EPN-V2

KDM1100 Ideation and basic knowledge Course description

Course name in Norwegian
Idéutvikling og grunnleggende fagforståelse
Study programme
Bachelor Programme in Art and Design
Weight
30.0 ECTS
Year of study
2025/2026
Curriculum
FALL 2025
Schedule
Course history

Introduction

Emnet tar for seg idéutvikling av klær og hvordan idéer kan visualiseres og presenteres. Det gis en innføring i grunnleggende sømteknikk og arbeid med formforståelse og formbygging og det undervises i moteteori og motehistorie. Dokumentasjon, formidling og vurdering av eget arbeid både muntlig, skriftlig, visuelt og digitalt står sentralt.

Prosjekter i emnet:

Temaer: Skjørt, drapering, skjorte og avsluttende eksamen.

Gjennom semesteret har studiet design- og tegneundervisning med søkelys på hvordan idéer oppstår, kan bearbeides og visualiseres til et moteuttrykk. I tillegg er det undervisning i digitale medier som tar for seg utprøving, redigering og presentasjon. Prosjektene har til felles at det jobbes med bærekraft på ulikt vis der det blir gitt opplæring i generell bruk av materialer og metoder som anvendes i motefaglige prosesser. I tillegg til relevant mønsterkonstruksjon som blant annet tar for seg målskjema og tilpasning av ulike grunnformer, fremstilling av tekniske detaljer og sømteknikker.

Prosjekt: Grunnform skjørt (individuelt arbeid)

Faglig innhold er en introduksjon til ulike skjørtemodeller med utgangspunkt i grunnform skjørt.

Prosjekt: Drapering (individuelt eller gruppearbeid)

Prosjektet gir opplæring i ulike tegne- og designteknikker i tillegg til teknikker og materialer knyttet til drapering og tredimensjonalt arbeid på byste. Det legges stor vekt på studentens egen research, utforsking og design.

Prosjekt: Skjorte (individuelt arbeid)

Studenten skal utarbeide et design, et mønster og et produkt. Prosjektet gir opplæring i ulike sømteknikker knyttet til tekniske detaljer på skjorta.

Prosjekt: Avsluttende eksamensprosjekt (individuelt arbeid)

Se under vurdering for nærmere beskrivelse av eksamen. Det vises ellers til Timeplan (TP) og undervisningsplanene som spesifiserer innholdet i hvert enkelt prosjekt

Required preliminary courses

Ingen ut over opptakskrav.

Learning outcomes

Fagplanen tilhørende dette emnet er lagt på emne M5GMT1100 Matematikk, emne 1.

Sentralt i emnet er arbeid med ulike sider av geometri og måling. I den sammenheng arbeides det også med utvikling av matematisk språk og tenkning med vekt på bevis og matematisk teoribygging. I dette emnet fordyper studenten seg i noen av de matematikkdidaktiske og matematikkfaglige temaene fra matematikk 1. Blikket er mer rettet mot forskning enn i matematikk 1. En vesentlig del av dette emnet er å gjennomføre et utviklingsarbeid.

Teaching and learning methods

Ingen.

Course requirements

Se fagplanen.

Assessment

Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjente arbeidskrav og deltakelse i bestemte faglige aktiviteter.

Arbeidskravene er ment å bidra til å kvalitetssikre at studentene har kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse knyttet til emne 4. Følgende arbeidskrav må være godkjent før avsluttende eksamen kan avlegges:

  • En oppgaveinnlevering knyttet til matematiske og fagdidaktiske emner. Dette arbeide skal være en estetisk oppgave. Gruppeinnlevering. Omfang 2000 ord +/- ti prosent.
  • Krav om deltakelse i undervisningen (som beskrevet under «Arbeidskrav» i den innledende delen av fagplanen).

Permitted exam materials and equipment

Eksamen består av to komponenter:

  • Komponent 1: Skriftlig utviklingsarbeid i gruppe. Normalt fire studenter per gruppe. Omfang: mellom 7000 og 10000 ord.
  • Komponent 2: Individuell muntlig eksamen som tar utgangspunkt i det skriftlige utviklingsarbeidet, men som også vil omfatte andre spørsmål knyttet til pensum for emne 4. Omfang: ca. 30 minutter.

Begge komponenter må være gjennomført for at vurdering skal kunne foretas. De to eksamenskomponentene vurderes samlet. Det gis én individuell karakter på eksamen.

Ny/utsatt eksamen

Ny/utsatt eksamen gjennomføres som ved ordinær eksamen. Ved ikke bestått karakter i emnet får studenten en begrunnelse for om utviklingsarbeidet må omarbeides før ny muntlig eksamen. Begge komponenter vurderes samlet ved ny eksamen. Utviklingsarbeidet fra ordinær eksamen kan eventuelt omarbeides én gang. Ved ytterligere forsøk må nytt utviklingsarbeid skrives. Da inngår studenten i en ny gruppe, hvis mulig. Ellers blir det tilrettelagt for et individuelt utviklingsarbeid med mindre omfang. I begge tilfeller skal den muntlige eksamenen gjennomføres på nytt på samme måte som ved ordinær eksamen.

Grading scale

Det benyttes en karakterskala fra A til E for bestått og F for ikke bestått.

Examiners

Begge eksamenskomponentene vurderes av en intern og en ekstern sensor.