EPN

MAJO4100 Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter Emneplan

Engelsk emnenavn
Sexual and Reproductive Health and Rights
Studieprogram
Masterstudium i jordmorfag
Omfang
5.0 stp.
Studieår
2019/2020
Timeplan
Emnehistorikk

Innledning

I emnet fokuseres det på kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter fra pubertet til postmenopausen. Ungdom og unge voksnes seksuelle og reproduktive helse som en del av helsefremmende arbeid for å bedre livskvalitet og folkehelse vektlegges. Kvinnehelse og enkelte lidelser i forbindelse med reproduksjon er en del av emnet.

Som grunnlag for å utøve helsefremmende og forebyggende arbeid i perspektiv av seksuell og reproduktiv helse vil det bli lagt vekt på veiledning, kommunikasjon og helsepedagogikk. Gjennom hele emnet vil de ulike tema problematiseres og diskuteres fra ulike nasjonale, globale, historiske og kulturelle perspektiver med fokus på verdier og menneskerettigheter. Ofte skjer møtene med ungdommene/kvinnene i intime og uforutsigbare situasjoner. Det er viktig at studenten er bevisst både egen og andres oppfatning av kvinnekroppen, kjønn og seksuelle rettigheter.

Emnet gjennomføres over en periode på 3 uker.

Forkunnskapskrav

Opptak til studiet.

Læringsutbytte

Etter fullført emne har studenten følgende læringsutbytte definert i kunnskap og generell kompetanse:

Kunnskap

Studenten har:

  • inngående kunnskap om kvinners reproduktiv og seksuell helse i livsløpsperspektiv

  • inngående kunnskap om prevensjon - midler, metoder og bruk

  • inngående kunnskap om samfunnsmessige og kulturelle forhold som har betydning for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter

  • inngående kunnskap om brukers perspektiver, ungdoms seksuell og reproduktiv helse og variasjon i seksuelle forhold

  • inngående kunnskap om kommunikasjon og veiledning

 

Ferdigheter

Studenten:

  • kan rekvirere og administrere prevensjonsmiddel

 

Generell kompetanse

Studenten kan:

  • analysere relevante faglige problemstillinger knyttet til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter og reflektere over sammenhenger med og utfordringer for jordmoryrkets selvstendige og tverrfaglige utøvelse

  • analysere jordmorfaglige problemstillinger knyttet til reproduktiv og seksuell helse og reflektere over sammenhenger og utfordringer for tverrkulturell og global profesjonsutøvelse

Arbeids- og undervisningsformer

Arbeids- og undervisningsformene veksler mellom studier av relevant fag- og forskningslitteratur individuelt og i studiegrupper og forelesninger.

Arbeidskrav og obligatoriske aktiviteter

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent for å fremstille seg til eksamen:

Skriftlig oppgave i gruppe. Formålet er at studenten skal analysere sammenhenger og utfordringer når det gjelder globale og nasjonale problemstillinger knyttet til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Det skal velges et tema innenfor nevnte område og utarbeides en problemstilling. Oppgaven kan løses som en skriftlig besvarelse eller en digital poster. Nyere aktuell forskning skal anvendes i oppgaven. Oppgaven skal ikke overskride 1500 ord.

Vurdering og eksamen

Eksamensinnhold: Læringsutbyttene

Eksamensform: Individuell skriftlig eksamen under tilsyn, 4 timer

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen hjelpemidler tillatt

Vurderingsuttrykk

Gradert skala A-F

Sensorordning

Alle besvarelser vurderes av to interne sensorer. Ekstern tilsynssensor deltar i utarbeidelsen av eksamensoppgaver og vurderingskriterier.