Programplaner og emneplaner - Student
BSPE6000 Spesialpedagogikk i barnehagen Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Special Needs Early Childhood Education
- Studieprogram
-
Spesialpedagogikk i barnehagen
- Omfang
- 30.0 stp.
- Studieår
- 2021/2022
- Pensum
-
HØST 2021
- Timeplan
- Programplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
Karakterskala våren 2021:
Del 1 Active Wear Teller 100% (A-E)Del 2 Corporte Intership blir en obligatorisk innlevering som må godkjennes.
Karakterskala tidligere:
I forbindelse med avsluttende vurdering benyttes en karakterskala fra A til E for bestått (A er høyeste karakter og E er laveste) og F for ikke bestått.
- Del 1 Active Wear Teller 80% (A-E)
- Del 2 Corporate Internship 20% (A-E)
Forkunnskapskrav
Deleksamen 1: En ekstern og en intern sensor.
Deleksamen 2: To interne sensorer. Ekstern sensor brukes jevnlig.
Læringsutbytte
Bestått KDM2200 Tekstil eksperimentering, identitet og faglig spesialisering eller tilsvarende.
Innhold
- Didaktiske overveielser og spesialpedagogiske tiltak
- Digitale verktøy i pedagogisk arbeid
- Forebyggende barnevern i barnehagen
- Forebyggende perspektiver på språk, læring, kommunikasjon og samspill
- Individ- og systemrettet arbeid
- Individuelle utviklingsplaner (IUP)
- Myndiggjøring, resiliens og mestring
- Mangfold og inkluderende leke- og læringsbetingelser, avvik og normalisering
- Overgang barnehage - skole
- Omsorgssvikt, vold mot barn og vold i nære relasjoner
- Observasjon, dokumentasjon, vurdering og kartlegging
- Perspektiver på læring og utvikling
- Plan, forvaltning og lovverk
- Samarbeid med hjemmet, personalet og tverrprofesjonelt samarbeid
- Tilpassing, tilrettelegging og spesialpedagogisk hjelp
- Veiledning og rådgivning
Arbeids- og undervisningsformer
- KDM2000 Entreprenørskap
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjente arbeidskrav og tilstedeværelse i undervisning.
Arbeidskrav
Formålet med arbeidskravene er å sikre faglig utvikling og gi studenten tilbakemelding og faglig veiledning. Følgende arbeidskrav skal være godkjent før eksamen kan avlegges:
Høst:
- En skriftlig individuell oppgave i form av en fagartikkel. Omfang: 2000 ord (+/- 10 %). Problemstilling skal knyttes til temaer, litteratur og undervisning innenfor emnet.
- Et muntlig gruppefremlegg (utført i basisgruppene) med utgangspunkt i den skriftlige individuelle oppgaven. Gruppefremlegget presenteres for, og drøftes med studenter og faglærere. Hvert gruppemedlem skal framtre tydelig i gruppefremlegget. Omfang: om lag 30 min.
Vår:
- En skriftlig individuell oppgave. Omfang: 2.500 ord (+/- 10 %). Oppgaven skal ta utgangspunkt i kunnskapsdeling og utprøving av ny faglig kunnskap i eget kollegium i barnehagen, knyttet til et selvvalgt tema i emnet.
- En skriftlig individuell oppgave i form av en litteraturliste over selvvalgt pensum. Omfang av selvvalgt pensum er 300 sider. Formålet med arbeidskravet er at studentene får trening i å søke etter relevant litteratur, analysere kvaliteten av litteratursøkene samt å følge godkjent mal for oppsett av referanselister. Dette er en del av læringsarbeidet knyttet til å oppøve en kildekritisk tilnærming til fagstoff.
Arbeidskrav skal være levert/utført innen fastsatt(e) frist(er). Gyldig fravær dokumentert med for eksempel sykemelding, gir ikke fritak for å innfri arbeidskrav. Studenter som på grunn av sykdom eller annen dokumentert gyldig årsak ikke leverer/utfører arbeidskrav innen fristen, kan få forlenget frist. Ny frist for å innfri arbeidskrav avtales i hvert enkelt tilfelle med den aktuelle læreren.
