EPN

Juss i barnevernfaglig arbeid Programplan

Engelsk programnavn
Law in child welfare work
Gjelder fra
2018 HØST
Studiepoeng
30 studiepoeng
Varighet
2 semestre
Programhistorikk

Innledning

Videreutdanningen Juss i barnevernfaglig arbeid er et oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og er finansiert fra Barne- og likestillingsdepartementet. Studiet inngår i regjeringens strategi for å løfte kompetansen i det kommunale barnevernet.

En viktig målsetting ved utdanning er å styrke den juridiske kompetansen ved å gi studentene solid kunnskap om juridisk metode, rettskilder, rettsanvendelse og skjønnsutøvelse i barneverntjenesten. Videre behandles grundig tema som makt, etikk og dømmekraft, forsvarlig saksbehandling, tverretatlig samarbeid, forholdet mellom barnevernloven og barneloven, samt barnevern og menneskerettigheter. Videreutdanningen vil implementere studentenes egne praksiserfaringer gjennom arbeidskrav og annen deltakeraktivitet i undervisningen.

Studiet ligger på masternivå og kan inngå i en master i sosialfag ved OsloMet - storbyuniversitetet. Masternivå innebærer at studiet bygger videre på den grunnkompetansen i juss som studentene har fra sine respektive bachelorutdanninger.

Målgruppe

Målgruppen for videreutdanningen er primært ansatte i kommunalt barnevern, men ansatte i statlige og private barnevernsinstitusjoner har også mulighet til å søke opptak.

Opptakskrav

Opptak skjer i henhold til forskrift om opptak til studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Opptakskrav er 3-årig bachelorgrad eller tilsvarende, og ansettelse i barnevern.

Søkere som er ansatt kommunalt barnevern vil bli prioritert. Dersom det er ledige plasser vil også søkere fra statlig og privat barnevern kunne gis opptak. Søkere fra kommunal barnevernstjeneste gis 10 tilleggspoeng.

Læringsutbytte

Læringsutbyttebeskrivelsene i studiet er utformet i henhold til 2. syklus (masternivå) i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket for høyere utdanning. Kandidaten skal etter fullført studium ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten har

  • avansert kunnskap om sentrale barnevernrettslige tema og problemstillinger, samt relevant forskning på feltet
  • inngående kunnskap om juridisk metode og rettskilder av betydning for det barnevernfaglige arbeidet, herunder Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) og FNs barnekonvensjon
  • avansert kunnskap om det materielle innholdet i lovgivningen, herunder, barns rett til medvirkning, inngrepsvilkår og saksbehandlingsregler
  • inngående kunnskap om de rettslige rammene for tverretatlig samarbeid, herunder taushetspliktreglene
  • har inngående kunnskap om betydningen av skriftlig dokumentasjon av vurderinger og beslutninger som ledd i forsvarlig saksbehandling

 

Ferdigheter

Kandidaten kan

  • identifisere og analysere rettslige problemstillinger i en konkret sak med utgangspunkt i juridisk teori og andre relevante rettskilder
  • anvende juridisk metode og relevante rettskilder, beherske og benytte juridiske begreper i det daglige arbeidet
  • kombinere juridisk og barnevernfaglig skjønnsutøvelse
  • redegjøre skriftlig for barnevernfaglige og juridiske vurderinger og beslutninger
  • anvende juridisk og barnevernfaglig kunnskap for å sikre barns og foreldres rett til medvirkning i barneverntjenestens arbeid
  • anvende juridisk kunnskap i beslutningsprosesser i barneverntjenesten, overfor samarbeidspartnere og beslutningsorganer
  • bidra til at rettssikkerheten til barn og foreldre ivaretas i alle faser i en barnevernssak

Generell kompetanse

Kandidaten

  • har avansert forståelse for barnevernets rolle i samfunnet generelt, og spesielt overfor øvrig forvaltning og rettslige aktører
  • kan analysere, reflektere og forholde seg kritisk til egen profesjonsutøvelse i lys av rettskildene, herunder kravet til forsvarlighet
  • kan bidra til nytenkning og til innovasjon for å videreutvikle den juridiske kompetansen på egen arbeidsplass
  • kan oppdatere sin kunnskap innenfor hele det barnevernrettslige området

Innhold og oppbygging

Studiet består av to emner á 15 studiepoeng; 

Høstsemester: JUB6000 Forsvarlighet og rettsanvendelse i barneverntjenesten

Eksamensform: Individuell hjemmeeksamen. Bokstavkarakter. 

Vårsemester: JUB6100 Barneverntjenesten og samarbeidspartnere

Eksamensform: Individuell hjemmeeksamen. Bokstavkarakter. 

Valgfritt emne Løper over flere semestre

1. studieår

2. semester

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen går over to semestre der hvert semester inneholder ett emne. Hvert emne består av tre samlinger á tre dager.  

Undervisningen gis gjennom forelesninger og veiledning til gruppearbeid, samt nettbaserte ressurser og veiledning til selvstudium. Studiet baserer seg på aktiv bruk av studentenes praksiserfaringer som yrkesutøvere. Analyse av juridiske problemstillinger i barneverntjenestens arbeid vil utgjøre en sentral del av studiet. Det forventes aktive bidrag fra hver student, og det legges opp til studentaktive læringsformer som dialogbasert undervisning, gruppearbeid og studentframlegg.

OsloMet bruker Canvas som læringsplattform. Canvas er en skybasert læringsplattform som åpner for undervisningsformer og er universitetets kommunikasjonskanal ut mot studentene.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Det er arbeidskrav i begge emnene. Nærmere beskrivelse av arbeidskravene står beskrevet under hvert emne. Arbeidskravene må være godkjent av emneansvarlig for å kunne framstille seg til eksamen. 

Vurdering og sensur

Vurdering og sensur skal foregå i samsvar med bestemmelsene om vurdering i lov av 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler og forskrift om studier og eksamen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet). Studentene plikter å sette seg inn i gjeldende regler. Vurderingsform og arbeidskrav er nærmere beskrevet under det enkelte emne. En forutsetning for å kunne framstille seg til eksamen er at studenten har fått godkjent arbeidskrav.

Som vurderingsuttrykk brukes en gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått, jf. lov om universiteter og høyskoler § 3-9 (6). Det benyttes intern og ekstern sensor på hver eksamen. Studenter som har gyldig fravær på eksamen eller ikke består eksamen, har rett til ny/utsatt eksamen.

Studenten har rett til begrunnelse og rett til å klage på karakterfastsetting og/eller formelle feil ved eksamen, i samsvar med lov om universiteter og høyskoler §§ 5-2 og 5-3.