Programplaner og emneplaner - Student
SP9230 Interseksjonalitet: Sosiale kategoriers samspillsdynamikk Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Intersectionality: Interaction of Social Categories
- Studieprogram
-
Ph.d.-program i samfunnsvitenskapPh.d.-program i sosialt arbeid og sosialpolitikkDoktorgradsmoduler innenfor sosialt arbeid og sosialpolitikk
- Omfang
- 5.0 stp.
- Studieår
- 2020/2021
- Emnehistorikk
-
Innledning
Emnet har en analytisk innretning som gjør det anvendbart for sosialfaglige så vel som en rekke andre forskningsformål. Blant annet kjønn, etnisitet, ‘rase’, sosial klasse, alder/generasjon, fysisk/psykisk funksjonsevne og seksuell orientering kan danne grunnlag for etablering av sosiale kategorier som inngår i vår tids samfunnsmessige maktrelasjoner og dominansformer. Dermed får de også betydning for grupper og enkeltpersoners handlingsrom og forståelse av seg selv og andre. Diskriminering og marginaliseringsprosesser kan være i spill både på et samfunnsmessig, sosialt og personlig plan. I en rekke profesjonsfelt, bl.a. innen velferd-, helse- og utdanningsfeltene, vil både forskere og praktikere ha bruk for teorier, begreper og analytiske tilnærminger som åpner opp for utforsking av kategoriseringsprosesser så vel som for betydninger av at mennesker har tilhørighet i flere kategorier samtidig.
Hva kan det bety at NAV-klienten er ei ung kvinne eller en eldre mann? At hen har innvandrerbakgrunn eller har fire lyshårede besteforeldre med norsk statsborgerskap? Hvordan forhandler hen etnisitetskategorier og betydninger av disse i møte med aktuelle profesjonsutøvere? Hvordan kan førsteklassingen som trenger rullestol for å bevege seg være «en av gutta» på klassetur eller i gymsalen? Hvordan forstår vi tenåringen som ikke føler seg som den jenta hen oppfattes som? Og hva om hen har samisk bakgrunn? Eller forhandler betydninger av sosial klassetilhørighet? Interseksjonalitets-tilnærminger åpner for å analysere fram de mangeartede dynamikkene som kan konstituere sosiale kategorier og som sosiale kategorier kan produsere.
I dette emnet inngår teoretiske perspektiver og empirisk forskning som undersøker og utfordrer kategorikonstituerende prosesser på (sosial)politisk nivå, som sosiale forhandlinger og som personlige utviklingsprosesser. Faglige tilnærminger som tar tilhørighet til aktuelle sosiale kategorier som analytisk utgangspunkt får plass så vel som arbeider som gjør dynamiske relasjoner mellom kategoritilhørigheter til sitt analytiske fokus.
Forkunnskapskrav
Based on learning outcomes from the other courses in the education, with a strong focus on areas that are important for patient safety and general competence from the main areas 2 and 3 from the framework plan for nursing education of 2008. In particular:
Knowledge:
The student has basic knowledge and skills in acting
• meeting with the critically ill patient
• meeting with the surgical patient (pre-, per- and post-operative)
• meeting with the medical patient
• meeting with the elderly frail patient
Læringsutbytte
The students are given an introduction and preparation time before the exam itself. The test is conducted in one day.
Arbeids- og undervisningsformer
No requirements other than prerequisites.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Test - Practical Skills in Nursing, consisting of:
- Multiple Choice 2 hours. 40 questions 60% right for passing
- Practical test (modified OSCE test), related to surgical, medical and geriatric patient care, as well as emergency medicine. Implemented station-based.
If one part of the test fails, both parts must be retaken.
The tests set up late in the spring semester.
Vurdering og eksamen
None.
Hjelpemidler ved eksamen
Pass/Fail.
Vurderingsuttrykk
Minimum four internal and one external.
The examiner gives points according to predetermined checklists with criteria based on learning outcomes in subject
plans.
Sensorordning
Emneansvarlig/e vurderer essay.
Opptakskrav
Målgruppen for emnet er kandidater tatt opp i doktorgradsprogrammet sosialt arbeid og sosialpolitikk, men vil være åpent for kandidater ved andre ph.d.-programmer som ønsker å fordype seg innen fagområdet.
Interne ph.d.-kandidater melder seg opp via Studentweb, og sender et sammendrag av sitt prosjekt, maks en side, til ph.d.-administrasjonen.
Eksterne ph.d.-kandidater søker via Søknadsweb, hvor de laster opp nødvendig attester som
- Bekreftelse på opptak i et ph.d.-program
- Prosjektbeskrivelse, (ca. en side), oppgi og hvordan emnet vil være relevant for eget prosjekt
Maksimalt antall deltakere er 15.
Emneansvarlig
Liv Mette Gulbrandsen