Studieinfo emne MAERN4200 2023 HØST
MAERN4200 Klinisk ernæring Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Clinical Nutrition
- Studieprogram
-
Masterstudium i helsevitenskap - spesialisering i ernæringskompetanse for helsepersonell
- Omfang
- 10 stp.
- Studieår
- 2023/2024
- Pensum
-
VÅR
2024
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
Undervisningsspråk: Norsk
Emnet omfatter klinisk ernæring i helsetjenesten. Studenten lærer hvordan man kan ta kostanamnese og sette sammen en god kostholdsplan for ulike bruker og pasientgrupper. I denne sammenheng blir ulike typer spesialkost og næringstilskudd diskutert. Studenten får også innføring i regler og lovverk rundt praktisk ernæringsarbeid, inkludert ulike faggruppers rolle innen dette arbeidet
Anbefalte forkunnskaper
Gjennomført MAERN4100 Energi og næringsstoffer.
Forkunnskapskrav
Studenten må være tatt opp på Masterstudium i helsevitenskap - spesialisering i ernæringskompetanse for helsepersonell.
Læringsutbytte
Etter gjennomført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:
Kunnskap
Studenten
- kan gjøre rede for og diskutere hvordan sentrale ernæringsutfordringer behandles med kost i utvalgte bruker- og pasientgrupper
- kan vurdere behovet for, og sammenlikne, ulike typer spesialkost og næringstilskudd
- kan gjøre rede for hvordan virkning av enkelte medikamenter kan påvirke ernæringsstatus, og omvendt
Ferdigheter
Studenten
- kan ta en kostanamnese og vurdere ernæringsstatus
- kan gi tilpassede kostråd for ulike grupper
Generell kompetanse
Studenten
- kan gjøre rede for og diskutere etiske aspekter rundt kostbehandling ved sykdom
- har rolleforståelse i tverrfaglig praktisk ernæringsarbeid og kan samarbeide med klinisk ernæringsfysiolog og annet helsepersonell
Arbeids- og undervisningsformer
Emnet inkluderer synkrone hybride webseminarer, i tillegg til asynkron selvstudium. Undervisnings- og læringsformene vil omfatte studentaktive arbeidsformer, og en kombinasjon av forelesninger og gruppearbeid, samt reelle casebaserte lærings- og digitale læringsverktøy. Det forventes at studenten tar ansvar for å være oppdatert på aktiviteter og faglig innhold i læringsplattformen.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
For å fremstille seg til eksamen må følgende være godkjent:
- Sette sammen et kosthold til selvvalgt gruppe - omfang 1000 ord ( +/- 10%)
- Flervalgsoppgave, minimum 80% riktig svar innen en gitt tidsfrist
Vurdering og eksamen
Individuell skriftlig hjemmeeksamen, (flervalgsoppgaver og fritekstsvar). Varighet 1 (en) time.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Vurderingsuttrykk
Gradert skala A-F.
Sensorordning
To interne og én ekstern sensor kvalitetssikres eksamensoppgavene. Hver eksamensoppgave vurderes av en intern sensor.
Emneoverlapp
-