Programplaner og emneplaner - Student
SERNB1400 Food Knowledge Course description
- Course name in Norwegian
- Matkunnskap
- Study programme
-
Bachelor's Programme in Public Nutrition
- Weight
- 10.0 ECTS
- Year of study
- 2016/2017
- Programme description
- Course history
-
Required preliminary courses
Godkjente arbeidskrav i SERNB1200 og SERNB1300.
Learning outcomes
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten
- har bred kunnskap om de ulike typer toksiner som kan forekomme i mat og drikke
- har kunnskap om viktige prinsipper og metoder innen faget toksikologi
- har kunnskaper om genmodifisert mat
- har bred kunnskap om matbåren sykdom og hvordan matvarer bør behandles på en hygienisk forsvarlig måte for å forebygge sykdom
- har bred kunnskap om HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) og kritiske kontrollpunkter i matvarekjeden, og drøfte betydning av disse for trygg mat
- har bred kunnskap om matvarenes egenskaper og de ulike gruppene som de vanligvis deles i
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende kunnskap om mikroorganismers funksjon, forekomst og betydning ved håndtering av matvarer
- kan bruke matvarer fra ulike matvaregrupper for å sette sammen måltider og menyer
Content
- Toksikologi.
- Mikrobiologi og hygiene.
- Kvalitetskontroll.
- Risikohåndtering.
- Matvarekunnskap.
- Praktisk matlaging og demonstrasjoner fra de forskjellige matopplysningskontorene.
Teaching and learning methods
Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, laboratorieforsøk, kjøkkenøvelser og selvstudium.
Course requirements
Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:
- 100 prosent deltakelse på en laboratorieøvelse, inntil seks studenter i gruppa.
- En skriftlig grupperapport fra laboratorieøvelsen på 2500-4000 ord.
- Planlegge og gjennomføre en matdemonstrasjon, inntil seks studenter i gruppa.
Assessment
Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.
Eksamensform: Prosjekteksamen, 6000-10000 ord, én uke, gruppe på tre til fire studenter.
Sensorordning: En intern og en ekstern.
Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.
Hjelpemidler til vurdering/eksamen
Alle.
Pensumliste
Obligatorisk litteratur
Aune, T. (2007). Næringsmiddeltoksikologi: Tilsetningsstoffer, miljøgifter og naturlige toksiner (2. utg.). Kristiansand: Høyskoleforl.
Innli, K. E. (2006). Fra råvare til mat og drikke (2. utg.). Oslo: Yrkeslitteratur.
Kirkegaard, E. & Vestergaard Hansen, P. (1997). Levnedsmiddelhygiejne (5. utg.). [Valby]: Borgen.[kap. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 og 9]
Matinformasjonsforskriften. (2014). Forskrift om matinformasjon til forbrukerne . Hentet frahttps://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2014-11-28-1497
Næringsmiddelhygieneforskriften. (2008). Forskrift om næringsmiddelhygiene . Hentet frahttps://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2008-12-22-1623
Smolan, G. & Vaksvik, S. (2014). HACCP: Arbeid med mattrygghet . Oslo: Yrkeslitteratur AS.[Del I og del II]
(Pensumliste ajour: 2016-10-24. Gjennomgått av Biblioteket Kjeller, APA-stil. (kk))