EPN-V2

SERNB1300 Micronutrients and other Bioactive Compounds Course description

Course name in Norwegian
Mikronæringsstoffer og andre bioaktive kostkomponenter
Study programme
Bachelor's Programme in Public Nutrition
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2017/2018
Course history

Required preliminary courses

Godkjente arbeidskrav i SERNB1100.

Learning outcomes

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:

Kunnskap

Studenten

  • har bred kunnskap om fordøyelse, omsetning/metabolisme, funksjon, behov, og utnyttelse av mikronæringsstoffer
  • har bred kunnskap om kilder til, og innhold av mikronæringsstoffer i ulike matvaregrupper, samt utvikling i norsk kosthold
  • har bred kunnskap om anbefalingene for mikronæringsstoffer og grunnlaget for disse anbefalingene
  • har kunnskap om andre bioaktive kostkomponenter og mulige funksjoner av disse
  • har bred kunnskap om konsekvenser av høye og lave inntak av de ulike mikronæringsstoffene
  • har innsikt i hvordan omsetning av mikronæringsstoffer ved ulike behov gjør seg gjeldende og gjøre en vurdering av ernæringsstatus for de ulike mikronæringsstoffer

Ferdigheter

Studenten

  • kan anvende næringsberegningssystem som verktøy for vurdering og sammensetning av kosthold i forhold til makro- og mikronæringsstoffer
  • kan justere en dagsmeny eller et måltid i henhold til kostanbefalingene både teoretisk og i praktisk kjøkkenarbeid

Content

  • Ernæringsfysiologi - vitaminer (vitamin A, tiamin, riboflavin, niacin, B6, B12, folsyre, vitamin C, D, E) og mineraler (kalsium, jod, sink, jern, selen, kobber).
  • Bioaktive kostkomponenter.
  • Ernæringsstatus i forhold til mikronæringsstoffene.
  • Næringsberegningssystemer.
  • Praktisk kjøkkenarbeid.

Teaching and learning methods

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesninger, kjøkkenøvelser, datalaboratorium, gruppearbeid og selvstudium.

Course requirements

Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:

  • Minimum 80 prosent deltakelse på datalaboratorium.
  • 100 prosent deltakelse på kjøkkenøvelser.
  • En individuell skriftlig oppgave.

Assessment

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.

Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, fire timer.

Sensorordning: Interne.

Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.

Hjelpemidler til vurdering/eksamen

Ingen.