EPN-V2

SERNB1400 Food Knowledge Course description

Course name in Norwegian
Matkunnskap
Study programme
Bachelor's Programme in Public Nutrition
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2016/2017
Course history

Required preliminary courses

Godkjente arbeidskrav i SERNB1200 og SERNB1300.

Learning outcomes

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten

  • har bred kunnskap om de ulike typer toksiner som kan forekomme i mat og drikke
  • har kunnskap om viktige prinsipper og metoder innen faget toksikologi
  • har kunnskaper om genmodifisert mat
  • har bred kunnskap om matbåren sykdom og hvordan matvarer bør behandles på en hygienisk forsvarlig måte for å forebygge sykdom
  • har bred kunnskap om HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) og kritiske kontrollpunkter i matvarekjeden, og drøfte betydning av disse for trygg mat
  • har bred kunnskap om matvarenes egenskaper og de ulike gruppene som de vanligvis deles i

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende kunnskap om mikroorganismers funksjon, forekomst og betydning ved håndtering av matvarer
  • kan bruke matvarer fra ulike matvaregrupper for å sette sammen måltider og menyer

Content

  • Toksikologi.
  • Mikrobiologi og hygiene.
  • Kvalitetskontroll.
  • Risikohåndtering.
  • Matvarekunnskap.
  • Praktisk matlaging og demonstrasjoner fra de forskjellige matopplysningskontorene.

Teaching and learning methods

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid, laboratorieforsøk, kjøkkenøvelser og selvstudium.

Course requirements

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • 100 prosent deltakelse på en laboratorieøvelse, inntil seks studenter i gruppa.
  • En skriftlig grupperapport fra laboratorieøvelsen på 2500-4000 ord.
  • Planlegge og gjennomføre en matdemonstrasjon, inntil seks studenter i gruppa.

Assessment

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.

Eksamensform: Prosjekteksamen, 6000-10000 ord, én uke, gruppe på tre til fire studenter.

Sensorordning: En intern og en ekstern.

Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.

Hjelpemidler til vurdering/eksamen

Alle.

Pensumliste

Obligatorisk litteratur

Aune, T. (2007). Næringsmiddeltoksikologi: Tilsetningsstoffer, miljøgifter og naturlige toksiner (2. utg.). Kristiansand: Høyskoleforl.

Innli, K. E. (2006). Fra råvare til mat og drikke (2. utg.). Oslo: Yrkeslitteratur.

Kirkegaard, E. & Vestergaard Hansen, P. (1997). Levnedsmiddelhygiejne (5. utg.). [Valby]: Borgen.[kap. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 og 9]

Matinformasjonsforskriften. (2014). Forskrift om matinformasjon til forbrukerne . Hentet frahttps://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2014-11-28-1497

Næringsmiddelhygieneforskriften. (2008). Forskrift om næringsmiddelhygiene . Hentet frahttps://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2008-12-22-1623

Smolan, G. & Vaksvik, S. (2014). HACCP: Arbeid med mattrygghet . Oslo: Yrkeslitteratur AS.[Del I og del II]

(Pensumliste ajour: 2016-10-24. Gjennomgått av Biblioteket Kjeller, APA-stil. (kk))