Programplaner og emneplaner - Student
UTVKR6000 Extremism and Radicalisation Processes Course description
- Course name in Norwegian
- Kunnskap om ekstremisme og radikalisering
- Study programme
-
Extremism and Radicalisation Processes
- Weight
- 15.0 ECTS
- Year of study
- 2025/2026
- Curriculum
-
FALL 2025
- Schedule
- Programme description
- Course history
-
Introduction
Emneplanen ble godkjent av studieutvalget 15. januar 2015. Studiet ble etablert av dekanen 30. januar 2015. Emneplanen ble revidert 4. mars 2016. Redaksjonelle endringer lagt inn 17. august 2017. Revisjon godkjent av utdanningsutvalget 3. april 2018 og på fullmakt av leder i utdanningsutvalget 17. januar 2020. Redaksjonelle endringer lagt inn 30. mars 2023. Gjeldende fra høstsemesteret 2023. Emneplanen ble revidert 11.12.2023 og godkjent på fullmakt av leder i utdanningsutvalget 22.januar 2024. Gjeldende fra høstsemesteret 2024.
Emnet Kunnskap om ekstremisme og radikalisering (15 studiepoeng) gir kunnskap om hvordan ekstremisme kan forstås og om hvordan individer ledes til voldelige handlinger, herunder terrorhandlinger. Det gir også kunnskap om hvordan man kan arbeide med radikaliserte og ekstreme individer.
Oppmerksomheten om disse fenomenene har vært i fokus siden terrorangrepene mot USA 11. september 2001, og har i Norge kommet særlig i fokus etter terrorangrepene 22. juli 2011 så vel som en følge av at en relativ stor gruppe individer valgte å reise til Syria som såkalte fremmedkrigere. Den russiske krigføringen mot Ukraina som startet i 2022, oppblussende konflikter i Midtøsten, herunder i Gaza høsten 2023, forsterker og bygger oppunder polarisering - som medfører at ytterligere individer kan radikaliseres til voldelig ekstremisme.
Emnet er på masternivå og kan inngå i relevante masterstudier etter vurdering ved det enkelte masterprogrammet. Det er imidlertid et frittstående emne som også egner seg som videreutdanningskurs, særlig rettet mot ulike «førstelinjetjenester», slik at disse vil bli bedre i stand til å forstå hva slags faktorer som kan bidra til radikalisering hos enkelte individer. Forståelse for slike prosesser er en forutsetning for å kunne forebygge samt arbeide med løsrivelses- og avradikaliseringstiltak.
I emnet drøftes ulike former for radikalisering til voldelig ekstremisme, ikke minst slik disse framtrer på Internett, med et særlig fokus på høyreekstremisme og ekstrem islamisme, men også andre samtidige former vil trekkes frem. Emnet går også inn på hvordan konspirasjonsteorier og hatprat bygger oppunder og medvirker til radikalisering hos visse individer.
Learning outcomes
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- har inngående kunnskap om modeller og teorier for radikalisering til voldelig ekstremisme, herunder medvirkende faktorer som utenforskap, konspirasjonsteorier og hatprat.
- har fordypet kunnskap om ulike former for radikalisering, voldelig ekstremisme og terrorhandlinger, herunder relevant nasjonal lovgivning og regelverk.
- har avansert kunnskap om arenaer (venner og familie, fengsler, asylmottak, politiske og/eller religiøse arenaer - enten gjennom fysisk eller digital samhandling) for radikalisering til voldelig ekstremisme.
Ferdigheter
Studenten
- kan bruke relevante metoder og kunnskap til å gjenkjenne mulige bekymringstegn, risiko og beskyttelsesfaktorer for radikalisering.
- kan bruke relevant kunnskap til å gjenkjenne konspirasjonsteorier, hatprat samt ekstreme holdninger og posisjoner.
- kan anvende kunnskap om hvordan det kan arbeides for å forebygge innen disse arenaene - med et spesielt søkelys på skole, kriminalomsorg og politi og andre tverrsektorielle partnere.
- kan anvende kunnskap vedørende løsrivelse, avradikalisering og rehabilitering av voldelige ekstremister.
Generell kompetanse
Studenten
- kan anvende sine ferdigheter og kunnskap til å bidra til arbeid med ekstreme individer, i samarbeid med tverroperative team innen skole, helse- og sosialsektoren.
- kan reflektere selvstendig rundt og formidle forskningsbasert arbeid relatert til fagfeltene radikalisering og voldelig ekstremisme.
