Studyinfo subject YLRM1000 2018 HØST
YLRM1000 Food Science and Meal knowledge Course description
- Course name in Norwegian
- Matteknologi og måltidskunnskap
- Study programme
-
Yrkesfaglærerutdanning i restaurant- og matfag
- Weight
- 30.0 ECTS
- Year of study
- 2018/2019
- Schedule
- Programme description
- Course history
-
Introduction
Emnet skal gi undervisningskompetanse i programfagene råstoff og produksjon, kosthold og livstil ved VG 1 Restaurant- og matfag og hovedområde mat og livsstil i grunnskolefaget mat og helse.
Required preliminary courses
Generelle opptakskrav for yrkesfaglærerutdanningen.
Learning outcomes
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse. Benevnelser i parentes referer til læringsutbyttebeskrivelser i rammeplan for yrkesfaglærerutdanning.
Kunnskap
Studenten
- har kunnskaper om arbeidsmetoder/verktøy og prosesser innen matteknologi og måltidskunnskap som er relevante for profesjons- og yrkesutøvelsen (K2)
- har kunnskap om gjeldende læreplaner og styringsdokumenter innen programområdet (K1 og K2)
- har kunnskap om smak som sosialt og kulturelt utrykk (K5)
Ferdigheter
Studenten
- kan utvikle sine yrkesfaglige, yrkesdidaktiske og matfaglige kunnskaper (F1)
- kan bruke sensorisk analyse for å bedømme næringsmidler (F1)
- kan orienter seg i, og forholde seg kritisk til faglitteratur om mat og måltidskunnskap (F4)
- kan identifisere og arbeide systematisk med grunnleggende ferdigheter innen matteknologi og måltidskunnskap, herunder yrkesdidaktisk bruk av digitale verktøy (F2)
- behersker relevante arbeidsprosesser og reflektere over egen arbeidsutøvelse innen matteknologi og måltidskunnskap (F5)
- kan bruke relevante forskningsresultater innen mat og måltidskunnskap for å treffe begrunnede valg (F7)
- kan gjennomføre praktiske eksperimenter der ulike egenskaper ved råvarer og produkter kartlegges (F5)
Generell kompetanse
Studenten
- har innsikt i fellestrekk og ulikheter i forhold til matteknologi og måltidskunnskap mellom de ulike yrkene (G5)
- kan analysere egne behov for endrings- og utviklingskompetanse i møtet med framtidens behov for yrkesutøvere i restaurant- og matfag som kan utvikle og produsere sunn mat (G3)
Content
Emnet består av følgende temaer:
- behandling av råvarer og produksjon av næringsmidler
- eksperimentell matlaging
- matkjemi
- matbiologi og matbårne sykdommer
- næringsmidler som kulturbærer
- mat til ulike grupper
- sensorisk metode
- undervisningsplanlegging
Teaching and learning methods
Arbeids- og undervisningsformene som benyttes er varierte og ulike og består av forelesning, dialog, gruppearbeid, laboratorieøvelser med næringsmidler, oppgaveløsning, digitale verktøy.
Course requirements
Praksis
Tre dagers yrkespraksis. Gjennomføring av yrkespraksis beskrives i kapittel 6 Studiets arbeids- og undervisningsformer, Praksisopplæring.
Arbeidskrav
- to skriftlige rapporter, hver rapport skal være på 2000 ord +/- 20 prosent.
- studentene dokumenterer valg av litteratur gjennom referanselisten, det beregnes 60 til 70 sider litteratur per studiepoeng
Alle arbeidskrav som er synliggjort i emnebeskrivelsene må være godkjent før eksamen kan gjennomføres. Et ikke-godkjent arbeidskrav kan omarbeides og leveres til godkjenning ytterligere to ganger.
Assessment
Individuell skriftlig hjemmeeksamen over tre dager, 2000 ord +/- 20 prosent etter retningslinjer gitt av faglærer.
Ny og utsatt eksamen
- Ny og utsatt eksamen gjennomføres som ved ordinær eksamen
- Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen på Studentweb
Permitted exam materials and equipment
Alle hjelpemidler er tillatt. Alle kilder skal oppgis og det skal benyttes korrekt kildehenvisning
Grading scale
Bestått/Ikke bestått
Examiners
Det benyttes to interne sensorer. Tilsynssensor evaluerer vurderingsformer og vurderingsprosesser i studieprogrammet.