EPN

Norsk med yrkesfaglig profil - 60 sp Programplan

Engelsk programnavn
Norwegian with a Vocational Profile
Gjelder fra
2021 HØST
Studiepoeng
60 studiepoeng
Varighet
4 semestre
Programhistorikk

Innledning

Studiet "Norsk med yrkesfaglig profil" er begrunnet i behov for norskfaglig kompetanse i opplæring i skole og bedrift. Det teoretiske og allmennfaglige innslaget i videregående skole er stadig økende. Det stilles krav til tverrfaglig samarbeid mellom yrkesfaglærer og norsklærer, til språk og kulturarbeid i klassen. Å kunne uttrykke seg muntlig og skriftlig er vesentlig i grunnleggende ferdigheter som ble presentert i Kunnskapsløftet (KUF, Rundskriv F-13/04).

 

Den yrkesfaglige profilen i studiet ivaretas gjennom yrkesretting av norskfaget i samsvar med forslag om yrkesretting i fellesfagene i "fagopplæring for framtida" (Kunnskapsdepartementet NOU 2008:18) I gjennomføringen av studiet etterstrebes derfor tilrettelegging av fagstoff, læringsmetoder og vokabular som har relevans for yrkesopplæring og yrkesutøvelse. Yrkesretting innebærer også oppmerksomhet mot hvordan kompetanse i norskfaget kan brukes som et nyttig verktøy i opplæring i programfag i yrkesutøvelse.

Opplæring generelt - og i norsk spesielt, er krevende i den flerkulturelle skolen med heterogene elevgrupper med mangfoldig språklig og kulturell bakgrunn. Studiet er derfor spesielt tilrettelagt for å utvikle kompetanse for individuell tilrettelegging av opplæring i norsk, samtidig som det er et viktig bidrag til utvidet norskfaglig kompetanse for flere yrkesgrupper enn lærere. Studieplanen er overlappende med Norsk med yrkesfaglig profil 1 og 2 og emnene NOR6100, NOR6200, NOR6300 og NOR6400.

Målgruppe

Målgruppe for studiet er primært lærere i yrkesfaglige studieretninger i videregående opplæring, men er også aktuelt for lærere i hele grunnopplæringen og andre som arbeider med opplæring og/eller formidling.

Opptakskrav

Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søkere som søker opptak på grunnlag av realkompetanse må oppfylle disse kravene:

  • Søker må være 25 år eller eldre i opptaksåret og kan ikke ha generell studiekompetanse.

  • Søker må ha minimum fem års relevant (fulltids) yrkespraksis (deltid regnes om til heltid). Med relevant yrkespraksis menes fagspesifikk arbeidserfaring som er relevant for det studietilbudet det søkes om opptak til. Inntil to av de fem årene kan erstattes av relevant ulønnet arbeid, utdanning, organisasjonserfaring eller liknende. Ingen kan få mer enn 100 % uttelling for yrkespraksis og utdanning for samme periode.

  • Søker må ha tilstrekkelige ferdigheter i norsk (eller annet nordisk språk) og engelsk til å kunne gjennomføre studiet. Dette skal dokumenteres med fagene norsk (112 årstimer) (eller annet nordisk språk) og engelsk (140 årstimer) fra videregående opplæring eller tilsvarende, bestått med karakteren 2 eller bedre. Alternativt kan kravet til norsk dokumenteres med en attest fra arbeidsgiver som beskriver hvordan søkeren på en tilfredsstillende måte har brukt norsk skriftlig og muntlig (eller annet nordisk språk) som en vesentlig del av sitt arbeid.

  • Søkere med morsmål fra land utenfor Norden må dokumentere at de oppfyller kravet til norsk tilsvarende kravet til generell studiekompetanse, jf. krav i forskrift om opptak til høyere utdanning. Unntak kan gjøres dersom undervisningen i sin helhet foregår på engelsk, eller når søkeren kan dokumentere bestått treårig videregående opplæring fra Norge eller et annet nordisk land.

Som relevant yrkespraksis regnes arbeid relatert til undervisnings-, omsorg-, sosial- eller helsesektor, eller tilsvarende.

Læringsutbytte

Formålet med studiet er utdanning for å bevisstgjøre om norskfagets betydning i læringsprosesser og i yrkesutøvelse. Gjennomført og godkjent hoveddel 1 og 2 kan kvalifisere for undervisning i norsk, primært for yrkesfaglige studieretninger i den videregående skolen, men gir også kompetanse for å veilede andre i bruk av norsk i opplæring og yrkesutøvelse. Studiet kan inngå i en fri bachelor eller inngå som opptakskrav til master.