Content
Emnet Kunnskap om ekstremisme og radikalisering inneholder en kombinasjon av teoretiske og praktiske aspekter og kunnskaps- og ferdighetskomponenter. Emnet inneholder følgende hovedtemaer:
- ekstremisme og radikaliseringsprosesser, konspirasjonsteorier og hatprat - begrep, teorier og modeller.
- former for radikalisering og voldelig ekstremisme og terrorhandlinger, inkludert relevant lovgivning.
- arenaer for radikalisering til voldelig ekstremisme og hvordan forebygging kan gjøres i en nasjonal og kommunal ramme
- løsrivelse, avradikalisering og rehabilitering av voldelige ekstremister.
Teaching and learning methods
Emnet er organisert som et samlingsbasert deltidsstudium over ett semester. Studentene arbeider med en semesteroppgave gjennom hele studiet. Studiet baserer seg på en stor grad av selvstudium og det vil være studentaktiviteter imellom samlingene - tilrettelagt på OsloMets læringsplattform, samarbeid i studentgrupper er derfor en fordel. Det er en forutsetning at studentene kan disponere egen datamaskin og har tilgang til internett.
I løpet av semesteret vil det være tre tematiske samlinger over tre dager som gjennomføres som et såkalt hybridopplegg hvor man enten følger undervisningen fysisk på campus ved OsloMet, eller digitalt ved bruk av OsloMets læringsplattform.
Gjennom studiet skal studentene utvikle teoretisk kompetanse om radikalisering og voldelig ekstremisme, særlig knyttet til empiriske kunnskaper om høyreekstremisme og ekstrem islamisme, samt kunnskap om hvordan man kan forebygge ekstremisme. Mange av studentene har selv relevante erfaringer om slike forhold gjennom sin yrkeserfaring, gjerne som ansatte i førstelinjetjenester. Emnet vil utnytte denne kompetansen gjennom erfaringsutveksling. Derfor er dialogen mellom studentene og lærerkrefter viktig. Det er obligatorisk oppmøte til samlingene (se mer om dette under Arbeidskrav/obligatoriske aktiviteter).
Course requirements
Følgende arbeidskrav må være godkjent før eksamen kan avlegges:
- Innlevering av prosjektskisse til semesteroppgaven, 300-450 ord.
Hensikten med arbeidskravet er at studentene skal kunne kommentere hverandres ideer om tema for semesteroppgaven (medstudentvurdering). På bakgrunn av innsendte titler/temaer vil studentene bli inndelt i grupper av passende størrelse med beslektede temaer som kommenterer hverandre. Studentene skal da kommentere på to andre innsendinger. Nærmere detaljer om arbeidskravet, om gruppearbeid og deltakelsens omfang gis som studentinformasjon via Canvas.
Arbeidskravet skal være levert/utført innen fastsatt(e) frist(er) som kan variere noe fra semester til semester. Fravær dokumentert med for eksempel sykemelding, kan ikke gi fritak for å innfri arbeidskrav, men kan kompenseres på andre måter etter avtale med faglærer.
Arbeidskrav vurderes til «godkjent» eller «ikke godkjent» ved at kursansvarlige vurderer innsendt emne og deltakelsen i medstudentvurderingene.
Studiet har krav om 80 prosent tilstedeværelse i all undervisning. Studiet er bygget opp rundt arbeids- og undervisningsformer, med kollektive læringsprosesser som ikke kan erstattes med individuelle studieformer.
Fravær utover 20 prosent medfører at studenten ikke kan avlegge eksamen i emnet. Studenter som overstiger fraværskvoten på grunn av gyldig dokumentert fravær, vil kunne få alternative oppgaver. Slike alternative oppgaver gis ikke studenter som har fravær som overstiger 40 prosent, uansett fraværsgrunn.
Fravær fra forelesninger og/eller samlinger skal meldes elektronisk (via epost til fagansvarlig) før fraværet.
Assessment
Avsluttende vurdering består av følgende to eksamensdeler:
- Elektronisk flervalgsprøve som dekker hele pensumet som skal besvares i løpet av 21 timer.
- En individuell semesteroppgave på 4000 ord +/- 10 %.
Resultatet på flervalgsprøven og semesteroppgaven teller henholdsvis 40% og 60% av samlet karakter. Begge deler må være bestått for å få karakter.
Tema for semesteroppgaven er selvvalgt og skal reflektere bredden i studiets og pensumets innhold. Oppgaven kan gjerne bygge på studentens egne erfaringer i arbeid med radikalisering, ekstremisme, forebygging og/eller rehabilitering. I arbeidet med oppgaven skal studentene i tillegg til emnets pensum benytte selvvalgt pensum som må godkjennes av faglærer.
