærer vil opplyse om utlevering og innleveringsfrister.
Assessment
Det avholdes individuell skriftlig eksamen under tilsyn på 4 timer i slutten av semesteret.
Permitted exam materials and equipment
Se egen hjelpemiddelliste som publiseres i god tid før eksamen.
Grading scale
None.
Examiners
Knowledge
The student has:
- knowledge of the use of management control systems in organisations
- an overview of different management control systems
- insight into the process of designing new control systems and changing old control systems to face different challenges of organisations
- knowledge of the unintended consequences of management control systems and how to handle these
- insight into ethical issues of design and use of control systems
Skills
The student know how to:
- use critical thinking, discussion and collaboration when working with design and use of management control systems in organisations
- design appropriate management control systems in smaller organisations
General knowledge
The student know how to:
- develop and work with cases
Course contact person
The study methods are lectures, discussions, group work using cases and individual study.