EPN-V2

YLRM1200 Planning, implementation and reflections related to vocational training Course description

Course name in Norwegian
Profesjonsfag - Planlegging, gjennomføring og refleksjoner knyttet til yrkesfaglig opplæring
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2019/2020
Course history
  • Introduction

    Emnet er nært knyttet til studentenes planlegging, gjennomføring og refleksjoner i forbindelse med den første pedagogiske praksisperioden i videregående skole. I samlingen før pedagogisk praksis er fokuset observasjon, planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. I samlingen etter den første pedagogiske praksisperioden er fokuset rettet mot elevkartlegging, lærings- og undervisningshemmende atferd, motivasjon og tiltak for å redusere bortvalg og frafall.

  • Required preliminary courses

    Generelle opptakskrav for yrkesfaglærerutdanningen.

  • Learning outcomes

    Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse. Benevnelser i parentes referer til læringsutbyttebeskrivelser i rammeplan for yrkesfaglærerutdanning.

    Kunnskap

    Studenten

    • har kunnskap om relevante læreplaner for yrkesopplæringen i restaurant- og matfagene (K1)
    • har kunnskap om yrkesopplæring i et kulturelt og historisk perspektiv (K3)
    • har kunnskap om ulike opplæringsløp og virkemidler for å redusere bortvalg og frafall i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag (K4/K6)

    Ferdigheter

    Studenten

    • kan anvende yrkesfaglige og yrkesdidaktiske kunnskaper i undervisning av elever i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag (F1)
    • kan planlegge, gjennomføre, vurdere og begrunne egen undervisning i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag (F2)

    Generell kompetanse

    Studenten

    • kan formidle sentralt fagstoff gjennom faglig innsikt og engasjement (G1)
    • kan reflektere over egen undervisning og justere denne under veiledning (G3)
    • kan bygge gode relasjoner til elever (G6)
  • Content

    Emnet består av følgende temaer:

    • planlegging av yrkesopplæring
    • observasjons og veiledningsstrategier
    • elevkartlegging som forutsetning for tilpasset opplæring
    • oversikt over lærings- og undervisningshemmende atferd i den skolebaserte yrkesopplæringen
    • pedagogisk bruk av motivasjonstiltak i yrkesopplæring for å redusere frafall og bortvalg
  • Teaching and learning methods

    Arbeids- og undervisningsformene som benyttes er varierte og ulike og består av forelesning, gruppearbeid, caseoppgaver, undervisningsøvelser i tillegg til refleksjon over pedagogisk praksis og fagtekstskriving.

  • Course requirements

    Praksisperiode 1

    Studentene gjennomfører 20 dagers pedagogisk praksisopplæring i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Fortløpende skikkethetsvurdering foregår også i den yrkespedagogiske praksisopplæringen.

    Arbeidskrav

    • Individuell skriftlig rapport fra fire ukers pedagogisk praksisopplæring. Omfanget av arbeidskravet er 1500 ord +/- 20 prosent.
    • Individuell fagtekst etter nærmere retningslinjer gitt av faglærer. Omfanget av arbeidskravet er 1500 ord +/- 20 prosent.
    • Studentene dokumenterer valg av litteratur gjennom referanselisten. Det beregnes 60 til 70 sider litteratur per studiepoeng.

    Alle arbeidskrav som er synliggjort i emnebeskrivelsene må være godkjent før eksamen kan gjennomføres. Et ikke-godkjent arbeidskrav kan omarbeides og leveres til godkjenning ytterligere to ganger.

    Krav til deltakelse:

    • jamfør begrunnelsen i programplanens kapittel om arbeidskrav stilles det krav til minst 80 prosent deltakelse i klassesamlingene. Fravær utover denne grensen kan kompenseres med ekstra arbeidsoppgaver etter søknad og vurdering av faglærer.
  • Assessment

    Individuell skriftlig skoleeksamen under tilsyn over fire timer.

    Ny og utsatt eksamen

    • ny og utsatt eksamen gjennomføres om ved ordinær eksamen
    • studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen på Studentweb.
  • Permitted exam materials and equipment

    Ingen.

  • Grading scale

    Gradert skala A-F

  • Examiners

    Det benyttes en intern og en ekstern sensor.