EPN

TLK3900 Bacheloroppgave Emneplan

Engelsk emnenavn
Bachelor's Thesis
Studieprogram
Bachelorstudium i tolking i offentlig sektor
Omfang
15.0 stp.
Studieår
2021/2022
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

Godkjent av studieutvalget ved fakultet LUI 5. mars 2015. Revisjon godkjent på fullmakt av leder i utdanningsutvalget 19. desember 2019. Redaksjonell endring lagt inn 27. mai 2021. Gjeldende fra høstsemesteret 2021.  

 

Emnet Bacheloroppgave er det avsluttende emnet i graden Bachelor i tolking i offentlig sektor. Emnet er nett- og samlingsbasert, og det tilbys som deltidsstudium over ett semester.   

 

I arbeidet med bacheloroppgaven skal studentene bygge på kunnskap og ferdigheter fra tidligere deler av studiet. Bacheloroppgaven skal bidra til å høyne studentenes kompetansenivå, faglige trygghet og profesjonsbevissthet. 

Forkunnskapskrav

Ingen forkunnskapskrav.

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert som kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:  

 

Kunnskap 

Studenten 

  • har kunnskap om sentrale vitenskapsteoretiske spørsmålsstillinger i tolkeforskning
  • har kunnskap om sentrale spørsmål knyttet til forskningsmetoder med relevans for studier av virksomhet innenfor tolkeyrket
  • har kunnskap om sentrale praktiske og faglige utfordringer i tolkens virksomhet som er utviklet gjennom bacheloroppgaven
  • har kunnskap om det emnet som den enkelte har fordypet seg i gjennom bacheloroppgaven

 

Ferdigheter

Studenten

  • kan formidle og dokumentere sentralt fagstoff innen det selvvalgte temaet 
  • kan kritisk analysere relevant forskning om tolking og hvilken betydning denne kan ha for utøvelsen av yrket 
  • kan planlegge og delta i utviklingsarbeid knyttet til tolkefaget, og kan kritisk vurdere disse i etterkant
  • kan anvende vitenskapsteoretisk og metodisk kunnskap i utformingen av en egen bacheloroppgave
  • kan skrive en akademisk tekst

 

Generell kompetanse

Studenten

  • har innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger innen det selvvalgte temaet 
  • har innsikt i tolkeyrket i et komplekst og mangfoldig samfunn 
  • har innsikt i det selvvalgte temaets historiske og samfunnsmessige kontekst

Innhold

Emnet inneholder følgende hovedtemaer: 

  1. Etikk og profesjonsutøvelse
  2. Akademisk skriving
  3. Introduksjon til vitenskapsteori og metode

Arbeids- og undervisningsformer

Emnet er organisert som nettbasert deltidsstudium over ett semester. Det baserer seg på en stor grad av selvstudium og samarbeid i studentgrupper. Det er en forutsetning at studentene kan disponere egen datamaskin og har tilgang til Internett med muligheter for lydopptak. 

 I løpet av semesteret vil det være samlinger ved OsloMet - storbyuniversitetet og læringsaktiviteter på nett. Informasjon om antall samlinger, og antall dager per samling, finnes på nettsidene til universitetet. 

I tillegg til standard pensum kommer selvvalgt pensum på ca. 200 sider som skal godkjennes av veileder.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Retten til å avlegge eksamen forutsetter godkjent arbeidskrav og deltakelse i nærmere definerte faglige aktiviteter.   

 

Arbeidskrav

Følgende arbeidskrav må være godkjent før bacheloroppgaven kan leveres til avsluttende vurdering:   

  • Presentasjon av oppgaveidé (ca. 5-10 minutter) på skriveseminar/samling (ved individuell oppgave; individuell presentasjon - ved gruppeoppgave; gruppepresentasjon. Ved gruppepresentasjon må det komme fram hvordan gruppen vil samarbeide og hvordan hver student skal bidra). 
  • Et sammendrag (1000 ord +/-10 %) om tema, problemstilling og metode som skal utgjøre grunnlaget for bacheloroppgaven. 

 

Formålet med arbeidskravene er å komme i gang med bacheloroppgaven tidlig i semesteret.   

 

Faglige aktiviteter med krav om deltakelse 

Gjennom studiet skal studentene utvikle ferdigheter i akademisk skriving. Denne type ferdigheter og kompetanse kan ikke tilegnes ved selvstudium, men må opparbeides gjennom reell dialog med medstudenter og lærere, og ved tilstedeværelse under skriveseminarene. Det er derfor krav om tilstedeværelse i følgende faglige aktiviteter:

  • Læringsaktiviteter på nett
  • Skriveseminar/samling ved OsloMet 

Manglende deltakelse i faglige aktiviteter nevnt over, medfører at studenten mister retten til å avlegge eksamen. For å få avlegge eksamen kreves det minimum 80 % deltakelse i læringsaktiviteter på nett og minimum 80 % tilstedeværelse på samlinger. Sykdom fritar ikke for deltakelse i læringsaktiviteter på nett og tilstedeværelse på samlinger.   

