EPN

Miljøarbeid i bedrift og samfunn Programplan

Engelsk programnavn
Community Work in Business and Public Arena
Gjelder fra
2022 HØST
Studiepoeng
30 studiepoeng
Varighet
4 semestre
Programhistorikk

Innledning

Tillitsvalgte, hovedverneombud og verneombud har sine sentrale roller og funksjoner når det gjelder utvikling og påvirkning i miljøspørsmål på de respektive arbeidsplasser. I stor grad har dette dreid seg om arbeidsmiljørelaterte saker, men i de senere 10-år har man også sett behovet for kunnskap rettet mot ytre miljøspørsmål. Bedrifters beliggenhet, produksjonsmåter og produksjonsmidler er med på å påvirke miljøet i positiv eller negativ retning.

For å kunne være med å fatte de riktige beslutninger, stille spørsmål og eventuelt angi løsninger, trengs det et bredt felt av kunnskaper. Mange av fagbevegelsens tillitsvalgte og verneombud har lite eller ingen formalkompetanse, men har fått sine kunnskaper gjennom lang og bred yrkeserfaring samt fagbevegelsens egne opplæringstilbud.

Blant målgruppen er det behov for kunnskap av formell karakter for å kunne utvikle seg, samt bedre å kunne delta i utviklingen på arbeidsplassene og ellers i samfunnet. Intervjuer viser at målgruppen ønsker å avlegge eksamen og derved få evaluert det arbeid de gjør med studiet. I forbindelse med etter- og videreutdanningsreformen, er det derfor behov for et studietilbud som er breddefokusert i forhold til feltet miljø, både arbeidsmiljø og ytre miljø, og med litteratur og vektlegging av fag som er tilpasset målgruppens behov.

Målgruppe

Studietilbudet retter seg mot hovedverneombud, verneombud og tillitsvalgte, og andre som fyller opptakskravet og har interesse av studiet.

Opptakskrav

Søkeren må inneha verv som hovedverneombud, verneombud eller tillitsvalgt, samt ha gjennomført Arbeidsmiljøskolen trinn 1 og 2 hvor grunnleggende miljøkunnskap forutsettes, til sammen 7 uker. Alternativt LO-skolen eller kunne dokumentere gode kunnskaper innenfor feltet arbeidsmiljø.

Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse, i henhold til forskrift om opptak til høyere utdanning.

Ved opptak på grunnlag av realkompetanse

Krav til alle realkompetansesøkere

  • Søker må være 25 år eller eldre
  • Søker kan ikke ha generell studiekompetanse

Krav til yrkespraksis

  • Søker må dokumentere minimum fem års fulltids yrkespraksis innenfor sin sektor.

Dersom eksamen skal avlegges, kreves generell studiekompetanse eller tilfredsstillende realkompetanse i henhold til § 3-6 Krav for opptak til høyere utdanning i Lov om universiteter og høyskoler.

Opptak til studiet gjennomføres i henhold til Forskrift om opptak til høyere utdanning og Forskrift om opptak til studier ved OsloMet – storbyuniversitetet. 

Dersom ikke eksamen skal avlegges, kan alle som tilfredsstiller fagbevegelsens krav om deltagelse, gjennomføre de enkelte emner.

Læringsutbytte

Etter fullført utdanning har kandidaten følgende læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap:

Studenten kan

  • beskrive sentrale tema som ytre miljø, energibruk, energieffektivisering, og det fysiske arbeidsmiljø (inneklima, belastningslidelser og fysisk risiko mv).
  • redegjøre for økologi, økotoksikologi og om forurensningsproblematikk og tiltak som kan hindre eller redusere en slik forurensning
  • beskrive bruken av risikoanalyser og andre analyser benyttet innen ytre miljø og arbeidsmiljø.
  • beskrive rammebetingelsene næringslivet jobber under på ytre miljøområdet (økologisk, markedsmessig, juridisk, standarder m.m.).
  • beskrive miljøforvaltningen og ulike former for miljøvirkemidler
  • redegjøre for fordelingsvirkningene av miljøødeleggelser og -tiltak og hvordan kompensere.

Ferdigheter:

Studenten kan

  • foreslå teknologiske tilretteleggingstiltak for å hindre eller redusere problemer innen ytre miljø, energibruk og fysisk arbeidsmiljø.
  • utforske/analysere en gitt virksomhets miljøutfordringer mht. ytre miljø, energibruk og fysisk arbeidsmiljø
  • reflektere systematisk rundt de sentrale fordringene knyttet til ytre miljø, energibruk og fysisk arbeidsmiljø
  • utføre/utarbeide grunnleggende statistiske analyser i Excel og/eller SPSS.

