Programplaner og emneplaner - Student
ENBYO6000 Building energy simulation Course description
- Course name in Norwegian
- Energisimulering av bygninger
- Study programme
-
Building energy simulation
- Weight
- 5.0 ECTS
- Year of study
- 2022/2023
- Programme description
- Course history
-
Introduction
Emnet gir kompetanse om kontrollberegning av både energibruk og inneklima i bygninger. Dette omfatter TEK17 §14 (energieffektivitet), energimerking, BREEAM NOR, passivhus-kriterier (NS 3700, NS 3701), og FutureBuilt kriterier for plusshus. I tillegg dekkes vurdering av reell energibruk og inneklima (jf. TEK17 §13) ved gjeldende lokalklima.
Emnet er basert på bruk av programvaren SIMIEN, men gir også grunnleggende kompetanse som er nødvendig for å bruke andre simuleringsverktøy som oppfyller NS 3031:2014 / SN-NSPEK 3031:2020.
Recommended preliminary courses
Noe kjennskap til energimarkedet og grunnleggende dataferdigheter (Windows), er en fordel.
Required preliminary courses
Ingen.
Learning outcomes
Etter å ha gjennomført dette emnet har studenten følgende læringsutbytte, definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
;
Kunnskap:
Studenten har kunnskap om
- forskrifter og standarder relatert til kontrollberegning av energibruk og inneklima i bygg
- definisjon og kilder for inndata for bygningssimulering, samt krav til dokumentasjon
- forutsetninger og metoder for bruk av programvaren til ulike formål
;
Ferdigheter:
Studenten kan
- metoder for å håndtere bygningsgeometri, og overføring til programvare. Dette inkluderer håndtering av komplisert geometri, og håndtering av spesielle soner som kald loft, glassgård, og garasjer/ parkeringskjeller
- bearbeiding av relevante inndata for bygningssimulering, inkludert alle energitiltak (U-verdier, kuldebro, infiltrasjon, og energiforsyningssystemer).
- dynamisk simulering av inneklima, vurdering beregningsresultater, og mulige tiltak for å bedre inneklima (f.eks. termisk komfort) og energibehov.
;
Generell kompetanse:
Studenten kan
- gi god formidling av resultater visuelt og skriftlig;
Teaching and learning methods
Undervisning er i form nettsamlinger på Zoom, med opptak. Opptakene gjøres kun tilgjengelig for emnedeltagerne for å muliggjør gjentatt avspilling.;Nettsamlingene gjennomføres etter normal arbeidstid, f.eks. oppstart kl. 16:00. I utgangspunktet planlegges 6 nettsamlinger på 3,5t hver.
Emnet bruker CANVAS som digital læringsplattform for å formidle informasjon om nettsamlinger, pensum, oppgaver og innleveringer.
Arbeidsformen er i form av både små beregningsoppgaver og virkelighetsnære beregningsoppgaver, og alle kan se hva de andre leverer. Deltagerne kan også samarbeide over nett slik at de opparbeider sitt personlige læringsnettverk. Hver undervisningsbolk har nettbaserte oppgaver (f.eks. flervalg, deretter progressive regneoppgaver) som hjelpemiddel for de enkelte deltagers progresjon.
Vurderingsformen på disse oppgavene er formativ, dvs. feedback for å gi læring.
Veiledning utover kommunikasjon via Canvas avtales av den enkelte student med lærer.
Deltakerne må ha egen PC med egen programvarelisens.
Course requirements
Som følge av klimaendringene har flere land i verden økt sin produksjon av fornybar energi. Produksjon av solenergi, utviklingen av AMS-målere som måler ;hvor mye egenprodusert kraft en kunde mater inn i nettet, batteripakker, bygningsautomasjon og andre energilagringsmuligheter bidrar til å skape et nytt energilandskap. Mange sluttbrukere har et ønske om selvstendighet i produksjon og forvaltning av sine energibehov. Dette emnet vil gi kunnskap om hvordan de ulike aktørene (produsenter (små- og store kraftselskaper, private aktører), nettselskaper, eiendomsforvaltere, sluttbrukere) vil kunne delta i markedene for egenproduksjon, energitjenester, forbrukerfleksibilitet og lagring av energi, samt utvikle forståelse for mekanismen i blockchainteknologien og hvordan den kan påvirke energimarkedet. Blockchain er en generell teknologi som også kan tas i bruk i forvaltningen av energi. Den utfordrer de kjente markedsplassene for elektrisitet, blockchain vil kunne muliggjøre en desentralisert energiforvaltning slik at elektrisitet sikkert og enkelt kan styres, distribueres, kjøpes og selges på andre markedsplasser enn tidligere, inkludert i bilaterale avtaler mellom private aktører.
Assessment
Etter å ha gjennomført dette emnet, har studenten følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.
;
Kunnskap
Studenten vil ha kunnskap om:
- sentrale temaer og problemstillinger knyttet til energiforvaltning
- EU’s taksonomi i bruken av FN’s bærekraftsmål
- produksjon og distribusjon av elektrisk energi
- fagområdets historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet;
- blockchainteknologien og hvordan den kan bidra til å løse ulike typer problemer
- regulatoriske forhold knyttet til energikjeden og teknologisk innovasjon
;
Ferdigheter;
Studenten
- kan anvende faglig kunnskap om EUs klassifisering av bærekraftige aktiviteter, taksonomien
- kan analysere sammenheng;mellom;energibruk, lokal energiproduksjon og lokal energilagring
- kan finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff som forklarer hvordan tradisjonelle forretningsmodeller blir satt på spill når ny teknologi tas i bruk
- kan anvende faglig kunnskap om mekanismen i blockchainteknologien, og forstå hvordan den kan fungere i lokale energisamfunn
;
Generell kompetanse
Studenten
- har innsikt i forsknings- og utviklingsarbeid innenfor fagområdet;
- kjenner;til nytenking og kreativitet i prosesser i lokale energisamfunn
- har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger;i lys av teknologisk innovasjon
- kan formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger som bidrar til å kunne skape et nytt energilandskap ved hjelp av blockchain
Permitted exam materials and equipment
Undervisningen er organisert ved at nettsamlingene gjennomføres på Zoom, med opptak. Undervisningsspråkene vil være norsk og engelsk. Opptak gjør at det er mulig å spille av hele eller deler av samlingen i ettertid. Studentene kan repetere «vanskelig» lærestoff så mange ganger de ønsker, og dette vil også kunne fange opp de som eventuelt ikke kunne delta på nettsamlingen. Nettsamlingene gjennomføres på ettermiddag, med oppstart kl. 17.00.
Canvas brukes;som digital læringsplattform for å få informasjon om nettsamlinger, pensum, studentaktiviteter og innleveringer.
Veiledning utover kommunikasjon via Canvas avtales av den enkelte student med lærer.
Nettsamlingene vil bestå av forelesninger holdt av faglærer og gjesteforelesere fra bransjen. I løpet av hver nettsamling blir studentene delt opp i break-out rooms der de vil samarbeide om å løse relevante problemstillinger rettet mot energibransjen og de mulighetene blockchain gir i dette landskapet, samt diskutere gjennomgått fagstoff.
Grading scale
Mappeinnlevering bestående av 6 skriftlige innleveringer.
Eksamensresultatet kan påklages
Examiners
Gradert skala A-F
Course contact person
To interne sensorer.
Overlapping courses
Ingen.