EPN-V2

VØK6000 Economy for service and trade Course description

Course name in Norwegian
Økonomi for service og handel
Study programme
Economy
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2017/2018
Course history

Introduction

Emnet gir kunnskap om grunnleggende økonomi. Studentene får innføring i finansregnskap og føring av dette. Kunnskap i emnet tilegnes også gjennom analyser av regnskapet, samt gjennomgang av måter å sette opp hoved- og delbudsjetter på. Studentene får opplæring i bruk av Excel.

Required preliminary courses

Ingen forkunnskapskrav

Learning outcomes

Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har grunnleggende kunnskap om finansregnskapet og føringer av dette, samt analyse av regnskapet
  • har tilstrekkelig kunnskap til å sette opp budsjett og kalkyler, for eksempel i forbindelse med prosjektsøknader og årsbudsjett føre og avslutte et enkelt regnskap
  • har innsikt i ulike selskapsformer
  • kjenner til viktige finansieringskilder generelt

Ferdigheter

Studenten kan

  • føre og avslutte et enkelt regnskap
  • analysere et regnskap - rentabilitet, likviditet og finansieringsstruktur
  • stille opp kalkyler og fastsette priser
  • stille opp budsjetter
  • foreta diverse økonomiske analyser
  • beregne effektiv rente på ulike typer lån

Generell kompetanse

Studenten kan

  • anvende tilegnede kunnskaper i analyser og diskusjoner av bedriftsøkonomiske problemstillinger, og skille mellom relevant og irrelevant informasjon
  • gi skriftlige svar på spørsmål knyttet til bedriftsøkonomisk analyse som gjør at leserne forstår anvendt fremgangsmåte og svaret som fremkommer

Teaching and learning methods

  • Forelesninger på 3 samlinger som varer fra onsdag til fredag
  • Selvstendig arbeid med litteratur og oppgaver

Course requirements

For å kunne framstille seg til eksamen må studentene bestå tre innleveringer som er løst i grupper utenom samlingene. Gruppene består av tre til fem studenter. Oppgavene vil omhandle løsning av regnskapsoppgaver (tabellariske avslutninger), regnskapsanalyse, og løsning av diverse analyse- og beregningsoppgaver. Nærmere beskrivelse av hver innlevering blir presentert ved studiestart. Ved «ikke godkjente» oppgaver, kan gruppen levere en omarbeidet versjon.

Studenten mister retten til å framstille seg til eksamen dersom oppgavene ikke er godkjente.

Assessment

Eksamen i emnet er en individuell, skriftlig skoleeksamen på 4 timer. Eksamen er kun for de studentene som oppfyller opptakskravet i emnet. De andre som deltar på emnet får utstedt kursbevis.

Permitted exam materials and equipment

Kalkulator i henhold til kalkulatorreglementet som benyttes ved Handelshøyskolen, fakultet for samfunnsvitenskap.

Grading scale

Vurderingsuttrykket er en gradert skala med fem trinn fra A til E for bestått og F for ikke bestått, jf. lov om universiteter og høyskoler § 3-9 (6).

Examiners

Det benyttes en intern og en ekstern sensor til sensurering av hver besvarelse.

Admission requirements

Målgruppe

Ledere i servicebransjen, organisert i medlemsbedrifter under NHO Service (Sikkerhet, kantine, renhold, bemanning, helse og velvære, drift, Facility Management selskaper).

Opptakskrav

Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse. For opptak vises det til forskrift om opptak ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Ved vurdering av realkompetanse gjelder Retningslinjer for opptak på grunnlag av realkompetanse ved Høgskolen i Oslo og Akershus.