EPN

Videreutdanning i psykososial støtte til ungdom og unge voksne med kreft Programplan

Engelsk programnavn
Advanced Education in Psychosocial Support for Adolescent and Young Adult Patients with Cancer
Gjelder fra
2018 HØST
Studiepoeng
10 studiepoeng
Varighet
1 semester
Programhistorikk

Innledning

Ifølge # Ungdomshelse - regjeringens strategi for ungdomshelse 2016-2021, er helse- og omsorgstjenester til ungdom og unge voksne et viktig satsingsområde for regjeringen. I strategien påpekes det at tjenestene ikke i tilstrekkelig grad er tilpasset ungdommens spesielle behov. Dette gjelder også i kreftomsorgen.

 

Videreutdanning i psykososial støtte til ungdom og unge voksne med kreft har til hensikt å sikre en helhetlig psykososial omsorg til ungdom og unge voksne med kreft i aldersgruppen 13-26 år. Psykososial omsorg omfatter psykologiske og sosiale støttetiltak og oppfølging for den unge pasienten og familien i alle faser av pasientforløpet. Studiet omhandler derfor fasene fra utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten, overgangen til primærhelsetjenesten under og etter avsluttet behandling samt tiltak knyttet til oppfølgning og omsorg i palliativ fase og for de etterlatte. Studiet legget vekt på møtet og samspillet mellom helsepersonell, den unge pasienten med kreft og familien.

 

Pasienter med behov for komplekse og langvarige tjenester skal ha en koordinator. Koordinator er primært fra primærhelsetjenesten, men spesialisthelsetjenesten skal utpeke midlertidig koordinator når pasienten er innlagt i sykehus, for blant annet å sikre at planarbeidet kommer i gang. Studiet skal gjøre helsepersonell i stand til å inneha denne rollen og sikre gode overganger mellom tjenestenivåene.

 

Koordinatoren har en sentral rolle i det tverrfaglige temaet og i nettverksgrupper. Helsepersonellet som skal ivareta ungdom og unge voksne med kreft, trenger et kompetanseløft for å kunne fylle denne funksjonen.

 

Ungdom/unge voksne defineres ofte som fasen mellom 13 til 26 år. Samtidig er fasen mer enn en alder og ikke absolutt. Utviklingsperioden mellom barndom og voksenlivet begynner med puberteten og slutter i oppnåelsen av voksenrollen og dens ansvarsområder. Dette er derfor individuelt.

I Norge får ca. 300 ungdom/unge voksne i alderen 13 til 26 år nyoppdaget kreft hvert år. Antallet kreftoverlevere i denne aldersgruppen er betydelig større. Flere av disse lever med betydelig seneffekter og funksjonsnedsettelse. Ungdom og unge voksne blir behandlet både på barneavdelinger og på voksenavdelinger. Ulike rutiner, varierende erfaring og kunnskap hos helsepersonell kan gjøre oppfølgingen av ungdom og deres familie noe tilfeldig. På bakgrunn av dette ble det i 2016 utarbeidet en retningslinje fra Oslo Universitetssykehus som omfatter psykososial støtte til ungdom og unge voksne. OsloMet - storbyuniversitetet og Oslo Universitetssykehus (OUS) har besluttet å tilby en videreutdanning som betalingsstudium innen psykososial støtte til den unge med kreft. Studiet vil legge grunnlaget for en mer enhetlig praksis.

 

Relevans for arbeidsliv og videre studier

Videreutdanningen i emnet psykososial støtte til ungdom og unge voksne med kreft

skal bidra til å dekke behovet samfunnet har til økt kompetanse i psykososial støtte til ungdom og unge voksne med kreft både i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Den unge kreftpasienten blir behandlet på medisinskonkologiske-, barneonkologiske- og kirurgiske avdelinger, på kreftpoliklinikk og strålepoliklinikk og ved avdeling for lindrende behandling og hospice. Gjennom hele sykdomsforløpet oppholder de fleste unge kreftsyke seg i hjemmet. Det er helsepersonellets ansvar å bidra til at kreftpasientene med ulike behov blir ivaretatt.

 

Generelt stilles det krav om at helsepersonell skal arbeide kunnskapsbasert, der utøvelsen bygger på forskningskunnskap, erfaringskunnskap og pasientkunnskap. Helsepersonell skal kunne analysere og forholde seg kritisk til eksisterende teori og metoder. Videre skal de også kunne bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser i klinisk praksis, og bruke relevante metoder for utviklingsarbeid. En kandidat med gjennomgått Videreutdanning i psykososial støtte til ungdom og unge voksne med kreft oppfyller disse kravene.

 

Læringsutbyttebeskrivelsene i studiet er lagt på masternivå. Kandidater med fullført Videreutdanning i psykososial støtte til ungdom og unge voksne med kreft kan søke om godkjenning av emnet på masterstudier innen ulike helsefag.

Målgruppe

Målgruppen for studiet er autorisert helsepersonell (inkluder sosionomer) med 3-årig bachelorgrad.

Opptakskrav

Opptak til studiet gjennomføres i henhold til forskrift om opptak til studier ved OsloMet - storbyuniversitetet.

 

Det faglige grunnlaget for opptak til studiet er minimum en relevant 3-årig bachelorgrad innen helse- og sosialfag.

Vurdering og sensur

Vurdering gjennomføres i henhold til lov om universiteter og høyskoler, forskrift om studier og eksamen og retningslinjer for oppnevning og bruk av sensor ved universitetet.

 

Tilsynssensor

Det er tilknyttet tilsynssensorordning til studiet. Tilsynssensors oppgaver er:

  • føre tilsyn med gjennomførte vurderinger og vurderingsprosesser for emnet