 

Se programplanen for mer informasjon om arbeidskrav.

Vurdering og eksamen

Vurderingen består av en bacheloroppgave (per kandidat 3500-5000 ord). Bacheloroppgaven skal være i samsvar med regler og retningslinjer for vitenskapelig forfatterskap/rapportering.

 

Studenten skal produsere en innlevering, enten i form av en individuell oppgave eller som selvstendig bidrag til en gruppeoppgave med to eller tre medstudenter. Ved gruppeoppgave må det komme fram av oppgaven hva som er bidraget til hver av studentene. Oppgaven skal svare på en problemstilling med relevans for tolkefaget. Problemstillingen skal være godkjent av faglærer. Oppgaven skal skrives i tråd med Veileder til bacheloroppgaven - Bachelorstudium i tolking i offentlig sektor, TLK3900 Bacheloroppgave. Bacheloroppgaven kan inneholde både en skriftlig og en praktisk del som belyser problemstillingen. I oppgaver med praktisk fokus skal praktisk tilnærming og redegjørelse vektlegges, med teoretisk bakgrunn, og resultat som støtte. I oppgaver med særlig vekt på teoretisk tilnærming skal teoretiske perspektiv vektlegges.

 

Ny/utsatt eksamen

Studentens rettigheter og plikter ved ny/utsatt eksamen framgår av forskrift om studier og eksamen ved OsloMet. Studenten er selv ansvarlig for å melde seg opp til eventuell ny/utsatt eksamen. 

 

Ny/utsatt eksamen arrangeres som ved ordinær eksamen. Ved ikke bestått karakter vil det være mulighet til å omarbeide bacheloroppgaven ved første ny/utsatt eksamen. Etter dette må det leveres ny bacheloroppgave. Ny/utsatt eksamen kan ev. gjennomføres individuelt etter søknad til studieadministrasjonen.    

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt.

Vurderingsuttrykk

Det anvendes en karakterskala fra A til E for bestått (A er høyeste karakter og E er laveste) og F for ikke bestått.

 

Vurderingskriterier

 

A, fremragende: Prestasjon som klart utmerker seg. Kandidaten viser svært høyt kunnskapsnivå, svært god vurderingsevne og en høy grad av selvstendighet og kritisk tilnærming til fagstoffet.  Gjennom bruken av pensum og fagterminologi viser kandidaten svært god forståelse av fagstoffet, og framstillingen er presis og sammenhengende. Drøftingen viser at kandidaten på en fremragende måte kan kombinere kunnskap fra ulike sider ved pensum og framstille denne kunnskapen på en selvstendig og innsiktsfull måte.

 

B, meget god: Meget god prestasjon. Kandidaten viser et meget  godt kunnskapsnivå, meget god vurderingsevne,  og selvstendighet i behandlingen av fagstoffet. Gjennom bruken av pensum og fagterminologi viser kandidaten god forståelse av kunnskapsfeltet og besvarelsen settes klart inn i en faglig sammenheng. Drøftingen viser at kandidaten på en god måte kan kombinere kunnskap fra ulike sider ved pensum og vise innsikt i forhold til fagstoffet.

 

C, god: Jevnt god prestasjon som er tilfredsstillende på de fleste områder. Kandidaten viser kunnskaper om de viktigste områdene og elementene i fagfeltet, og kan bruke kunnskapen selvstendig. Kandidaten demonstrerer forståelse av sentrale deler av fagstoffet. Drøftingen viser at kandidaten kan kombinere kunnskap fra ulike sider ved pensum, og har personlig grep om stoffet.

 

D, nokså god: En akseptabel prestasjon med noen mangler. Kandidaten viser en viss grad av vurderingsevne og selvstendighet. Kandidaten svarer i hovedtrekk på dét det er spurt om, men bruker i liten grad stoffet selvstendig.  Drøftingen viser at kandidaten kombinerer kunnskap fra ulike sider ved pensum, men besvarelsen viser lite selvstendighet i forhold til fagstoffet.

 

E, tilstrekkelig: Prestasjonen tilfredsstiller minimumskravene. Kandidaten viser liten vurderingsevne og selvstendighet. Kandidaten svarer i grove trekk på sentrale deler av oppgavesettet, men reflekterer et lavt kunnskapsnivå.  Drøftingen viser at kandidaten ikke kombinerer kunnskap fra ulike sider ved pensum.

 

F, ikke bestått: Prestasjon som ikke tilfredsstiller de faglige minimumskravene. Kandidaten mangler kunnskap om/forståelse av sentrale sider ved eksamensstoffet. Kandidaten viser både manglende vurderingsevne og selvstendighet. Innholdet i besvarelsen mangler relevans i forhold til oppgaveteksten. Besvarelser med stor grad av "avskrift" fra andre tekster gir F. Dersom avskrift ikke er markert som sitat med kildehenvisning, kan besvarelsen bli vurdert som fusk. 

Sensorordning

Eksamen vurderes av intern og ekstern sensor.