Generell kompetanse:

Studenten kan

  • formidle faglige problemstillinger, analyser og aktuelle tiltak innenfor fagområdene
  • reflektere over etiske problemstillinger knyttet til fagområdene
  • delta i / bidra til kunnskapsutvikling og innovasjon i samarbeid med ens virksomhets ansatte

Innhold og oppbygging

Studiet Miljøarbeid i bedrift og samfunn går på deltid over fire semestre, og utgjør til sammen 30 studiepoeng og som består av tre emner. Emnene MBSO-100 Miljø og samfunn og MBSO-200 har en samling hver og emne MBSO-300 har to samlinger. Samlingene foregår på Sørmarka AS, LO kurs- og konferansesenter.

Valgfritt emne Løper over flere semestre

1. studieår

1. semester

2. semester

2. studieår

3. semester

4. semester

Arbeids- og undervisningsformer

På samlingene får studenten undervisning gjennom forelesninger, seminarer og gruppearbeid. Mellom samlingene forventes det at studenten arbeider med fagstoffet på egenhånd og samarbeider med medstudenter gjennom deltakelse i nettbaserte diskusjoner. 

Forelesninger

Forelesninger blir i hovedsak benyttet for å introdusere nytt fagstoff, gi oversikt, trekke frem hovedelementer, synliggjøre sammenhenger mellom ulike tema og formidle relevante problemstillinger. Undervisningsspråket er norsk.

Seminarer

På MBSO-300 arrangeres det seminar der studentene presenterer fagstoff som utgangspunkt for diskusjon, der også faglærer deltar. Slike fagdebatter skal utfordre studentene til å tydeliggjøre egen fagforståelse og gir dem mulighet til å se gyldigheten av egen og andres kunnskapsforståelse. Det gir studentene trening i å formulere seg, gi uttrykk for egne meninger og reflektere over egne holdninger og handlinger.

Gruppearbeid

Gruppearbeid anvendes som pedagogisk metode for å fremme samarbeid mellom studentene, understøtte læringen av fagstoff og gi trening i samarbeid og samspill. Gruppearbeidet foregår på samlingene, men også mellom samlingene gjennom samarbeid og deltakelse i nettbaserte diskusjoner.

Selvstudier

Noen temaer inngår ikke i organisert undervisning, og det forventes at studentene tilegner seg denne kunnskapen ved selvstudium. Studentene kommer til studiet med ulike læreforutsetninger og gjennom selvstudium får de anledning til å prioritere temaer og områder de ønsker å arbeide mer med. Selvstudium er også med på å stimulere til selvstendig egenaktivitet og refleksjon.

Skriftlige oppgaver

For å støtte selvstudiene gis studentene oppgaver som skal leveres innen en gitt frist. Studentene sender inn besvarelsene sine og får tilbakemelding fra faglærer.

Internasjonalisering

Det er ikke lagt opp til utveksling i dette studiet. 

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Arbeidskrav er alle former for arbeider, prøving og obligatorisk tilstedeværelse som settes som vilkår for å fremstille seg til eksamen. Arbeidskrav gis vurdering godkjent/ikke godkjent.

I dette studiet er det krav om minimum 85 % tilstedeværelse på samlinger. Kravet om møteplikt må være oppfylt for at studenten skal kunne fremstille seg til eksamen.

Dersom studenten ikke oppfyller arbeidskrav om fysisk tilstedeværelse på samlinger, må studenten normalt følge undervisning og avlegge eksamen med neste kull. Dette vil innebære en forsinkelse i studentens studieløp. I særlige tilfeller kan utdanningen vurdere dispensasjon gjennom kompensatoriske krav. En eventuell søknad om dispensasjon må fremsettes skriftlig til utdanningen.

Vurdering og sensur

Vurdering av eksamener gjennomføres etter gjeldende regler i Lov om universiteter og høgskoler og forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Vurderingen tar utgangspunkt i emnets læringsutbytte, og man vurderer om studenten har oppnådd det angitte læringsutbyttet.

Gruppeeksamen inneholder en skriftlig og muntlig del. Med basis i den skriftlige eksamensoppgaven, foretas en muntlig eksaminasjon av gruppens medlemmer. Muntlig karakter er justerende. Vurderingsuttrykk er karakteren A-F. Det er en ekstern sensor samt en intern. 

Ny og utsatt eksamen gjennomføres på samme måte som ordinær eksamen.

Sensuren ved skriftlig eksamen kan påklages. Det er ikke mulig å klage på karakterfastsetting ved muntlige og praktiske eksamener. Ved gruppeeksamener vil resultatet av en klage bare ha konsekvenser for de kandidatene som har fremmet klagen. Det betyr at ikke alle studentene i en gruppe behøver delta i en klage. 

Øvrig informasjon

Pensum: Obligatorisk pensum er på ca. 2700 sider.