Programplaner og emneplaner - Student
ØAADM4500 Ledelse Emneplan
- Engelsk emnenavn
- Leadership
- Studieprogram
-
Masterstudium i økonomi og administrasjon
- Omfang
- 10.0 stp.
- Studieår
- 2021/2022
- Pensum
-
HØST 2021
- Timeplan
- Emnehistorikk
-
Innledning
I emnet presenteres og diskuteres bibliotek- og informasjonsvitenskap som selvstendig fagområde. Emnet gir en introduksjon til de faglige, profesjonelle og institusjonelle tradisjonene bibliotek- og informasjonsvitenskapen springer ut av, og presenterer sentrale begreper, faglige diskusjonstema og viktige utfordringer i samtid og framtid. Emnet gir en innføring i bibliotekarens arbeidsområder, samt bibliotekenes historie og mandat.
Undervisningsspråk er norsk.
Anbefalte forkunnskaper
Det er en fordel om studentene som tar dette emnet har grunn/forkunnskaper om motivasjon fra kurs som ØAADM1100 organisasjonspsykologi og/eller ØAADM3500 Praktisk Personalledelse.
Forkunnskapskrav
Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om hovedtrekk ved bibliotek- og informasjonsvitenskap
- kjenner til sentrale fagbegreper
- har kunnskap om bibliotekarens rolle og arbeidsområder
- har grunnleggende kunnskap om bibliotekenes historiske utvikling
- kjenner sentrale utviklingstrekk og utfordringer på det bibliotek- og informasjonsfaglige feltet
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende faglige begreper i vurdering av bibliotekfaglige problemstillinger
- kan delta i en faglig diskusjon om bibliotek- og informasjonsfaglige tema
Generell kompetanse
Studenten
- er fortrolig med en akademisk arbeidsmåte
- har erfaring med å delta i gruppearbeid
- kan reflektere kritisk over faglig litteratur og diskusjoner som angår profesjon og praksis
Læringsutbytte
For å kunne framstille seg til eksamen må studenten ha følgende godkjente arbeidskrav:
- Arbeidskrav 1: Et gruppearbeid som presenteres muntlig (5-10 minutter).
- Arbeidskrav 2: Hverandrevurdering av kort tekstlig bidrag (ca. 300 ord).
Arbeidskravene må være gjennomførte og godkjente innen fastlagt frist for at studenten skal kunne framstille seg til eksamen. Dersom et eller flere arbeidskrav ikke blir godkjent, gis det anledning til å kunne levere en forbedret versjon én gang innen angitt frist.
Innhold
- Ledelse som personlighet.
- Ledelse som stil og atferd.
- Ledelse som situasjonsavhengig.
- Leder-medarbeider-relasjon.
- Klassiske ledelsesstudier.
- Nye ledelsesteorier.
- Ledelse og motivasjon.
Arbeids- og undervisningsformer
Eksamen i emnet er en skriftlig individuell oppgave med et omfang på ca. 12.000 tegn, inkludert mellomrom. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial/ Calibri 12pkt. Linjeavstand: 1,5.
En student kan ved ikke bestått levere omarbeidet versjon av oppgaven til sensur én gang.
Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter
Alle hjelpemiddel tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Vurdering og eksamen
Bestått-Ikke bestått
Hjelpemidler ved eksamen
Det benyttes en intern og en ekstern sensor til sensurering av besvarelsene. Et uttrekk på minst 25 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på de besvarelsene som er vurdert skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.
Vurderingsuttrykk
Eksamen vurderes til Bestått/ikke bestått.
Sensorordning
Det benyttes to interne sensorer. Tilsynssensor vurderer eksamensordning og studiekvalitet, og skriver en tilsynsrapport. Tilsyn for emnet skjer hvert tredje år.
Emneansvarlig
- Fellestrekk og særtrekk mellom yrker
Næringsmidler som kulturbærer
- Teoriforankring av relevant yrkeskunnskap
Matkultur, eksperimentell matlagning, smak, sensorisk metode, matteknologi og måltidskunnskap.
- Etikk
Behandling av råvarer og produksjon av næringsmidler
- Yrkesidentitet og yrkesstolthet
Behandling av råvarer og produksjon av næringsmidler, fra yrkesutøver til yrkesfaglærer
- Læringsstrategier
Planlegging av yrkesopplæring
- Lærerrollen
- Lovverk og styringsdokumenter i yrkesopplæringen
Gjeldene styringsdokumenter, læreplaner i restaurant- og matfag og overordnet plan for opplæringen
- Skolens og yrkesopplæringens plass og rolle i kultur og samfunn
Praksis
- 10 dager i yrkesfaglig praksis