EPN-V2

YFRM1100 Professional and vocational subjects in a training perspective Course description

Course name in Norwegian
Profesjon- og yrkesfag i et opplæringsperspektiv
Weight
30.0 ECTS
Year of study
2023/2024
Course history
Curriculum
FALL 2023
Schedule
  • Introduction

    Eksamen vurderes til Bestått /ikke bestått.;;

  • Required preliminary courses

    Eksamen vurderes til Bestått /ikke bestått.;;

  • Learning outcomes

    Det benyttes to interne sensorer. Tilsynssensor vurderer eksamensordning og studiekvalitet og skriver en tilsynsrapport. Tilsyn for emnet skjer hvert tredje år.;;

  • Content

    • Fellestrekk og særtrekk mellom yrker

    Næringsmidler som kulturbærer

    • Teoriforankring av relevant yrkeskunnskap

    Matkultur, eksperimentell matlagning, smak, sensorisk metode, matteknologi og måltidskunnskap.

    • Etikk

    Behandling av råvarer og produksjon av næringsmidler

    • Yrkesidentitet og yrkesstolthet

    Behandling av råvarer og produksjon av næringsmidler, fra yrkesutøver til yrkesfaglærer

    • Læringsstrategier

    Planlegging av yrkesopplæring

    • Lærerrollen
    • Lovverk og styringsdokumenter i yrkesopplæringen

    Gjeldene styringsdokumenter, læreplaner i restaurant- og matfag og overordnet plan for opplæringen

    • Skolens og yrkesopplæringens plass og rolle i kultur og samfunn

    Praksis

    • 10 dager i yrkesfaglig praksis

  • Teaching and learning methods

    • Planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere yrkesrelevante undervisning
    • Lovverk og forskrift
    • Undervisningspraksis og undervisningsmetoder
    • Relasjoner, kommunikasjon, gruppeprosesser og konflikthåndtering
    • Analyse av relevant yrkeskompetanse
    • Teoriforankring av relevant yrkeskunnskap.
    • Kompetansekartlegging
    • Profesjonsfaglig digitale kompetanse i yrkesutøvelsen og undervisningen
    • Prosjektarbeid

    Praksis

    • 20 dager pedagogisk praksis, (jf. praksisguiden for pedagogisk praksis)
    • 10-15 dager yrkesfaglig praksis.

  • Course requirements

    Følgende arbeidskrav må være godkjent før eksamen kan avlegges i emnet:

    • Arbeidskrav 1 : Kompetansekartlegging. Individuell skriftlig oppgave: Kompetansekartlegging og analyse av yrkesutøvelse og særtrekk i eget yrke. Kartleggingen skal vise studentenes kompetanse og kompetansebehov. Omfang: 2000 ord +/- 10%.
    • Arbeidskrav 2: Yrkenes fellestrekk og særtrekk. Skriftlig oppgave knyttet til yrkesteori. Arbeidskravet løses individuelt. Hensikten er å øke studentenes yrkesteoretiske kunnskap. Omfang: 2000 ord +/- 10%
    • Arbeidskrav 3. Øvingsoppgave i gruppe. Lage en digital historiefortelling i grupper på maksimalt tre studenter. Fortellingen skal ha et matteknologisk og didaktisk perspektiv etter nærmere retningslinjer gitt av faglærer. Hensikten er å formidle yrkesteoretisk kunnskap digitalt. Omfang: digital historie på fem minutter presenteres i klassen og fem minutters muntlig refleksjon. Som en del av arbeidskravet skal hver studentgruppe gi muntlig tilbakemelding til en annen studentgruppe.
    • Arbeidskrav 4. Individuell dokumentasjon fra yrkesfaglig praksis i ett yrke utenfor eget fagbrevområde med fokus på yrkesidentitet og yrkesutøvelse. Det skrives en dokumentasjon med refleksjon. Hensikten med arbeidskravet er å få kjennskap til yrkene utenfor eget fagbrevområde. Omfang: 800 ord +/- 10%

    Arbeidskravene vurderes til "godkjent" eller "ikke godkjent". Studenter som leverer/utfører arbeidskrav innen fristen, men som får vurderingen "ikke godkjent", har anledning til én ny innlevering/utførelse. Studenter må da selv avtale ny vurdering av det aktuelle arbeidskravet med faglærer. For mer utfyllende informasjon om arbeidskrav se programplanen.

     

    Obligatorisk tilstedeværelse

    Det er krav om 80 % tilstedeværelse i alle organiserte undervisningsaktiviteter. Studenter med fravær som overskrider 20 % får ikke avlegge eksamen. Gyldig fravær dokumentert ved for eksempel sykemelding, gir ikke fritak for kravet om deltakelse, men kan etter avtale med og vurdering av faglærer kompenseres med en faglig oppgave. Yrkesfaglige samlinger og aktiviteter på tvers av kull inngår i fraværsprosenten for emnet. For mer utfyllende informasjon om krav til obligatorisk tilstedeværelse se programplanen.

  • Assessment

    Individuell muntlig presentasjon. 

    • En digital historiefortelling som oppsummer egen læring forankret i relevant teori for emnet. Omfang: 30 minutter (ca. 20 minutter presentasjon, og ca. 10 minutter til oppklarende spørsmål)

     

    Ny og utsatt eksamen

    • Ny og utsatt eksamen arrangeres som ordinær eksamen
    • Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenter er selv ansvarlige for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen på Studentweb
  • Permitted exam materials and equipment

    Alle hjelpemidler er tillatt. Kilder skal oppgis.

  • Grading scale

    Eksamen vurderes til Bestått/ikke bestått.

  • Examiners

    Det benyttes to interne sensorer. Tilsynssensor vurderer eksamensordning og studiekvalitet, og skriver en tilsynsrapport. Tilsyn for emnet skjer hvert tredje år.