EPN-V2

SERNB2200 Diatery Assessment Methods Course description

Course name in Norwegian
Metoder for kostholdsundersøkelser
Study programme
Bachelor's Programme in Public Nutrition
Weight
15.0 ECTS
Year of study
2017/2018
Course history

Required preliminary courses

SERNB2100 eller tilsvarende

Learning outcomes

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har kunnskap om de ulike metoder som brukes ved kostholdsundersøkelser og kan

  • beskrive hvilke typer data de ulike metodene gir
  • diskutere styrker og svakheter ved ulike metodevalg
  • diskutere og begrunne valg av metoder for ulike formål

Studenten

  • har kunnskap om hvordan man kan utforske validiteten og reproduserbarheten av kostholdsdata
  • kjenner til hvordan en matvaretabell kan sammenstilles
  • har kunnskap om ulike måter å fremstille kostholdsdata på (energi- og næringsstoffinntak, matvaregrupper, frekvensinntak, indekser og kostholdsmønster)
  • har kunnskap om hvordan anbefalingene for inntak av næringsstoffer kan benyttes når man vurderer resultater fra kostholdsundersøkelser

Studenten har kunnskap om ulike metoder som brukes for å beskrive energiforbruk og kan

  • beskrive hvilke typer data de ulike metodene gir
  • diskutere styrker og svakheter ved ulike metodevalg
  • diskutere og begrunne valg av metoder for ulike formål

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende matvaretabeller og programvare for næringsberegning
  • kan registrere, beregne og vurdere matinntak i praksis
  • kan registrere energiforbruk i praksis
  • kan gjennomføre antropometriske målinger etter vitenskapelig krav om standardisering og presisjon
  • kan presentere resultater basert på statistiske analyser

Generell kompetanse

Studenten

  • har innsikt i hvordan man kan kvalitetssikre innsamling av data om kostvaner, fysisk aktivitet og ernæringsstatus
  • kan utveksle synspunkter og erfaringer om hvordan man kan vurdere av kvaliteten på innsamlede data om kostvaner, fysisk aktivitet og ernæringsstatus

Content

  • Metoder for kostholdsundersøkelser og energiregistreringer, inkludert praktiske øvelser.
  • Analyse og vurdering av resultater fra kostholdsundersøkelser.
  • Matvaredatabaser.

Teaching and learning methods

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, datalaboratorium, gruppearbeid og selvstudium.

Course requirements

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • Registrering av eget kostinntak og energiforbruk ved hjelp av ulike metoder (del 1).
  • Innlevering av individuell refleksjonsrapport tilknyttet registreringene i del 1 (del 2).
  • Presentasjon og diskusjon tilknyttet arbeidskravet i forbindelse med gruppearbeid i plenum (del 3).
  • Vurdering av vitenskapelige artikler (gruppeoppgave med skriftlig rapport, inntil 2500 ord, og muntlig framlegg i plenum).
  • Minimum 80 prosent deltakelse på obligatoriske aktiviteter.

Assessment

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.

Eksamensform: Individuell hjemmeeksamen, inntil 4000 ord, én uke.

Sensorordning: Interne.

Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.

Hjelpemidler til vurdering/eksamen

Alle.

Pensumliste

Obligatorisk litteratur

Almendingen, K., Trygg, K. & Ji, P. (1998). An assessment of the use of simple methods to predict individual energy intakes for intervention studies. European Journal of Clinical Nutrition, 52 (1), 54 Hentet fra https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_nature_a10.1038/sj.ejcn.1600515

Andersen, L. F. (2000). Kriterier ved validering av en metode for kost-holdsundersøkelser - Når er validiteten til en metode tilfredsstillende? Norsk epidemiologi - Norwegian journal of epidemiology, 10 (1), 17-24 Hentet fra https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_noart0600398119.

Biró, G., Kfam, H., Ovesen, L. & Ja Amorim, C. (2002). Selection of methodology to assess food intake.European Journal of Clinical Nutrition, 56 (S2), S25 Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_nature_a10.1038/sj.ejcn.1601426

Black, A. E. (2000). Critical evaluation of energy intake using the Goldberg cut-off for energy intake:basal metabolic rate. A practical guide to its calculation, use and limitations. International Journal of Obesity, 24(9), 1119-1130 Hentet fra: https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_nature_a10.1038/sj.ijo.0801376

Black, A. E. & Cole, T. J. (2001). Biased over- or under-reporting is characteristic of individuals whether over time or by different assessment methods. Journal of the American Dietetic Association, 101 (1), 70-80 Hentet fra: http://www.sciencedirect.com.ezproxy.hioa.no/science/article/pii/S0002822301000189.

