EPN-V2

MAERN4200 Klinisk ernæring Emneplan

Engelsk emnenavn
Clinical Nutrition
Omfang
10.0 stp.
Studieår
2023/2024
Emnehistorikk
Timeplan
  • Innledning

    Undervisningsspråk: Norsk

    Emnet omfatter klinisk ernæring i helsetjenesten. Studenten lærer hvordan man kan ta kostanamnese og sette sammen en god kostholdsplan for ulike bruker og pasientgrupper. I denne sammenheng blir ulike typer spesialkost og næringstilskudd diskutert. Studenten får også innføring i regler og lovverk rundt praktisk ernæringsarbeid, inkludert ulike faggruppers rolle innen dette arbeidet

  • Anbefalte forkunnskaper

    Gjennomført MAERN4100 Energi og næringsstoffer.

  • Forkunnskapskrav

    Studenten må være tatt opp på Masterstudium i helsevitenskap - spesialisering i ernæringskompetanse for helsepersonell.

  • Læringsutbytte

    Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter: 

    Kunnskap  

    Studenten 

    • kan gjøre rede for og diskutere hvordan sentrale ernæringsutfordringer behandles med kost i utvalgte bruker- og pasientgrupper      
    • kan vurdere behovet for, og sammenlikne, ulike typer spesialkost og næringstilskudd 
    • kan gjøre rede for hvordan virkning av enkelte medikamenter kan påvirke ernæringsstatus, og omvendt 

    Ferdigheter  

    Studenten 

    • kan ta en kostanamnese og vurdere ernæringsstatus  
    • kan gi tilpassede kostråd for ulike grupper

    Generell kompetanse  

    Studenten 

    • kan gjøre rede for og diskutere etiske aspekter rundt kostbehandling ved sykdom
    • har rolleforståelse i tverrfaglig praktisk ernæringsarbeid og kan samarbeide med klinisk ernæringsfysiolog og annet helsepersonell
  • Arbeids- og undervisningsformer

    Emnet inkluderer synkrone hybride webseminarer, i tillegg til asynkron selvstudium. Undervisnings- og læringsformene vil omfatte studentaktive arbeidsformer, og en kombinasjon av forelesninger og gruppearbeid, samt reelle casebaserte lærings- og digitale læringsverktøy. Det forventes at studenten tar ansvar for å være oppdatert på aktiviteter og faglig innhold i læringsplattformen.

  • Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

    For å fremstille seg til eksamen må følgende være godkjent: 

    • Sette sammen et kosthold til selvvalgt gruppe - omfang 1000 ord ( +/- 10%)
    • Flervalgsoppgave, minimum 80% riktig svar innen en gitt tidsfrist

  • Vurdering og eksamen

    Individuell skriftlig hjemmeeksamen, (flervalgsoppgaver og fritekstsvar). Varighet 1 (en) time.

  • Hjelpemidler ved eksamen

    Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.

  • Vurderingsuttrykk

    Gradert skala A-F.

  • Sensorordning

    To interne og én ekstern sensor kvalitetssikres eksamensoppgavene. Hver eksamensoppgave vurderes av en intern sensor.

  • Emneoverlapp

    -