Tips til skole-, muntlig- og hjemmeeksamen

Klar til eksamen? Studieverkstedet gir deg eksperttips på hvordan du gjennomfører best mulig!

Skole- og hjemmeeksamen:

1. Møt opp minst 15 minutter før eksamen starter.

2. Ha med nok skrivesaker (hvis eksamen skal skrives på papir).

3. Få oversikt over de formelle kravene.

4. Bruk tid på å lese oppgaven. Se etter verbene! De forteller deg hva du skal gjøre.

5. Kom i gang! Press-skriv. Skriv alt du kommer på om oppgaven på ti minutter. Da har du noe å jobbe videre med.

6. Disponer oppgaven din. Hvor mye tid og hvor mange ord skal du bruke på hver del?

7. Ikke bruk tid på å kladde på skoleeksamen, renskriv heller til slutt hvis noe ble uleselig, og du har tid. På pc er det lettere å slette, flytte og legge til.

8. Bruk et nytt ark for hver nye oppgavedel, eller la det være litt luft mellom avsnittene hvis du skriver på pc.

9. Hvilke referanser vil du bruke (på hjemmeeksamen)? Skal du bruke direkte eller indirekte sitat?

10. Still hele tiden spørsmål til din egen tekst: Er dette relevant?

11. Husk å ta små pauser underveis, strekk deg i stolen, gå ut og få frisk luft.

12. Fokuser – prioriter og begrens!

13. Sett av tid til å gå gjennom teksten til slutt. Sammenlign med disposisjonen og oppgaven. Har du svart på alt? Har du en innledning og en avslutning som stemmer med det du har skrevet?

Muntlig eksamen

1. Øv på mulige problemstillinger og spørsmål på forhånd. Se på tidligere oppgaver.

2. Ha «prøvemuntlig» sammen med andre. Jobb gjerne i kollokviegrupper.

3. Når du er inne til eksamen: Noter stikkord hvis spørsmålene er lange og kompliserte. Da kan det være lettere å svare og holde tråden.

4. Spør hvis du er usikker på hva de lurer på, eller hvis du glemmer spørsmålet.

5. Pauser er ikke farlige. Pust med magen, drikk vann, tenk deg om, og fortsett.

Lykke til!

Studieverkstedet ved Universitetsbiblioteket

PS. for flere tips til eksamen med mer sjekk ut den digitale "guiden" Startpakka