 

Studentene skal utvikle språklig kompetanse som innebærer skriftlig og muntlig forståelse og bruk av språket i et flerkulturelt samfunn, bevissthet om norskfagets sentrale plass både som kulturbærer generelt og i yrkesfagene spesielt. Studentene skal oppleve verdiene i å lese skjønnlitteratur og sakprosa, og erfare bruk av arbeidsmåter som utvikler grunnleggende ferdigheter i norsk muntlig og skriftlig.

 

Bokmål og nynorsk er jamstilte målformer i studiet. Arbeidsmåter og litteratur- og tekststudier skal legges til rette slik at studentene utvikler seg som brukere i begge målformene.

 

Nærmere informasjon om læringsutbytte, se avsnittet «Emnebeskrivelse».

Innhold og oppbygging

Studiet har et omfang på til sammen 60 studiepoeng, tilsvarende et fullt studieår. Studiet er et deltidsstudium som gjennomføres etter halv progresjon/15 studiepoeng per semester, med samlinger på høgskolen og nettbasert arbeid mellom samlingene.

 

Studiet er delt i to frittstående hoveddeler:

 

Norsk med yrkesfaglig profil 1 (Norsk 1), 30 studiepoeng:

NORY6100: Tekstkunnskap - muntlige tekster, 15 studiepoeng

NORY6200: Tekstkunnskap - skriftlige tekster, 15 studiepoeng

 

Norsk med yrkesfaglig profil 2 (Norsk 2), 30 studiepoeng:

NORY6300: Epokestudier fram til 1900, 15 studiepoeng

NORY6400: Epokestudier fra 1900 til i dag, 15 studiepoeng

 

Norsk 1 gjennomføres fortrinnsvis før norsk 2, men hoveddelene kan også gjennomføres som frittstående studier. Emnene i hver hoveddel må gjennomføres i rekkefølgen emne NORY6100 før emne NORY6200, og emne NORY6300 før emne NORY6400. Vektlegging og rekkefølge av temaer i emnene kan variere i samsvar med studentgruppens behov og aktuelle problemstillinger i skole og samfunn. 

Valgfritt emne Løper over flere semestre

1. studieår

1. semester

2. semester

2. studieår

3. semester

4. semester

Arbeids- og undervisningsformer

Studieopplegget forutsetter initiativ og samarbeidsvilje hos studentene og evne til selvstendig arbeid. I perioden mellom samlingene kreves det at studentene arbeider med relevante oppgaver, og med etterlesing og forberedelse til neste samling. I tillegg forventes det at studentene samarbeider i responsgrupper både i fysiske møter og gjennom høgskolens elektroniske læringsplattform. På samlingene brukes ulike arbeidsmåter; forelesninger, gruppearbeid og veiledning, og det legges vekt på resepsjon av andres tekster og produksjon av egne tekster. Studiet legges til rette slik at studentene får mulighet til å møte forfattere, besøke teater, oppleve film og fjernsyns- oppsetninger av litterære verk. Ekskursjon til et av de nordiske landene kan bli arrangert

Internasjonalisering

Studier i norsk er naturlig nok hovedsakelig nasjonalt, men norsk språk og litteratur ses som en del av et internasjonalt kulturperspektiv. Kulturstrømninger, språkpåvirkning og litteratur knytter Norge til andre land, spesielt til de nordiske landene. Norskstudiet bør derfor ses i et nordisk og til dels europeisk perspektiv, og det kan være aktuelt at deler av litteraturstudiene gjennomføres i utlandet.

 

Det flerkulturelle perspektivet er integrert i studiet. Kunnskap om tospråklighet er viktig for å forstå og veilede elever og arbeidstakere med norsk som andrespråk.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Se emneplaner

Vurdering og sensur

Se emneplaner

Øvrig informasjon

  • Godkjent av rektor ved Høgskolen i Akershus desember 2008
  • Revisjon godkjent av dekan 7.mai 2012
  • Revisjon godkjent av prodekan LUI 29.06.2014
  • Siste revisjon godkjent av prodekan LUI 30.06.2016
  • Revisjon godkjent av prodekan LUI 10.12.2019

Programplanen gjelder for kull høst 2020