Programplaner og emneplaner - Student
SERNB1200 Energy and Macronutrients Course description
- Course name in Norwegian
- Energi og makronæringsstoffer
- Study programme
-
Bachelor's Programme in Public Nutrition
- Weight
- 15.0 ECTS
- Year of study
- 2016/2017
- Programme description
- Course history
-
Required preliminary courses
Godkjente arbeidskrav i SERNB1100.
Learning outcomes
Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og ferdigheter:
Kunnskaper
Studenten
- har bred kunnskap om fordøyelse, omsetning/metabolisme, funksjon, behov, og utnyttelse av makronæringsstoffer
- har bred kunnskap om kilder til, og innhold av makronæringsstoffer i ulike matvaregrupper, samt utviklingen i norsk kosthold
- har kunnskap om hvordan energiomsetningen blir regulert i menneskekroppen
- har bred kunnskap om anbefalinger og grunnlaget for anbefalinger for inntak av energi totalt og for makronæringsstoffer
- har bred kunnskap om anbefalinger og grunnlaget for disse for forbruk av energi ved fysisk aktivitet/inaktivitet
- har bred kunnskap om konsekvenser av høye og lave inntak av de underviste makronæringsstoffer
- har kjennskap til de nasjonale og globale ernæringsutfordringene når det gjelder makronæringsstoffer
- har innsikt i hvordan omsetning av makronæringsstoffer ved ulike behov gjør seg gjeldende og gjøre en vurdering av ernæringsstatus for makronæringsstoffer
Ferdigheter
Studenten
- kan utføre enkle kostforsøk for å forstå metabolisme av makronæringsstoffer, henvise til relevant informasjon og presentere resultater i en labrapport, i henhold til gitte kriterier
- kan vurdere inntak av makronæringsstoffer i kostholdet basert på norske anbefalinger
Content
- Ernæringsfysiologi knyttet til makronæringsstoffene: karbohydrater, fett, proteiner, alkohol.
- Energiomsetning, energiforbruk ved ulike typer fysisk aktivitet.
- Ernæringsbiokjemi.
- Anbefalinger om sammensetningen av kostholdet for de energigivende næringsstoffene.
Teaching and learning methods
Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom forelesning, gruppearbeid, selvstudium og laboratorieøvelser.
Course requirements
Følgende arbeidskrav må være godkjent for å fremstille seg til eksamen:
- En praktisk gruppeoppgave i laboratorium med skriftlig laboratorierapport, inntil 1000 ord og muntlig framlegg, inntil seks studenter i gruppa.
- Individuell skriftlig oppgave, inntil 2500 ord.
Assessment
Eksamensinnhold: Læringsutbyttene.
Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, fem timer.
Sensorordning: Interne.
Vurderingsuttrykk: Gradert skala A-F.
Hjelpemidler til vurdering/eksamen
Kalkulator.
Pensumliste
Obligatorisk
Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2001). Human energy requirements : Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation Rome, 17-24 October 2001 (Food and nutrition technical report series. 1). Roma. Hentet fra http://www.fao.org/3/a-y5686e.pdf
Frayn, K. N. (2010). Metabolic regulation : a human perspective (3. utg.). Chichester: Wiley-Blackwell.
Geissler, C. & Powers, H. J. (Red.). (2011). Human nutrition (12. utg.). Edinburgh: Churchill Livingstone Elsevier. [Også tilgjengelig som e-bok: https://www-dawsonera-com.ezproxy.hioa.no/readonline/9780702044373/]
Hauge, J. G., Aakvaag, R. K. & Christensen, T. B. (2001). Biokjemi: en grunnbok (4. utg.). Oslo: Universitetsforlaget.
Nordic council of ministers. (2013). Nordic nutrition recommendations 2012 : part 1 : summary, principles and use (5. utg.). Hentet fra: http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:745780/FULLTEXT01.pdf
World health organization. (2007). Protein and amino acid requirements in human nutrition : Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation (WHO Technical Report Series 935). Geneva: WHO. Hentet fra:http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43411/1/WHO_TRS_935_eng.pdf?ua=1
Anbefalt tilleggslitteratur
Henriksen, H. B. & Kolset, S. O. (2007). Sukkerforbruk og folkehelse. Tidsskrift for Den norske legeforening, 127 (17), 2259-2262. Hentet fra: http://tidsskriftet.no/article/1579639
Kolset, S. O. (2003). Glykemisk indeks. Tidsskrift for Den norske legeforening, 123 (22), 3218-3221. Hentet fra: http://tidsskriftet.no/article/1579639
Lægreid, L. M., Bruarøy, S. & Reigstad, H. (2005). Fosterskade ved alkoholbruk i svangerskap. Tidsskrift for Den norske legeforening, 125 (4), 445-447. Hentet fra: http://tidsskriftet.no/article/1147680
Mørland, J. (2003). Biologiske virkningsmekanismer og noen kliniske effekter av alkohol. Tidsskrift for Den norske legeforening, 123 (2), 180-184. Hentet fra: http://tidsskriftet.no/article/658059
Pedersen, J. I., Tverdal, A. & Kirkhus, B. (2004). Kostendringer og dødelighetsutvikling av hjerte- og karsykdommer i Norge. Tidsskrift for Den norske legeforening, 124 (11), 1532-1536: ill. Hentet fra:http://tidsskriftet.no/article/1027613
Skjøtskift, S. (2003). Alkohol som medvirkende faktor i noen vanlige kliniske situasjoner. Tidsskrift for Den norske legeforening, 123 (2), 185-187. Hentet fra: http://tidsskriftet.no/article/658312
United nations System Standing Committee on Nutrition. (2010). 6th report on the world nutrition situation: progress in nutrition . Hentet fra: http://www.unscn.org/files/Publications/RWNS6/html/index.html
World health organization. (2003). Diet nutrition and the prevention of chronic diseases : Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation (WHO Technical Report Series 916). Geneva: WHO. Hentet fra:http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42665/1/WHO_TRS_916.pdf
(Pensumliste ajour: 2016-11-30. Gjennomgått av Biblioteket Kjeller, APA-stil. kk)