Programplaner og emneplaner - Student
KFKMU26100 Subject 1: Mathematics 2U Course description
- Course name in Norwegian
- Emne 1: Tall, algebra og funksjoner
- Study programme
-
Mathematics 2MU, grade 5-10
- Weight
- 15.0 ECTS
- Year of study
- 2025/2026
- Curriculum
-
FALL 2025
- Schedule
- Programme description
- Course history
-
Introduction
I emne 1 er det fokus på tall, algebra og funksjoner. Innenfor tall vil det fokuseres på rasjonale og irrasjonale tall. Utvikling av algebraisk tenkning gjennom ulike tilnærminger som generaliseringsperspektivet, funksjonsperspektivet og modelleringsperspektivet vektlegges.
Recommended preliminary courses
Gradert skal A-F.
Required preliminary courses
Opptak til studiet.
Learning outcomes
Undervisningsspråk: Norsk
I dette emnet får studentene kunnskap om ulike helsefremmende - og kliniske arbeidsmetoder som er relevante for psykisk helsearbeid. Arbeidsmetodene som studentene blir kjent med gjennom emnet blir anvendt i psykisk helsearbeid i Norge i dag, på ulike nivåer i tjenesten i arbeid med barn, unge og voksne, i ulike kontekster.
Metodene baser seg på internasjonal forskning og representerer ulike perspektiv på behandling i psykisk helsearbeid, herunder pedagogiske tiltak, psykologiske tiltak, medisinsk behandling, selvhjelpstiltak, livsstilsendringer, relasjonsarbeid, legemiddelbruk og fysisk aktivitet.
Det er en nasjonal målsetting at ansatte i helse- og velferdstjenestene skal arbeide etter prinsipper for kunnskapsbasert praksis. Dette emnet vil gi studentene ferdigheter til å kritisk reflektere rundt egne arbeidsmetoder og integrere forskning med klinisk erfaring og pasientens verdier og preferanser.
Studentene vil også få innføring i kvalitetsforbedringsarbeid og implementeringsprosesser som gir studentene et grunnlag for å bidra til nytenkning og fagutvikling innen fagområde.
Content
Tall, algebra og funksjoner
- Arbeide med tall og tallregning i skolen med spesielt fokus på brøk, potenser og røtter.
- Utvikle god kunnskap om ulike tilnærminger til algebra som generalisert aritmetikk, funksjoner, modellering og problemløsning.
- Tidlig algebra, arbeid med utvikling av algebraisk tenkning hos elever på mellom og ungdomstrinn
- Arbeid med likninger, herunder annengradsligninger og ligningssett,
- Kunne og forstå ulike representasjoner av funksjoner og variabelbegrepet
- Kunne grunnleggende egenskaper ved sentrale funksjoner
- Arbeid med modellering av virkeligheten ved hjelp av sentrale funksjonstyper
- Kjenne betydningen av en kovariant tilnærming til funksjoner for å studere og modellere endring og utvikling.
- Arbeid med derivasjon av enkle polynomfunksjoner, og knytte dette til målene om endring og utvikling i grunnskolen.
- Arbeid med integrasjon av enkle polynomfunksjoner.
- Bruk av Dynamiske læringssystemer (DLS) som GeoGebra for utforskning av matematiske begreper og sammenhenger.
- Gode kunnskaper om ulike matematikkdidaktiske teorier og rammeverk som bidrar til innsikt om undervisningskunnskap i matematikk knyttet til
- Planlegging, gjennomføring og evaluering av undervisning
- Design og valg av gode oppgaver og aktiviteter,
- Kommunikasjon i matematikk
- Vurdering i matematikk
Kjerneelementer
Fagets seks kjerneelementer blir ivaretatt ved at de danner grunnlaget for oppgaver og aktiviteter på samlingene. Det vil være fokus på rike oppgaver som inviterer til utforsking og problemløsning og som innebærer ulike varianter av de andre kjerneelementene.
Kjerneelementene i matematikk er:
- Utforskning og problemløsning
- Modellering og anvendelser
- Resonnering og argumentasjon
- Representasjon og kommunikasjon
- Abstraksjon og generalisering
- Matematiske kunnskapsområder
Grunnleggende ferdigheter
Kurset skal gjøre studentene fortrolige med de grunnleggende ferdighetene å kunne uttrykke seg skriftlig og muntlig, å kunne lese og regne og å kunne bruke digitale verktøy i faget matematikk, slik disse er utformet i gjeldende plan for matematikk i grunnskolen.
Teaching and learning methods
Arbeidet i kurset vil i hovedsak integrere både faglige og didaktiske aspekter. Kurset er organisert i tre samlinger i høstsemesteret. Samlingene går over to hele dager. Samlingene vil bli brukt til aktiviteter som krever samhandling. Mellom samlingene forventes det at studentene jobber med oppgaver. To av oppgavene vil være arbeidskrav i kurset (se avsnittet «Arbeidskrav»).
Course requirements
Følgende arbeidskrav må være godkjent før eksamen i emne 1 (høstsemesteret) kan avlegges:
- To matematikkfaglige innleveringsoppgaver knyttet til emne 1
- To prosjektoppgaver gitt i løpet av semesteret. Omfang: 4000-5000 ord. Organiseringen av oppgavene og oppgavenes tema fastsettes av fagansvarlig etter drøfting med studentene. Oppgavenes tema skal bidra til å utvikle overførbar dybdekunnskap innenfor emnene tall og algebra. Oppgavene bør knyttes til praksis på egen skole og innebære samarbeid med og erfaringsdeling med eget kollegium. Prosjektoppgavene er utformet slik at studentene må sette seg inn i og anvende nyere matematikkdidaktisk forskning i analyse og drøfting av blant annet egen praksis.
- Pedagogisk bruk av digitale verktøy forutsettes.
Alle besvarelser skal leveres i gruppe. Arbeidskravene er med på å danne grunnlag for skriftlig eksamen. For utfyllende informasjon om arbeidskrav, se programplanen.
Assessment
Emnet vil benytte varierte studentaktive arbeidsformer. Emnet inkluderer deltakelse i studiegruppe, seminarer og læringssti er ulike arbeidsformer. Studentene får tilbud om inntil 2 timer veiledning per prosjektoppgave.
Permitted exam materials and equipment
For å fremstille seg til eksamen må følgende godkjent:
- Deltakelse i obligatoriske aktiviteter, 80 % deltakelse i studiegruppe
- Læringssti, med e-læringsmoduler, quiz, skriftlige oppgaver, medstudentrespons, og diskusjonsforum
- Prosjektbeskrivelse, skriftlig individuell/gruppe oppgave med muntlig fremlegg i studiegruppe. Omfang individuelt: 750 ord (+/- 10 %). Gruppe: 1000 ord (+/- 10 %).
Grading scale
Det gis gradert karakter (A-F).
Examiners
Alle hjelpemidler er tillatt så lenge regler for kildehenvisning følges.
Admission requirements
To sensorer vurdere hver besvarelse. Minimum 20 % av besvarelsene vurderes av ekstern sensor. Ekstern sensors vurdering skal komme alle studentene til gode.