EPN-V2

GLOB6100 Global forståelse Emneplan

Engelsk emnenavn
Global Understanding
Studieprogram
Utviklingsstudier - Global forståelse
Omfang
30.0 stp.
Studieår
2018/2019
Emnehistorikk

Fagplan

x

Innledning

Global forståelse er et samlingsbasert deltidsstudium over ett studieår, lagt opp for deg som er i arbeid og som har behov for økt kunnskap om globalisering, utviklingsspørsmål og utviklingssamarbeid. Ønsker du å styrke kompetansen din rundt Nord/Sør-forhold er dette kurset for deg! Kurset er tverrfaglig og har elementer fra geografi, historie, sosialantropologi, religionsvitenskap, sosiologi, statsvitenskap, utdanningsvitenskap og økonomi. Det særegne med studiet er måten disse fagene kombineres og anvendes på til å reise problemstillinger og utvikle dybdekunnskap om Nord/Sør-forhold og utviklingsspørsmål.

Emnet er i tillegg åpent for studenter med interesse for feltet og for alle med studiekompetanse som ønsker faglig påfyll om Nord/Sør og utviklingsspørsmål.

Målgruppen for studiet er:

  • yrkesutøvere som arbeider med bistand og internasjonale spørsmål i private og offentlige organisasjoner eller driver informasjonsvirksomhet innenfor feltet
  • lærere, helse- og sosialarbeidere og andre med behov for videreutdanning i internasjonale og flerkulturelle spørsmål
  • studenter som ønsker å bruke studiet som en del av et utdanningsløp ved OsloMet - storbyuniversitetet eller andre høgskoler eller universiteter.

Anbefalte forkunnskaper

x

Forkunnskapskrav

Opptakskrav til studiet er generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse.

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om grunnleggende temaer, teorier og problemstillinger i forskning om utviklingsspørsmål
  • har kunnskap om grunnleggende temaer, teorier og problemstillinger i forskning om Nord/Sør-forhold
  • har kunnskap om kultur, økonomi, politikk og samfunnsforhold i viktige utviklingsregioner

Ferdigheter

Studenten

  • har evne til elementær problemorientert analyse av utviklingsspørsmål
  • har innsikt i kulturers betydning for menneskelig samhandling

Generell kompetanse

Studenten

  • kan samle informasjon og kritisk vurdere kilder
  • kan bearbeide og framstille skriftlig ulike typer informasjon etter samfunnsvitenskapelig metode
  • kan samarbeide faglig gjennom gruppeprosesser med medstudenter

Innhold

Historie, politikk og økonomi: Denne delen er viet økonomiske mekanismer, politiske prosesser og maktforhold både innad i enkeltland og i det globale systemet. Det legges vekt på internasjonal økonomi og internasjonale institusjoner, globalisering, utviklingsteorier og utviklingssamarbeid.

Befolkning, miljø og livsvilkår: Temaer er befolkningsutvikling, ressursgrunnlag og matproduksjon drøftes. Helsespørsmål blir belyst i tilknytning til befolkningsutvikling og livsvilkår.

Kultur, kunnskap og kjønn: I denne delen av studiet belyses grunnleggende kulturforståelse og søker å konkretisere hva kultur er gjennom å belyse begreper som nasjonalisme, etnisitet og religion. Emnet presenterer også et nærblikk på en såkalt tradisjonell kultur i et utviklingsland. Det legges vekt på forståelse av hvordan kjønn preger alle sider ved sosialt liv. Sammenhengen mellom kultur, kunnskap og utdanning blir studert i forhold til utvikling og sosial endring.

Kildekritikk og formidling: Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) øker mengden og tilgjengeligheten av opplysninger, meninger og data. Dette krever økt evne til å finne informasjon og kritisk vurdere dens kvalitet og relevans. Måten kunnskap om land og folk i Sør formidles til folk i Norge på vil bli gjenstand for analyse og diskusjon

Arbeids- og undervisningsformer

Organiseringen av studiet er basert på tre hovedelementer:

  • Tre samlinger i løpet av studieåret.
  • Lokalt organiserte kollokviegrupper med regelmessig kontakt.
  • Selvstudier med studiemateriell og veiledning av lærer.

Studiet er organisert med samlinger. På samlingene er det hovedsakelig lagt opp til forelesninger med diskusjoner og gruppeaktiviteter.

