
Jonas har sett hele Nederland og litt til
– Jeg valgte å dra på utveksling i Nederland på grunn av sykler, på en måte. Det forteller informasjonsteknologi-student Jonas Fjærestad, som har vært på utveksling ved Avans University of Applied Sciences i byen Hertogenbosch i Nederland.
– Jeg hadde hørt så mye bra om Nederland: at man kan sykle overalt, og at det er veldig gå-vennlig. Det virket som et fint land å bo i. Den Bosch har også en veldig koselig gamleby, forteller han.
Jonas poengterer at han ikke hadde så mange byer å velge mellom fordi han valgte å dra på utveksling siste semester av bachelorgraden. Derfor måtte fagtilbudet ved utvekslingsuniversitetet tilsvare bacheloroppgaven ved OsloMet.
Hele vårsemesteret jobber studentene derfor gruppevis, i samarbeid med et selskap eller en oppdragsgiver, og forsøker å komme med en løsning på et problem. Undervisningen skjer på Innovation Quarters, som er et samlingssted av flere skoler og oppstartfirmaer.
– Nå jobber jeg på et prosjekt sammen med andre internasjonale og nederlandske studenter som handler om hvordan folk med demens skal kunne bo hjemme lenger, ved hjelp av teknologi. Det har vært veldig gøy.
– Alle er i samme båt for ett semester, så da fant jeg kjapt noen å bli kjent med. Det er et veldig praktisk prosjekt, og man lærer å jobbe i gruppe med forskjellige mennesker.
– Easy-mode
Jonas er overrasket over hvor lik nederlandsk kultur er den norske.
– Nederlendere har også den typiske middagen i femtida som vi har i Norge. Matbutikkene har selvbetjente kasser, og skolesystemet er vel ganske likt. Nå som sola kom frem, var det også stappfullt på uteserveringene på barene. Alle sto i sola. Selv om det ikke var sitteplasser, sto de i gata med hver sin pils.
– Er det noen ulikheter da?
– De sier jo at nederlendere alltid sier sannheten. Jeg tror det er overdrevet. De jeg har møtt er litt mer frempå enn nordmenn, men de er ikke som stereotypen. Men hvis man skal på utveksling, er Nederland en «easy-mode» hvis man er nervøs for å møte nye mennesker.
Dersom Jonas kunne velge utvekslingsland på nytt, ville han fremdeles valgt Nederland. Likevel legger han til at han hadde hatt godt av å oppleve en kultur som er mer ulik den norske. Samtidig har han blant annet fått mulighet til å oppleve Italia, og mange andre nederlandske byer, i løpet av oppholdet.
– Det er vel også en fordel med å bo i Nederland. Selv om Hertogenbosch er en liten by, kan man ta en times togtur til Amsterdam eller Den Haag. De første helgene reiste jeg bare rundt i Nederland. Jeg tror det går direktetog fra byene ved siden av til Paris, og flyplassen i Amsterdam er også tilknyttet veldig mange andre byer.
Jonas dro blant annet til Nederland fordi det er enkelt å sykle overalt.
– Lettere å være sosial
– Dette semesteret var det ikke så mange utvekslingsstudenter i Hertogenbosch, så da havnet jeg kjapt i en felles WhatsApp-gruppe med de andre for å tekste og finne på ting. Det er mye lettere å være sosial på utveksling fordi det er mange andre internasjonale studenter som også har lyst til å bli kjent med folk.
Jonas forteller både om temadager på utestedene, og en introduksjonsdag for internasjonale studenter. I tillegg arrangerer organisasjonen ESN Breda, ala norske SiO, flere aktiviteter for studenter.
For å finne bolig som student i Hertogenbosch, burde man søke studentbolig gjennom BrabantWonen, forklarer Jonas. Selv var han heldig og ble plukket ut i loddtrekningen om hvem som skulle få bolig. Da endte han med en bolig til omtrent 6000 norske kroner i måneden.
– Jeg har hørt at hvis du ikke får studentbolig, er det vanskelig å finne bolig. Jeg fikk et eget studio med stort vindu, kjøkken og bad, men det er ikke nok til alle.
Da Jonas fikk tilbud om bolig, var det førstemann til mølla å velge hvilken han ville ha. Om du er villig til å dele kjøkken og bad med andre studenter, kan det også bli én til to tusen kroner billigere i måneden.
– Det kommer an på hvor du bor, men det er som alle steder i Europa, at prisene øker veldig. Nederland har relativt høye priser, det er som i Oslo. Skal du ut og spise, blir det 200 kroner.
Opplever landet på en annen måte
– Hva er ditt beste minne fra utvekslingsoppholdet?
– Det var kanskje tok turen til Italia, det var veldig gøy. I Nederland var det nok turen til Utrecht, for da fikk jeg virkelig opplevd hvor fint det er i Nederland, med gamlebyen og kanalene.
– Hva med ditt verste minne?
– Vi tok en dagstur til Rotterdam, og skulle på et DJ-sett på kvelden der de bare spilte latino-musikk. Han vi sov over hos hadde ingen ekstra madrasser eller noe, så vi endte med å sove på et hardt, kaldt gulv. Det var gøy at det skjedde, men jeg ville aldri gjort det igjen. Men det var jo minneverdig, det også da.
Jonas vil anbefale andre studenter å opprette kontakt med det internasjonale kontoret ved utvekslingsstedet så tidlig som mulig, for å få veiledning og tips.
– Da kan du få praktiske tips om hvordan man kjøper kort til kollektiv transport, får tak i sykler eller hvilken butikk som er billigst. Jeg har lært at når man først har flyttet til et nytt sted, tar det ikke så lang tid før man kommer inn i rutiner og blir vant til det. Det er mest stress før man reiser, og alt skal ordnes.
– Helt til slutt: gi meg tre gode grunner til å dra på utveksling!
– Det er litt cheesy, men for å bli kjent med nye folk. Du får også oppleve å bo i et annet land på en annen måte enn på ferie – du får et annet inntrykk. Og egentlig også for det faglige.