Ny/utsatt eksamen
Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenten er selv ansvarlig for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen. Ved ikke bestått karakter må kun den aktuelle eksamensdelen tas på nytt. Semesteroppgaven kan omarbeides. En omarbeiding vil innebære en substansiell revisjon. Flervalgsprøven må tas på nytt.
Permitted exam materials and equipment
Alle hjelpemidler er tillatt under flervalgsprøven og alle kilder kan brukes i semesteroppgaven så lenge regler for kildehenvisning følges.
Grading scale
Eksamen vurderes med bokstavkarakterer hvor A er beste og E dårligste karakter. F er ikke bestått.
Vurderingskriterier
A, fremragende: Fremragende presentasjon som klart utmerker seg. Kandidaten viser svært god vurderingsevne og stor grad av selvstendighet. Kandidaten viser et høyt kunnskapsnivå, en særdeles god oversikt over kursrelevant litteratur, både obligatorisk og selvvalgt pensum, og en meget god forståelse for kursets problemområder. Begreper, teorier og empirisk kunnskap anvendes sikkert, selvstendig og reflektert i drøfting av det valgte temaet for oppgaven. Drøftingen bærer preg av analytiske problem-stillinger, framstillingen er klart resonnerende og argumentativ. Korrekt bruk av referanse og kildehenvisninger.
B, meget god: Meget god prestasjon. Kandidaten viser meget god vurderingsevne og selvstendighet. Kandidaten viser en meget god oversikt over emnerelevant litteratur, både obligatorisk og selvvalgt pensum, og en god forståelse for kursets problemområder. Begreper, teorier og empirisk kunnskap anvendes selvstendig i drøfting av det valgte temaet for oppgaven. Framstillingen er resonnerende og argumentativ. Korrekt bruk av referanser og kildehenvisninger.
C, god: Jevnt god presentasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder. Kandidaten viser god vurderingsevne og selvstendighet på de viktigste områdene. Kandidaten viser en rimelig oversikt over emnerelevant litteratur, både obligatorisk og selvvalgt pensum, og forståelse for kursets ulike problemområder. Begreper, teorier og empirisk kunnskap anvendes tilnærmet selvstendig i drøfting av det valgte temaet for oppgaven. Korrekt bruk av referanser og kildehenvisninger.
D, nokså god: En akseptabel prestasjon med noen vesentlige mangler. Kandidaten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet. Kandidaten kan gjøre greie for deler av den emnerelevante litteratur, både obligatorisk og selvvalgt pensum, men viser usikkerhet i forståelsen av kursets faglige problemområde. Besvarelsen preges av gjengivelse og i liten grad drøfting av teorier, begreper og empirisk kunnskap, samt upresis og til dels feilaktig begrepsbruk. Uklar og/eller feilaktig bruk av referanser og kildehenvisninger.
E, tilstrekkelig: Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene, men heller ikke mer. Kandidaten viser liten vurderingsevne og selvstendighet. Kandidaten viser noe kunnskap om, men en svært mangelfull oversikt over relevant litteratur, både obligatorisk og selvvalgt pensum. Viser også en svak forståelse av kursets faglige problemområder. Begreper og teorier er til dels feilaktig gjengitt. Ingen relevant drøfting av oppgitte problemstillinger. Uklar og/eller feilaktig bruk av referanser og kildehenvisninger.
F, ikke bestått: Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Kandidaten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet. Kandidaten har kun svært overflatisk oversikt over den relevante litteraturen, både obligatorisk og selvvalgt pensum, og viser store hull i kunnskapen om emnets sentrale temaer. Uklar og/eller feilaktig bruk av referanser og kildehenvisninger.
Examiners
Det benyttes en intern og en ekstern sensor til sensurering av besvarelsene. Et uttrekk på minst 20 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på de besvarelsene som er vurdert skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.
Admission requirements
Målgruppen er først og fremst profesjonsutøvere som for eksempel lærere, helsepersonell, barneverns- og sosialarbeidere, politi og kriminalomsorgsansatte som ønsker kunnskap om radikalisering, voldelig ekstremisme - samt aspekter rundt forebygging, løsrivelse og deradikalisering av ekstreme individer. Det er mulig å søke studiet også uten å være profesjonsutøver.
Opptakskrav
For å bli tatt opp på studiet kreves gjennomført utdanning på bachelornivå, eller tilsvarende.