Det forutsettes at studentene danner grupper som skal fungere som kollokviegrupper i selvstudieperiodene. Det forventes at studentene selv bidrar aktivt til gruppedannelsen. I selvstudieperiodene skal studentene arbeide med problemstillinger og oppgaver i grupper.

Kurset vil bruke OsloMets elektroniske læringsplattform Canvas som lærestøttesystem. I Canvas vil studentene kunne kommunisere med hverandre og med faglærere, og få tilgang til studiemateriale som bla. inneholder problemstillinger til studium og diskusjon, henvisninger og kommentarer til sentrale punkter i pensumlitteraturen, samt opplysninger om tilleggslitteratur. I løpet av studiet blir det gitt veiledning og tilbakemeldinger fra faglærer. Det legges til rette for veiledning mellom lærere og studenter via læringsplattformen. Alternativt kan veiledning også skje muntlig. Det vil bli gitt innføring i bruk av læringsplattformen på første samling.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være godkjent før eksamen kan avlegges:

Gruppeoppgave: Studentene skal levere inn en gruppeoppgave over en oppgitt oppgavetekst. Oppgaven er både en skriveøvelse, en øvelse i faglig samarbeid og et middel til å bli kjent med pensum. Frist for levering vil være i første halvdel av november. Oppgavens omfang skal være på 4000 ord (+/- ti prosent) / ca. ni til elleve tekstsider. Nærmere opplysninger om innhold og format vil studentene finne i læringsplattformen. Dersom oppgaven ikke blir godkjent, kan en bearbeidet oppgave leveres innen gitt frist av faglærer. Det blir gitt skriftlig eller muntlig tilbakemelding på oppgaven.

Individuell oppgave: Studentene skal levere en individuell oppgave ut fra et selvvalgt tema. Oppgaven skal være både en faglig fordypning og en skriveøvelse. Den kan alternativt gjøres som en praktisk-pedagogisk oppgave som beskriver og reflekterer rundt et undervisningsopplegg, eller på annen måte knyttes til studentens arbeidssituasjon. Oppgavens omfang skal være på 3500 ord (+/- ti prosent) / ca. åtte til ti tekstsider. Valg av tema skal godkjennes av faglærer i begynnelsen av februar. Oppgaven skal leveres i midten av mars. Dersom oppgaven ikke blir godkjent, kan en bearbeidet oppgave leveres innen gitt frist i mai. Det blir gitt skriftlig eller muntlig tilbakemelding på oppgaven. I tilfelle av for sen levering kan retten til tilbakemelding og levering av bearbeidet oppgave bortfalle.

Alle oppgaver og arbeider må være gjennomført og godkjent innen gitte frister. Dersom oppgaver ikke er levert og godkjent, får ikke studenten avlegge eksamen. Når arbeidskravene er oppfylt, gis det anledning til å avlegge eksamen neste gang det arrangeres ordinær eksamen.

Vurdering og eksamen

Vår: GLOBO6100 Global forståelse. Skriftlig eksamen under tilsyn. A-F. Intern og ekstern sensor.

Eksamen består av en seks timers skriftlig eksamen under tilsyn. Eksamen vurderes av intern og ekstern sensor. Det benyttes en karakterskala fra A til E for bestått og F for ikke bestått.

Generelle, kvalitative beskrivelser av karakterskalaen er lagt ut på nettsidene til Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.

Ny/utsatt eksamen

Ved stryk eller gyldig forfall til ordinær eksamen kan studenten gå opp til ny/utsatt eksamen. Prøven arrangeres som ved ordinær eksamen. Studenten er selv ansvarlig for å melde seg opp til ny/utsatt eksamen innen gjeldende frist.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F

Sensorordning

Eksamen vurderes av intern og ekstern sensor.

Opptakskrav

Målgruppen for studiet er:

  • yrkesutøvere som arbeider med bistand og internasjonale spørsmål i private og offentlige organisasjoner eller driver informasjonsvirksomhet innenfor feltet
  • lærere, helse- og sosialarbeidere og andre med behov for videreutdanning i internasjonale og flerkulturelle spørsmål
  • studenter som ønsker å bruke studiet som en del av et utdanningsløp ved OsloMet - storbyuniversitetet eller andre høgskoler eller universiteter.

Opptakskrav til studiet er generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse.

Emneansvarlig

x

Emneoverlapp

x