Programplaner og emneplaner - Student
YLHOD2200 Food, health and health promotion activities Course description
- Course name in Norwegian
- Mat, helse og helsefremmende aktiviteter i helse- og oppvekstyrker og opplæring
- Study programme
-
Vocational Teacher Education - Healthcare, Childhood and Youth Development
- Weight
- 30.0 ECTS
- Year of study
- 2019/2020
- Programme description
- Course history
-
Introduction
Emnet skal utvikle kunnskap og ferdigheter knyttet til ernæring, kosthold, hygiene og fysisk aktivitet i det forebyggende helsearbeidet, og det fokuseres på anvendelse av ulike metoder og teknikker knyttet til opplæring i disse temaene. Det legges spesielt vekt på holdningsskapende arbeid i det 13-årige utdanningsløpet, og i de ulike helse- og oppvekstyrkene.
Emnet består av 30 studiepoeng med en fordeling på 13 studiepoeng breddefag, 12 studiepoeng dybdefag og 5 studiepoeng profesjonsfag.
Required preliminary courses
Generelle opptakskrav for yrkesfaglærerutdanningen.
Learning outcomes
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse
Kunnskap
Studenten:
- har bred kunnskap om sammenhengen mellom anatomi/fysiologi, kosthold, fysisk aktivitet og helse
- har kunnskap om de ulike matvaregruppenes betydning i kostholdet
- har kunnskap om matens og måltidets rolle i et sosialt og kulturelt perspektiv
- har kunnskap om ulike sykdommer knyttet til fysisk aktivitet, mat og kosthold for ulike befolkningsgrupper
- har kunnskap om betydningen av fysisk aktivitet for ulike befolkningsgrupper
- har kunnskap om mathygiene
- har kunnskap om metoder som egner seg i opplæring i temaer innenfor emnet
- har kunnskap om ulike former for vurdering
Ferdigheter
Studenten:
- kan gi anbefalinger, veilede og tilrettelegge for et sunt kosthold og fysisk aktivitet for ulike målgrupper
- kan lage trygg, bærekraftig og ernæringsmessig sunn mat
- kan bruke måltidet som arena for kommunikasjon og samhandling
- kunne vurdere hvordan mat og måltider kan bidra til å utvikle identitet, smak, toleranse og danning
- kan bruke varierte undervisningsmetoder og gi tilbakemelding og vurdering som fremmer læring
- kan ta i bruk ulike helsefremmende aktiviteter
Generell kompetanse
Studenten:
- kan planlegge, organisere og gjennomføre praktisk undervisning i kosthold og fysisk aktivitet, tilpasset ulike grupper og med henblikk på å ivareta religiøse, kulturelle, sosiale og etiske hensyn
- kan anvende faglig kunnskap til planlegging av måltider og til praktisk matlaging
- kan vurdere, og være kritisk til reklame og informasjon fra media, basert på råd og anbefalinger om kosthold og fysisk aktivitet fra helsemyndigheter
- kan forklare hvordan mat og måltider inngår i identitetsutvikling og sosialisering
- har kunnskap om relevant forbrukerpolitikk og kulturelle og sosiale faktorer som påvirker mat- og måltidsmønster
- kan drøfte særskilte utfordringer knyttet til undervisning og opplæring i kosthold og fysisk aktivitet
- kan drøfte utviklingen innen kosthold og fysisk aktivitet i et historisk, kulturelt, økonomisk og globalt perspektiv
Content
Ingen forkunnskapskrav.
Teaching and learning methods
I dette emnet gjøres bruk av varierte undervisningsformer som dialogbasert undervisning, forelesninger, erfaringsdeling, prosessuell undervisning, individuelt arbeid, gruppeprosesser og gruppearbeid, praktisk undervisning.
Course requirements
Praksis
- pedagogisk praksisperiode 3, 10 dager pedagogisk praksis på ungdomstrinnet
- 10 dager yrkesfaglig praksis
Arbeidskrav
- Gruppebasert praktisk gjennomføring av undervisningsopplegg (90 minutter) innen temaet mat og helse, med vedlagt undervisningsplan. Arbeidskravet kan løses individuelt ved sykdom eller lignende, etter avtale med faglærer.
- Individuell skriftlig oppgave knyttet til fysisk aktivitet og matens rolle i et etisk, kulturelt og sosialt perspektiv. Omfang 1600 ord (+/- 10 %) + litteraturliste og evt. vedlegg.
- Muntlig rapport knyttet til pedagogisk praksis på ungdomstrinnet med fokus på vurdering og undervisningsmetoder. Omfang: ca 10 minutter
Alle arbeidskrav som er synliggjort i emnebeskrivelsene må være godkjent før eksamen kan gjennomføres. Et ikke-godkjent arbeidskrav kan omarbeides og leveres til godkjenning ytterligere én gang. Ved manglende gjennomføring av praktisk undervisningsopplegg og deltakelse i gruppearbeid kan kompensasjon avtales med faglærer.
Assessment
Praktisk eksamen i grupper à 3-4 studenter, varighet 30 minutter; med justerende individuell muntlig høring, varighet inntil 10 minutter per student. Karakteren kan justeres opp eller ned med 1 karakter. Studentene får endelig karakter på eksamen etter at alle i gruppa har gjennomført muntlig høring.
Ny og utsatt eksamen
- Ved stryk (F) på praktisk gruppeeksamen kan studentene ikke ta den muntlige delen av eksamen, og ny/utsatt eksamen gjennomføres som en 3 dagers individuell skriftlig hjemmeeksamen, omfang: 1200 (+/-10 %) + litteraturliste og evt. vedlegg. Ved ny og utsatt eksamen gjennomføres ikke muntlig som ved ordinær eksamen.
- Ved stryk på kun individuell muntlig eksamen, vil studenten måtte gjennomføre ny og utsatt eksamen som en 3 dagers skriftlig hjemmeeksamen, omfang: 1200 (+/-10 %) + litteraturliste og evt. vedlegg. Den 3 dagers skriftlige hjemmeeksamenen vil være justerende med en karakter opp eller ned i forhold til den praktiske gruppeeksamenen.
- Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen på Studentweb.
Permitted exam materials and equipment
Alle hjelpemidler tillatt kun til skriftlig praktisk gruppeeksamen.
Grading scale
Gradert skala A-F
Examiners
I emne 2 Barnevernstjenesten og samarbeidspartnere rettes blikket mot sentrale instanser som barneverntjenesten samarbeider med og mot forholdet mellom barnevernloven og den lovgivingen som regulerer andre instansers ansvar for utsatte barn og tverretatlig samarbeid. Det komplekse samspillet mellom taushetsplikt, opplysningsplikt, opplysningsrett og avvergeplikt i ulike deler av lovgivningen vil bli grundig gjennomgått. Videre omhandles forholdet mellom barnevernsloven og barneloven i saker der barn har to hjem. Emnet tar også opp rettslige spørsmål som gjelder barn med tilknytning til flere land og barnevernstjenestens ansvar og oppgaver her. Emnet omhandler også barnevern og menneskerettigheter, herunder de norske barnevernssakene i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) og diskrimineringsrettslige spørsmål.
Undervisningsspråk er norsk.