Programplaner og emneplaner - Student
OASV4000 Financial Management in Public Sector Course description
- Course name in Norwegian
- Virksomhetsstyring i offentlig sektor
- Study programme
-
Master's Programme in Public Administration and ManagementElective modules, Master's Programme in Public Administration and ManagementExecutive Master in Public ManagementElective modules, Master Programme in Public Management
- Weight
- 10.0 ECTS
- Year of study
- 2025/2026
- Curriculum
-
FALL 2025
- Schedule
- Programme description
- Course history
-
Introduction
Politikere, ledere og medarbeidere i både kommunene, fylkeskommunene og statlige virksomheter styrer store økonomiske verdier i produksjonen av velferdsgoder for samfunnet. For å bidra til at dette gjøres så effektivt som mulig er det et stort behov for kunnskap og ferdigheter i å utforme, iverksette, bruke, evaluere og videreutvikle virksomhetsstyring i offentlig sektor på best mulig måte. Virksomhetsstyring i offentlig sektor bygger på strategi, ledelse, mikroøkonomi, budsjett og regnskap og dekker i tillegg viktige områder som mål- og resultatstyring, risikostyring, gevinstrealisering, evaluering og revisjon. Emnet bygger på regelverk, forskning og praksis både i Norge og internasjonalt.
Undervisningsspråk er norsk.
Required preliminary courses
Ingen forkunnskapskrav.
Learning outcomes
Studenten skal etter å ha fullført emnet ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
Studenten har
- inngående kunnskap om konstituerende styring og eierstyring i statlig- og kommunal sektor
- inngående kunnskap om virksomhetsstyring herunder mål- og resultatstyring og dynamisk budsjettering
- inngående kunnskap om utforming, iverksetting, bruk, evaluering og videreutvikling av virksomhetsstyring i offentlig sektor
- innsikt i fagområdene eierstyring og virksomhetsstyring i offentlig sektor bygger på.
- innsikt i utilsiktede effekter og etiske problemstillinger i virksomhetsstyring i offentlig sektor
- innsikt i bruk av digitale ressuser i virksomhetsstyring i offentlig sektor
Ferdigheter
Studenten kan
- analysere, kritisk vurdere og anvende informasjon fra ulike kilder i utforming, iverksetting, bruk, evaluering og videreutvikling av virksomhetsstyring i offentlig sektor
- utforme og evaluere virksomhetsstyring i offentlig sektor av begrenset omfang
- utføre et mindre selvstendig forsknings- og utviklingsprosjekt med veiledning i tråd med etiske forskningsstandarder og akademiske krav innenfor virksomhetsstyring i offentlig sektor
Generell kompetanse
Studenten kan
- bidra til å utvikle virksomhetsstyring i innovasjoner og reformer i offentlig sektor
Teaching and learning methods
Emnet gjennomføres med samlinger på 2 dager gjennom semesteret med forelesninger, presentasjoner, diskusjoner og gruppearbeid. Emnet krever at studentene deltar i aktivtetene på samlingene, bruker læringsressursene på Canvas aktivt og arbeider med prosjektoppgaven. Det gis veiledning for de som ønsker det knyttet til problemstilling og utkast til prosjektoppgave.
Course requirements
Ingen arbeidskrav eller obligatoriske aktiviteter.
Assessment
Ordinær eksamen i emnet er en prosjektoppgave. Studentene skal skrive en prosjektoppgave enten i gruppe på inntil 3 personer eller individuelt. Besvarelsen skal ha et omfang på 10-15 sider eksklusiv forside, litteraturliste og vedlegg. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial/Calibri 12 pkt. Linjeavstand: 1,5.
Ny og utsatt eksamen i emnet arrangeres som en individuell hjemmeeksamen over fire døgn (96 timer). Besvarelsen skal ha et omfang på 10-15 sider eksklusiv forside, litteraturliste og eventuelle vedlegg. Skrifttype og skriftstørrelse: Arial/Calibri 12 pkt. Linjeavstand: 1,5.
Permitted exam materials and equipment
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Grading scale
Gradert skala A - F
Examiners
Det benyttes intern og ekstern sensor til sensurering av besvarelsene.
Et uttrekk på minst 25 % av besvarelsene sensureres av to sensorer. Karakterene på disse samsensurerte besvarelsene skal danne grunnlag for å fastsette nivå på resten av besvarelsene.
Course contact person
Marie Viken