EPN

MAJO4100 Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter Emneplan

Engelsk emnenavn
Sexual and Reproductive Health and Rights
Studieprogram
Masterstudium i jordmorfag
Omfang
5.0 stp.
Studieår
2021/2022
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

I emnet fokuseres det på menneskers seksuelle og reproduktive helse og rettigheter i et livsløpsperspektiv med utgangspunkt i kunnskapsbasert praksis. Ungdommers og unge voksnes seksuelle og reproduktive helse vektlegges, som en del av helsefremmende arbeid for å bedre livskvalitet og folkehelse. Kvinnehelse og utfordringer i forbindelse med reproduksjon er en viktig del av emnet.

Emnet er både direkte og indirekte relatert til FNs bærekraftsmål som omfatter helse og likestilling mellom kjønn. Som grunnlag for å utøve helsefremmende og forebyggende arbeid i perspektiv av seksuell og reproduktiv helse vil det bli lagt vekt på veiledning, kommunikasjon og helsepedagogikk. Gjennom hele emnet vil de ulike tema problematiseres og diskuteres fra ulike nasjonale, globale, historiske og kulturelle perspektiver med fokus på verdier og menneskerettigheter. Ofte skjer møtene med ungdommene/kvinnene i intime og uforutsigbare situasjoner. Det er viktig at studenten er bevisst både egen og andres oppfatning av kropp, kjønn og seksuelle rettigheter.

Forkunnskapskrav

Studenten må være tatt opp på mastergradsstudiet i jordmorfag

Læringsutbytte

Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse: 

Kunnskap

Studenten

  • kan drøfte kvinners reproduktive og seksuelle helse i et livsløpsperspektiv

  • kan identifisere og analysere faglige problemstillinger knyttet til selvbestemt prevensjon - midler, metoder og bruk

  • kan vurdere behov for, og implementere kultursensitiv tilnærming til etnisk og seksuelt mangfold

  • kan analysere samfunnsmessige og kulturelle forhold som har betydning for menneskers seksuelle og reproduktive helse og rettigheter, brukerperspektiver, kjønnsmangfold, ungdoms helse og variasjon i seksuelle forhold

Ferdigheter

Studenten

  • kan rekvirere og administrere prevensjonsmiddel (forskrivingsrett er knyttet til norsk autorisasjon)

  • kan planlegge og gjennomføre kunnskapsbasert veiledning for selvbestemt prevensjon

  • kan gjennomføre prosedyre for gynekologisk undersøkelse

Generell kompetanse

Studenten

  • kan analysere relevante faglige problemstillinger knyttet til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og reflektere over sammenhenger med og utfordringer for jordmoryrkets selvstendige og tverrfaglige utøvelse

  • har avansert forståelse for ulike brukeres behov og anvender kunnskap om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter på en respektfull og inkluderende måte og reflektere over sammenhenger og utfordringer for tverrkulturell og global profesjonsutøvelse

  • har avansert forståelse for ulike brukeres behov og anvender kunnskap om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter på en åpen og inkluderende måte

Arbeids- og undervisningsformer

Emnet vil benytte varierte, studentaktive arbeidsformer. Emnet er basert på blandet læring («blended learning») som kombinerer digitale læringsressurser som kan benyttes fleksibelt, og læring i sanntid. Dette inkluderer gruppeoppgaver og selvstudier. Det arrangeres tre samlinger à tre til fire dager på campus og digitalt.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • Skriftlig oppgave i gruppe på inntil 4-5 studenter i form av digital poster med tilhørende manus. Manuset skal ikke overskride 1500 ord.

Obligatoriske aktiviteter

  • Øvingspost. Skal ha gjennomført individuell simulert gynekologisk undersøkelse og innsetting av spiral samt subdermal innsetting av p-stav

Vurdering og eksamen

Individuell skriftlig prosjekteksamen, ette gitte kriterier og som utarbeides i løpet av emneperioden. Omfang: inntil 2000 ord.

Ny eksamen: Dersom oppgaven vurderes til ikke bestått har studenten anledning til å levere omarbeidet versjon én (1) gang.

Emnet gjennomføres på engelsk, studenter som ønsker det kan besvare eksamen på skandinavisk (norsk, svensk eller dansk).

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F

Sensorordning

Alle besvarelser vurderes av to interne sensorer. Ekstern tilsynssensor deltar i utarbeidelsen av eksamensoppgaver og vurderingskriterier.