EPN-V2

MEST4400 Kreativ praksis i samfunnet Emneplan

Engelsk emnenavn
Creative practice in society
Studieprogram
Masterstudium i estetiske fag
Omfang
5.0 stp.
Studieår
2023/2024
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Målet med emnet er å utforske hvordan kreativ praksis og estetisk teori kan gripe inn samfunnsbehov og -problemstillinger. Emnet gir deg mulighet til å posisjonere studenten som forsker inn mot både studieretningen og de estetiske fagenes verdi og virke i samfunnet. Emnet vil særlig fokusere på hvordan kreativ praksis i urbane områder og offentlige rom aktivt kan adressere og påvirke samfunnets behov, utvikling og utfordringer.

Et prosjekt i emnet kan for eksempel være hvordan man i og gjennom de estetiske fagene kan skape et inkluderende og trygt lokalsamfunn i et avgrenset område i Oslo. Eksempler på dette kan være å skape og formidle kunst for å fremme bevissthet, refleksjon og inkludering. Prosjektet kan også å starte en designprosess på et konkret produkt som fremmer trygghet eller gir mulighet for større inkludering; som ved for eksempel universell utforming.Men det kan også være at gruppene igangsetter estetiske prosesser som å bruke kreativ praksis for å fremme deltakelse og synliggjøring av marginaliserte stemmer; som ved for eksempel anvendt teater, dialog eller utvalgte pedagogiske og fagdidaktiske prosesser. Prosjektene i emnet skal helst foregå i dialog med reelle aktører i arbeidslivet og/eller det offentlige og resultatet vil variere fra gruppe til gruppe.

Forkunnskapskrav

Opptak til master i estetiske fag.

Læringsutbytte

Emnet omhandler legemidlers plass i forebygging og behandling av sykdom ut fra et individ- og samfunnsperspektiv. Hovedvekt er lagt på fagområder innen samfunnsfarmasi og legemiddelepidemiologi. Sentralt er legemiddelbrukere i ulike livsfaser og med ulike sykdommer, med fokus på individtilpasset oppfølging og informasjon om riktig legemiddelbruk. Det generelle faginnholdet settes inn i et samfunnsperspektiv om medisinering og medikalisering i ulike livsløp og sykdomsgrupper. Statistiske begreper, epidemiologi og kritisk artikkelvurdering inngår også i emnet.

Arbeids- og undervisningsformer

Gjennom praktisk arbeid og feltarbeid i små grupper vil studentene utforske hvordan de kan arbeide tverrfaglig innen det kunstneriske, performative, prosessuelle, og designmetodiske for å bidra til samfunnmessige behov.

Studentene vil arbeide med et tverrfaglig team på tvers av studieretninger for å skape og implementere et prosjekt tilknyttet et spesifikt sted i Oslo. Da byutvikling, innovasjon og samfunnsmessige utfordringer er i stadig endring, vil den stedsspesifikke konteksten kunne variere fra år til år og vil avklares av emneansvarlige i forkant av emnets oppstart. Ved å utforske, observere, analysere og gå i dialog med lokale aktører vil gruppene definere en utfordring som prosjektet skal svare på. Målet ikke nødvendigvis å løse utfordringen, men å utvikle et praktisk prosjekt som gir nye perspektiver, løsninger og handlinger som kan bidra til å utvide mulighets- og handlingsrommet tilknyttet utfordringen. Studentene skal utvikle tilnærming, innhold og format for prosjektet sammen med andre medstudenter i tett dialog med undervisere og arbeidslivet/ lokale aktører. Emnet er tett koblet til FNs bærekraftsmål, særlig mål 4, 9 og 11.

Utfallet av læringsutbyttene innen fagfeltets metoder, praksis og forskning vil variere basert på hvilke tilnærminger og valg gruppene tar i sitt prosjekt.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav er obligatorisk og må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • minst 80% tilstedeværelse på obligatorisk undervisning og seminarer

Vurdering og eksamen

Arbeids- og undervisningsformene omfatter forelesninger, gruppearbeid, prosjektarbeid, seminarer, praktiske studentøvelser, digital undervisning og arbeid med oppgaver.

Hjelpemidler ved eksamen

For å fremstille seg til eksamen må følgende være godkjent:

  • Minimum 80 prosent tilstedeværelse i obligatorisk timeplanlagt og veiledet gruppearbeid
  • Digital historiefortelling i gruppe på inntil 4 studenter
  • Prosjektoppgave i gruppe 4-6 studenter med pitch om innovasjon og entreprenørskap

Vurderingsuttrykk

Individuell muntlig eksamen, inntil 30 min, med inntil én times forberedelse

Sensorordning

Kalkulator