EPN-V2

ELI2100 Bio-inspired systems Course description

Course name in Norwegian
Bioinspirerte systemer
Study programme
Bachelor’s Programme in Electrical Engineering
Weight
10.0 ECTS
Year of study
2025/2026
Curriculum
FALL 2025
Schedule
Course history

Introduction

Gjennom dette emnet vil studenter tilegne seg en dypere forståelse av menneskekroppens systemer, fra et ingeniørperspektiv. Emnet utforsker hvordan ingeniører kan anvende sin tekniske kunnskap for å forstå og interagere med kroppens biologiske systemer. Dette er spesielt relevant i dagens lynraske teknologiske utvikling, som kontinuerlig krever innsikt og ny inspirasjon for å videreutvikle teknologien, særlig innen elektronikk, bioelektronikk, medisinsk teknologi og kunstig intelligens.

Emnet gir også en nødvendig innføring i medisinsk terminologi. Dette gir ingeniører en bedre forståelse av helsepersonells språk og tenkemåte, noe som er avgjørende for et effektivt samarbeid på tvers av disipliner i fremtidige helseprosjekter. I tillegg vil det muliggjøre ferdigheter for å forstå publiseringsmaterialet innen medisin og helse.

Ved å dykke dypere inn i menneskekroppens systemer og funksjoner, kan studentene bli inspirerte til å anvende denne kunnskapen på innovative måter. Dette kan inkludere utvikling av nye teknologier eller forbedring av eksisterende systemer via det bioinspirerte perspektivet. Eksterne og interne forelesere fra akademiske eller industrielle miljø vil bli inviterte til å holde foredrag i det kurset.

Recommended preliminary courses

ELPE1300 Elektriske kretser

ELEK2100 Signalbehandling

Learning outcomes

Læringsutbytte

Etter å ha gjennomført dette emnet, vil studentene ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.

Kunnskap

Studenten skal:

  • Ha en dypere forståelse av menneskekroppens forskjellige systemer, deres funksjoner og interaksjoner med miljøet som f.eks sensoriske organer, og hvordan disse kan modelleres og beskrives fra et ingeniørperspektiv.
  • Lære hvordan tekniske prinsipper kan anvendes på biologiske systemer for å utvikle innovative løsninger og teknologier, som er inspirert av menneskekroppen eller naturen.
  • Forstå sammenheng mellom biologiske systemer i forhold til allerede eksisterende teknologier.

Ferdigheter

Studenten skal:

  • Utvikle robuste problemløsningsferdigheter ved å anvende ingeniørmetoder på komplekse biologiske systemer.
  • Være i stand til å kommunisere effektivt med helsepersonell i tverrfaglige prosjekter og lese faglige vitenskapelige litteratur.
  • Få praktisk erfaring med bruk av teknologi for å måle og analysere biologiske systemer, og kunne bruke denne kunnskapen til å utvikle nye teknologier i fremtiden.

Generell kompetanse

Studenten skal:

  • Få et bedre systemperspektiv og anvende dem i innovative teknologier.
  • Utvikle evnen til å tenke kritisk spesielt med bruk av ingeniørprinsipper mot biologiske systemer, noe som er viktig for å løse komplekse problemer og utvikle innovative løsninger.
  • Utvikle en bevissthet om de etiske hensynene knyttet til bruk av bioinspirerte teknologiske systemer, som for eksempel framtidige KI-teknologier.
  • Kunne anvende ingeniørprinsipper på biologiske systemer, og utvikle en dypere interesse og forståelse for både ingeniørvitenskap og medisin, noe som kan bidra til motivasjon for videre læring og profesjonell utvikling.

Teaching and learning methods

Undervisningen er lagt opp som forelesninger, øvinger og selvstudium. Tilgjengelige digitale hjelpemidler, anbefalt pensum og selvstudium fra forelesningsmaterialet.

Course requirements

  • Individuelt semesterprosjekt og en rapport på maks 5 sider
  • 5 individuelle oppgaver.

Assessment

Individuell skriftlig eksamen under tilsyn på 3 timer.

Eksamensresultat kan påklages.

Ved eventuell ny og utsatt eksamen kan muntlig eksamen bli benyttet. Dersom muntlig eksamen benyttes kan eksamensresultatet ikke påklages.

Permitted exam materials and equipment

Ingen.

Grading scale

Gradert skala A-F.

Examiners

En intern sensor. Ekstern sensor brukes jevnlig.

Overlapping courses

Emnet overlaper 10 stp mot ELI2900, 7stp mot RAB1200 og 9 stp mot ELTS2500.