European Food Safety Authority. (2009). General principles for the collection of national food consumption data in the view of a pan-European dietary survey. EFSA Journal, 7 (12), 1435-n/a Hentet fra http://dx.doi.org/10.2903/j.efsa.2009.1435

Haraldsdóttir, J., Seppänen, R., Bjørge, L. E., Trygg, K., Callmer, E. & Hagmann, U. (1987).Kostholdsundersøkelser : Hvorfor og hvordan? København: Nordisk Ministerråd. Hentet frahttps://goo.gl/AkkN9D.

Helsedirektoratet. (2014). Aktivitetsdagbok : for deg som vil komme i bedre form . Hentet frahttps://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/693/Aktivitetsdagbok-for-deg-som-vil-komme-i-bedre-form-IS-0464.pdf.

Helsedirektoratet. (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (IS-2170) . Hentet frahttps://helsedirektoratet.no/publikasjoner/anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysisk-aktivitet.

Helsedirektoratet & Mattilsynet. (2016). Kostholdsplanleggeren: a diet tool from the Norwegian Directorate of Health and the Norwegian Food Safety Authority . Hentet fra https://www.kostholdsplanleggeren.no/.

Helseetaten Oslo kommune. (2012). Matvarefrekvensskjema: Hvor ofte spiser og drikker du disse matvarene? Hentet frahttps://helsedirektoratet.no/Documents/Frisklivssentraler/Matvarefrekvensskjema.pdf.

Illner, A. K., Freisling, H., Boeing, H., Huybrechts, I., Crispim, S. P. & Slimani, N. (2012). Review and evaluation of innovative technologies for measuring diet in nutritional epidemiology. International Journal of Epidemiology, 41 (4), 1187-1203 Hentet fra https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_oxford10.1093/ije/dys105.

Mattilsynet, Helsedirektoratet & Universitetet i Oslo. Matvaretabellen 2017 . Hentet frahttp://www.matvaretabellen.no/.

Meltzer, H. M., Meyer, H. E. & Klepp, K.-I. (2004). Fra hypotese til kostråd - veier, snarveier og blindveier.Tidsskrift for Den norske legeforening, 124 (9), 1248-1250. Hentet fra http://tidsskriftet.no/2004/05/tema-ernaering/fra-hypotese-til-kostrad-veier-snarveier-og-blindveier.

Nordic Council of Ministers. (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012 : Integrating nutrition and physical activity . Hentet fra http://www.oapen.org/search?identifier=483279.

Rimestad, A. H., Løken, E. B. & Nordbotten, A. (2000). Den norske matvaretabellen og beregningsdatabasen ved Institutt for ernæringsforskning. Norsk epidemiologi, 10 (1), 7-16 Hentet fra https://www.ntnu.no/ojs/index.php/norepid/article/view/509.

University of Cambridge. (2015). DAPA [Diet, Anthropometry and Physical Activity] Measurement Toolkit . Hentet fra http://dapa-toolkit.mrc.ac.uk/.

Anbefalt litteratur

Almendingen, K., Fausa, O., Høstmark, A., Bratlie, J., Mørkerid, L., Aabakken, L. & Vatn, M. (2009). Serum nutrients and habitual dietary intake in colectomized FAP patients in Norway. European Journal of Nutrition, 48 (3), 129-136 Hentet fra https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs00394-008-0772-1.pdf.

Almendingen, K., Hofstad, B. & Vatn, M. H. (2002). Does Intake of Alcohol Increase the Risk of Presence and Growth of Colorectal Adenomas Followed-up in situ for Three Years? Scandinavian Journal of Gastroenterology, 37 (1), 80-87 Hentet fra tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/003655202753387400?needAccess=true

Almendingen, K., Jordal, O., Kierulf, P., Sandstad, B. & Pedersen, J. I. (1995). Effects of partially hydrogenated fish oil, partially hydrogenated soybean oil, and butter on serum lipoproteins and Lpa in men. Journal of lipid research, 36 (6), 1370 Hentet fra http://www.jlr.org/content/36/6/1370.full.pdf+html.

Berstad, P., Randby, A., Seim Ekeland, G., Ulveland, H., Omland, T. & Almendingen, K. (2012). Body fat and fat-free mass measured by bioelectric impedance spectroscopy and dual-energy X-ray absorptiometry in obese and non-obese adults. The British journal of nutrition, 107 (8), 1192-1200 Hentet fra https://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com:443/HIOA:default_scope:TN_scopus2-s2.0-84863804012

Eide, H. K., Benth, J. S., Sortland, K., Halvorsen, K. & Almendingen, K. (2015). Prevalence of nutritional risk in the non-demented hospitalised elderly: a cross-sectional study from Norway using stratified sampling.Journal of Nutritional Science, 4 (e18) Hentet fra https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/47664/jns20158.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

(Pensumliste ajour: 23.11.2017.Gjennomgått av Biblioteket Kjeller, EA og KK. APA-stil.)