Arbeidskrav vurderes til «godkjent» eller «ikke godkjent». Studenter som leverer/utfører arbeidskrav innen fristen, men som får vurderingen «ikke godkjent», har anledning til én ny innlevering/utførelse. Studenten må da selv avtale ny innlevering av det aktuelle arbeidskravet med faglærer. Studenter som ikke leverer/utfører arbeidskrav innen fristen og som ikke har dokumentert gyldig årsak, får ingen nye forsøk.
Faglig aktivitet med krav om deltakelse
Det er krav om tilstedeværelse på minst 80 prosent av samlingene på OsloMet. Dette begrunnes med at studentene i de fysiske samlingene skal arbeide med refleksjon og læringsprosesser i grupper, med relevans for profesjonsrollen og pedagogisk arbeid i barnehagen. Kravet om tilstedeværelse har sitt utgangspunkt i målet med læringsutbyttene for tilleggsutdanningen der læring utvikles gjennom samarbeid, utprøving og praktisk arbeid med medstudenter, barn og lærere.
Fravær utover 20 prosent, eller mer enn én samling, medfører at studenten blir trukket fra eksamen i emnet. Studenter som overstiger fraværskvoten på grunn av gyldig dokumentert fravær, vil etter vurdering av studieleder og avtale med fagansvarlig kunne få alternative oppgaver. Slike alternative oppgaver gis ikke studenter som har fravær som overstiger 50 prosent, uansett fraværsgrunn.
Vurdering og eksamen
Avsluttende vurdering gjennomføres i andre semester.
Avsluttende vurdering er en individuell skriftlig hjemmeeksamen over syv dager (omfang 3000 ord +/-10 %).
Nærmere retningslinjer for hjemmeeksamen blir gitt i eget notat.
Ny/utsatt eksamen
Ny/utsatt eksamen gjennomføres som ved ordinær eksamen. Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av Forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler tillatt.
Vurderingsuttrykk
Det gis én gradert karakter (A-F) som fastsettes etter eksamen.
A: Har et fremragende kunnskaps- og ferdighetsnivå, og en særlig god evne til selvstendig bruk av kunnskap hhv. ferdigheter som inkluderer god analytisk evne (det betyr at kandidaten må vise oversikt over feltet, kunne sette ulike perspektiver opp mot hverandre, kunne begrense seg og gå i dybden). Viser høyt faglig og etisk refleksjonsnivå rundt problemstillinger innenfor det barnehagepedagogiske fagfeltet.
B: Har et meget godt kunnskaps- og ferdighetsnivå, og en meget god evne til selvstendig bruk av kunnskap/ferdighet som inkluderer analytisk evne. Viser høyt faglig og etisk refleksjonsnivå rundt problemstillinger innenfor det barnehagepedagogiske fagfeltet.
C: Har et godt kunnskaps- og ferdighetsnivå, og en god evne til selvstendig bruk av kunnskap/ferdighet. Viser et godt faglig og etisk refleksjonsnivå rundt problemstillinger innenfor det barnehagepedagogiske fagfeltet.
D: Har begrensede kunnskaper/ferdigheter. Refererende og lite sammenhengende framstilling og lite relevant stoff. Begrenset faglig og etisk refleksjon rundt problemstillinger innenfor det barnehagepedagogiske fagfeltet.
E: Meget begrensede kunnskaper/ferdigheter. Manglende sammenheng mellom teoretisk kunnskap og bruk av kunnskap i praksis. Lavt refleksjonsnivå rundt problemstillinger innenfor det barnehagepedagogiske fagfeltet.
F (ikke bestått): Har utilstrekkelige kunnskaper/ferdigheter. Viser manglende oversikt og detaljkunnskaper. Manglende bruk av kunnskaper og /eller utelukkende praktisk uten forankring i litteraturen. Manglende refleksjon rundt problemstillinger innenfor det barnehagepedagogiske fagfeltet.
Sensorordning
Eksamen vurderes av intern og ekstern sensor.
Opptakskrav
Se programplanen.